Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občas zlobící multimetr

Od: golem odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
poprosím o pomoc,mám multimetr UNI-T UT55.Občas se stane,že se po zapnutí display nevynuluje,ale zůstane třeba 007 a potom měří blbě.Když pohnu,nebo otočím přepínačem,tak se vynuluje a měří dobře.Kamarád mi poradil,že by mohlo pomoct vyčistit acetonem,jenom se již nepamatuji přesně co?Mám dojem,že snad dráhu přeoínače,ale přesně nevím.Pomůže mi někdo?Je to jinak dobrej měřák.Děkuji všem.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vyčistil bych dotykové plochy na plošném spoji spíš něco ve stylu čistý líh, případně kontaktol... Ale je to pro zdatnějšího člověka, při rozdělání se můžou rozskočit kontakty a aretační kuličky...

golem
hodnocení

Pro hiawata.
Děkuji za info,nestačilo by tam ten kontaktol jenom nastříkat?Nemám moc chut to rozdělávat.Děkuji.
riva

Nebuď líný a pěkně to rozdělej. Jinak se kontaktol/líh/propanol nedostane tam, kam má. A pokud to nepomůže, tak sběrný dvůr.

Navrhujete příliš pracná řešení. Možná by stačilo jen vlídné slovo...
golem
hodnocení

Pro riva.
zdravím,nejsem línej to rozdělat,ale už vidím jak ty kuličky mi z toho lítaj.Jinak děkuji.

Ještě jedna rada zadarmo... Zkus voličem hodněkrát protočit... Zpravidla ten zádrhel co píšeš bývá na přístrojích co se málo používají a nebo na těch co jsou v drsnějším prostředí, třeba ho vozíš v autě non stop...

hodnocení

1x

To je meraci pristroj typu lacny spotrebak, ak to ma par rokov, kupil by som novy. Na vycistenie staci demontaz krytu, dostat sa k plosnemu spoju zhora a zdola uvolnit na plastovom koliesku prepinaca plastove vystupky. Plosny spoj ocistit izopropylalkoholom a jemne prejst kancelarskou gumou, zase ocistit alkoholom.

hodnocení

0x

Promiňte, ale takový měřák bych hodil do šrotu a koupil něco pořádného.

Můj mulťák není dokonalý, ale takové svinstvo jako váš mi nikdy nedělá.

Taková závada se stává i v lepších měřákových rodinách... Třeba mi to dělal 10 let starý Megger BM400...

A že ti to nedělá dneska, neznámená že to nebude dělat zítra...

Zrovna VC830 mám v práci a zrovna taky dělá takový problém ... Ale na to co ho mám mi stačí.

hodnocení

0x
Tohle mi po čase začínají dělat všechny multaky, postupně se asi obehaji dráhy na plosnaku a vznikají mezi nima nejspíš trochu vodivý propoje z tý obroušeny mědi a mastnoty. Řeším průběžnou obnovou za nový kusy v cenový kategorii, kde nemá smysl se zabývat řešením opravy ... Ono to kolikrát na oko měří dobře, ale při otočení polarity se údaj trochu liší a spravnej výsledek je průměr obou hodnot, takhle to vždycky začíná:)
Ale abych poradil... Doporučuju měřák s funkcí automatického vypnutí po nějakým čase, nebo s on/off tlačítkem. Pokud se používá převážně jedinej rozsah (u mě z 95% 20V DC), neni potřeba ho pořád otáčením voliče vypínat a tím odrbavat kontakty, prostě se časem vypne sám a pak stačí ho stiskem zase oživit bez otáčení přepínače. Z Aliexpresu třeba Aneng stojí do stovky, vybavenější typy i s měřením kapacity třeba dvojnasobek. Tyhle mi zatím drží a nezlobí, navíc napájení je z 2xAAA misto obvyklý 9V.
@bery
U některých míň pozornych jako jsem občas já může zůstat takhle nastavený na měření odporů...pak rychle potřebuješ změřit napětí třeba na autobaterií a je po něm.

mll
hodnocení

0x

Já bych se v tom nehrabal (blbě se to dává dohromady). Několikrát bych ten přepínač protočil, to pomůže.

Jinak když už by to zlobilo moc, tak teda vyčistit lihem (aceton je trochu těžší kalibr) kontakty toho přepínače, pevné na tišťáku i pohyblivé, zkontrolovat, jestli jsou napružené). Hlavně rozebírat opatrně, jsou tam pružinky a kuličky pro aretaci a kontaktní pérka a nic se nesmí ztratit.

hodnocení

0x

Na jakém rozsahu a v jakém oboru měření (proud, napětí, odpor ...) zůstává zbytková hodnota?

Co když zkratujete vstup?

----

Isopropanol: čisticí a odmašťovací prostředek - vhodný pro optiku, tištěné spoje, elektrické kontakty, skleněné plochy. Rozpouštědlo pro oleje, gumu, pryskyřice, lepidla, barvy, inkoust.

obi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]