Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka začala skákat

Od: kum3d odpovědí: 25 změna:
Dobrý večer. Jdu si pro radu. Začala nám skákat pračka. Dva roky se nehla a nyní má tendenci vyjet z koupelny a rozflákat vše okolo *zed*
Gumové podložky nepomohly.
Pračku jsem rozdělal. Buben visí na dvou pružinách, ty se zdají v pořádku. Ty betony, nebo z čeho je to závaží, se také nehýbou. Zbývají už pouze tlumiče, jsou dole tři.
Ale... jak má takový tlumič správně chodit? Měl jsem jeden venku a zasouvat a vysouvat jdou velmi ztuha. Jako logicky to musí být příčina problému, ale jak poznám zda jsou nebo nejsou v pořádku? Moc děkuji :)

Pračka začala skákat

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nemusí být poškozené zavěšení, mohlo přestat fungovat automatické vyvažování.
Něco takového: kupaoprav.cz/...
kum3d
hodnocení

Aha. A co to má na svědomí? Elektronika?
kum3d
hodnocení

Jo vy jste doplnil, během toho co já se doptával :-D
kum3d
hodnocení

Ten se asi nedá nikterak otestovat že? Leda zkusit výměnu *nevi*
Začal bych kontrolou kabelu a konektoru. Může být problém samozřejmě i na samotné řídící desce. Má se to chovat tak, že když čidlo vibrací pozná, že pračka moc skáče, zastaví odstřeďování a postupným rozjíždením prádlo opakovaně přeskládá. Pokud se po několika pokusech nepodaří docílit rozumného vyvážení, pračka další pokusy vzdá a zahlásí chybu. Což se u vás zřejmě neděje. Proto si myslím, že jí například nepřichází validní signál z čidla.

kmet
hodnocení

0x

Často je to přepravou pračky bez zajištění bubnu, například převoz rudlíkem, při náklonu se natáhnou pružiny, nevrátí se a tlumiče pak jdou nadoraz.

kum3d
hodnocení

Tím to nebude, nikam jsme ji nepřepravovali.

skok
hodnocení

0x

Za poskakování pračky mohou hlavně vymletá ložiska. Buben má při točení dynamický švih, pokud se na ložisku kousne v jednom místě, tak ta síla se přenese na tlumiče a pračka skočí.

Stačí vyměnit ložiska a skontrolovat tlumiče. Pak bude klidná.

Stejně, jako by jste běžel a někdo v jednom místě tratě vám podrazí nohy a jdete na tlamu.

Ložiska v tomto stavu by musela dělat kravál a při ručním otočení bubnu by byla cítit vůle a nepravidelný odpor ložiska.
Můj tip je také ten senzor vibrací, díky kterému pračka nepozná, že je tam velká nevývaha díky množství prádla nebo prádlu jen na jedné straně bubnu a pustí přesto odstřeďování. Potom samozřejmě odejdou za čas i ty tlumiče a začne to pochodovat po koupelně.

Dobrý tlumič by měl jít ztuha z jakékoliv polohy do obou směrů, ale poznat špatný, to už by musel být těžce KO.

Aby pračka poskakovala kvůli ložiskům, to by nesměly bejt vymletý, ale vysypaný :) Ale může prasknout kříž bubnu, pak by ale při poskakování už přímo mlátila a drhla.
Začal bych kontrolou nastavení nožiček, ty mají zásadní vliv, zkroucená a houpající se pračka nikdy nepoběží klidně.
skok

Nemáte pravdu hoši. To jsou zkušenosti. A vůli poznat moc nejde, když buben do strany ložiska tlačí našponovaný řemen pohonu.

Jen poznámka, Vaše pračka má Direct Drive motor, tzn. motor přímo v ose bubnu, tedy bez řemenu.

hodnocení

0x

Že by "kurvítko"? Neskončila Vám náhodou záruka?

Po 2 letech provozu je to sice brzo, ale mohlo dojít k odtržení unášeče od bubnu. Otevřete pračku a zkuste zhýbat samotným bubnem nahoru a dolu na obou stranách. Jestli má vůli, je to jasné. V lepším případě ložisko, v horším utržený buben.

Že jde tlumič ztěžka je normální, je to jeho funkce. Kdyby šel volně, nemusel by tam být.

kum3d
hodnocení

Pánové moc děkuji za reakce! *palec* Ložisko to asi nebude, buben se točí krásně (rukou) bez jakýchkoliv neobvyklých zvuků. Zavěšení je v pořádku, to jsem psal, že pružiny jsou v pohodě, závaží také. Co se kurvítka týče, pračce jsou již 4 roky, to by si dali na čas :-D
Nejpravděpodobněji zní bohužel to čidlo vibrací. Protože je fakt, že dřív, když tam manželka dala třeba jen jednu větší deku, kolikrát to ani nepustilo ždímání vůbec. No heleďte tlumiče jsem objednal, je to pětikilo. Nejlevnější věc kterou můžu "zkusit" vyměnit. Ale na tuty to bude to vyvážení jak nad tím přemýšlím. Ale jak diagnostikovat že je v háji? Co je to za vlastně součástku? Naměřím něco na konektoru? Jak to pozná servisák? To prostě vymění součástku za 15 stovek na "zkoušku"?
Můžete ještě udělat test, že pustíte odstřeďování při prázdném bubnu, zda běżí jak má, tedy čistě, tiše, bez vibrací.
Nenapsal jste typ pračky. Podle toho najdete umístění ćidla a zkontrolujete, zda třeba nevypadl konektor, nezatekla voda..
U starých praček byl čidlem obyčejný spínač se zàvażíčkem. Pražka skákala, spínač spínal. To by ślo otestovat dobře. Nevím, jestli už je tam dnes není něco pokročilejšího. Poznáte, až ho najdete.
kum3d
hodnocení

Jedná se o LG F82J6TY0W. Senzor vibrací pro tuto pračku jsem tedy nenašel *nevi*
Respektive pro tento konkrétní model mi to podobnou součástku té v odkazu výše nenašlo...
Ani jsem ho v pračce nenašel. Ale dříve určitě vyvažovala, musí tam být!

hodnocení

0x

Asi budu za naivu nebo blázna, ale stalo se mi. Po výměně tlumičů a dalších opravách pračky, což s sebou neslo transport pračky z koupelny, její povalení na bok a další prostocviky, se pračka po několika měsících znovu začla chovat společensky a hodlala vyrazit z koupelny mezi lidi. Ložiska? Prdlajs. Špatně jsem dotáhnul nivelační nožičku a ač je rovina určená třemi body, ty musí být souměrně a dostatečně daleko od těžiště. Takže třínohá pračka funguje stejně blbě, jako třínohý pes.

Tedy blbá otázka: Je pračka srovnaná do roviny?

doplněno 11.10.24 14:29:

OK, jen jsem se zeptal...

To jsem psal včera večer, zkroucená a houpající se pračka nikdy nepoběží hladce.
skok

Tak nivelace je základ. To ani neberu na vědomí, že někdo neudělal.

kum3d
hodnocení

To je samozřejmost! Bez toho bych se v tom ani nešťoural! Pračka je v dokonalé rovině. Dva roky na stejném místě.
Na 90% je v háji to vyvažování, páč to ta pračka teď nedělá. Jen jsem pro svůj typ tu součástku nenašel...

Takže se povedlo opravit?

kum3d
hodnocení

No, představte si, vyměnil jsem ty tlumiče a je po skákání! Ale podle chování pračky jsem sázel na to vyvažování *nevi*
Začal jsem tím nejlevnějším *palec*
Všem díky!

Jasne,že to bolo v tlmičoch, elektronika len sleduje vibrácie,ktoré sú mechanického pôvodu.

kum3d
hodnocení

No jasné... Sem psal někde výše, že když tam manželka dala jen deku jednu třeba, tak v případě větších vibrací se ždímání nepustilo. A nyní by nám odjela z koupelny a klidně si z vesela ždímala.
Takže mě to zas tak jasné nebylo, spíš mě to mátlo :)
A možná je to kombinace obojího. Ale když jsou teď nové tlumiče, tak neskáče, ale čidlo vibrací může být rozbité taky. Čas ukáže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]