Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příliš rychlý pohyb telefonu při NFC placení - proč

Od: smode2 odpovědí: 21 změna:

Hezký den všem:)

Většinou platím v hotovosti, však protože využívám i jiné měnové aplikace v telefonu, nabízelo se NFC placení automaticky. Tak jsem párkrát vyzkoušel. Většinou ok, 1x nešlo vůbec, ale někdy, ne zase tak ojediněle, telefon nezaplatí a vyhodí hlášku "Příliš rychlý pohyb telefonu". Ač původně sám technik, prosím fundované o technické vysvětlení - tj. proč je třeba s telefonem pohybovat pomalu. Nedokážu totiž princip takového nesmyslu pochopit. Představte si proto že jsem žákem první třídy ZŠ a rád bych tomu také rozumněl..*zmateny*

Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je třeba vědět v které části telefonu je NFC čip a tou částí přikládat.
Většinou je to na horním konci telefonu.
Pokud se telefon přiloží jinou částí, tzn. čip v telefonu a čip v čtečce jsou od sebe na hranici použitelnosti tak stačí nepatrný pohyb a vyhodí to chybu.
Taky je třeba nesebrat telefon od čtečky příliš brzy.

smode2
hodnocení

Tj. je to i tak, že to může být úplně jiný důvod (např. tyto uvedené) a stejně to vždycky vyhodí tuto stejnou hlášku, aby to jednoduše člověk udělal znovu - a tentokrát se "trefil"?

Ano, po této hlášce je třeba platbu opakovat.

Občas se mi to stává rovněž. Je potřeba mobil vypnout, znova přiložit ke čtečce a znovu zapnout a nehýbat s ním. Hláška je o tom, že čtečka nebyla schopna kód načíst.

smode2
hodnocení

Já vyjdu z google pay ven, následně mobil zamknu, odemknu, znovu jdu do aplikace a pak většinou funguje. Ale už to opravdu vypadá tak, že hláška "Příliš rychlý pohyb telefonu" je skutečně obecná a platí pro různé případy. Jednoduše aby to pochopil každý...na druhou stranu rozumně vymyšleno.

111®
hodnocení

3x

Protože čtečka nedokáže tak rychle přečíst údaje

hodnocení

2x
Asi chápete, že čtečka funguje jen v malém dosahu a přenos sériových dat nějakou dobu trvá. Pokud pohybujete zařízením příliš rychle a ještě třeba ne v optimální poloze, tak se prostě nestihnou všechna data přenést.

hodnocení

2x

Zřejmě to bude kus od kusu (jak telefonu, tak čtečky). U mého předchozího telefonu se mi to nestalo nikdy. U nového jsem se s tím párkrát už setkal. Obvykle se mi to stane, když chce telefon pro potvrzení platby otisk prstu a já s ním pohnu, když přikládám prst na příslušný senzor. Jinak při placení samozřejmě s telefonem nepohybuji, normálně jej ke čtečce přiložím, aby si přečetla požadované údaje.

Pokud se hláška zobrazí, je nutné přiložit telefon znovu, nebo jej tam nechat celou dobu a čekat, než výměna údajů proběhne..

vernon
hodnocení

2x
Dosah NFC je pár centimetrů a komunikace mezi telefonem a terminálem chvíli trvá.

hodnocení

2x
Holt třeba se naučit používat.
Jak to bylo z platební kartou, když se musela zasunovat do terminálu "Máte ji naopak, vzhůru nohama, atd..."
Pak zase bezkontaktní... přiložit.. čekat než se načte.
smode2
hodnocení

Juro, na tom něco bude:)

hodnocení

2x
Tyto hlášky mi občas také android hlásil. Ten má čip někde uprostřed telefonu, takže je nutné jít blíž k terminálu a spíše pomalu. Apple platí bez problému i z větší dálky a vždy bez problémů. Čip má někde nahoře, takže není nutné dávat tak blízko. Než telefon přiblížím, už pípá. Také používám prsten a ten je také bez problémů, platí rychle, jen se musí blíže. Stačí položit kloub prstu na terminál a hned pípne.
smode2
hodnocení

Tady se o5 potrvzuje další věc co dlouhodobě funguje, že plebsovská technologie, ač na první pohled stejná, je jiná než špičková*smich*tohle používám s Android telefonem za 3k..tím se to taky vysvětluje:-D

smode2
hodnocení

Děkuji. Nabízí se pak otázka, proč není zařízení konstruováno tak, aby v praxi nezáleželo na polohách cívek a proč není v době bezdrátových spojů o rychlostech stovek Mbit/s možné přenést pár kB rychleji.. Zpětná kompatibilita? Příp. chystá se vylepšení tohoto zařízení, aby se uvedené nestávalo? Věděl by někdo?

111®

doporučuji si o tom něco nastudovat. Ono totiž nejde jen o vlastní načtení terminálem, ale i o ověření financí v bance, něž se zaplatí a tudíž komunikaci po netu a odpověď banky a pak teprve zúčtování...po celou tuto dobu musí být záznam v mobilu nebo na kartě přístupný čtečce..ale jestli jsi nespokojen vymysli patent jak na to...

vernon
Důvod je triviální. NFC technologie telefonu musí být kompatibilní s RFID technologií platebních terminálů. Terminálu se NFC čip telefonu musí jevit jako bezkontaktní platební karta. Není možný větší dosah. Vždycky se počítá s tím, že jedno ze zařízení je pasivní, nebo se jako pasivní chová. Tohle není žádný Blutooth a podobně...
smode2
hodnocení

To stále nevysvětluje "Příliš rychlý pohyb telefonu" (kromě zmíněného výše - tj. věcí co jsou s touto hláškou patrně také spojovány, ale ve skutečnosti jde o něco jiného). V tomto případě by terminál měl být naopak rád, že se k němu s telefonem přiblížím co nejdřív, aby měl dostatečný čas na tohle všechno.

smode2
hodnocení

Ad po celou tuto dobu musí být záznam v mobilu nebo na kartě přístupný čtečce - tak s tímhle řešením ať jdou páni konstruktéři do háje.

111®

umíš to lépe? Tak povídej...rád si počtu...

Protože se současně kvůli bezpečnosti nechce, aby byl přenos možný i na několik metrů. Na to jsou jiné technologie. Však dnes uż ve spoustě obchodů můžete platit přímo v mobilu v aplikaci a ničím mávat nemusíte.
smode2
hodnocení

111: předpokládal bych, že si to čtečka uloží někam do ramky a čekat se může až potom pár vteřin..ale asi je to moc vesmírná technologie, než aby to šlo:)

Tomkk: Jj, tomu rozumím a konstruktérsky souhlasím..

Víceméně se asi shodneme na tom, že tento způsob placení, kdy není možné plně (spolehlivě) emulovat takovou jednoduchost jako je platební karta, je v současnosti vergl. No nic, časem se to snad zlepší:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]