Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozvolný rozběh čerpadla

Od: bery® odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

od výměny čerpadla domácí vodárny pro splachování a praní z "hračky" s cca 300W za větší 1100W mě vadí jedna věc, děsná šlupka ze sacího potrubí při každým sepnutí čerpadla. Sací roura (40mm) vede ze studny nahoru a pak zase dolů do sklepa cca na úroveň hladiny studny. Podle mě se vždycky při sepnutí čerpadla na moment přetrhne vodní sloupec a následně do sebe vzniklým podtlakem (bublinou mezi "vodami") hlučně narazí. Napadlo mě to vyřešit pozvolným rozeběhem čerpadla, ale je to klasický asynchronní motor s kondíkem - fungovalo by to při použití triakovýho regulátoru s pozvolným rozeběhem z vysavače? Vím, že technicky tohle řešení správný není, jedině frekvenčák, ale zajímá mě případná praktická zkušenost, pokud někdo takhle zkoušel nějakej motor rozbíhat.

Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

3x

Obávám se, že to fungovat nebude. Proti tlakovým rázům se používá malá expanzka co nejblíže prvku, který rázy působí (tady čerpadlo, jinde to je třeba páková baterie). Ale klasická expanzka na podtlak fungovat nebude.

hodnocení

0x
Instalujte potrubie podla odporucani vyrobcu vodarne, teda v trvalom spade nahor, ziadne nahor a potom badol, ako u vas.
hodnocení

To bohužel nejde, studna je ve svahu nad domem a mezi ní a vodárnou stojí nepodsklepena přístavba. Pod ní sice kdesi už stará vodorovná trubka vede, ale je zarostlá, na obou koncích urezla a pravděpodobně uz i prorezla. Musel jsem zedy novou trubkou tu přístavbu obejít, ale kopat 2-3 metry hluboko bych nedal, muselo stačit kolem čtvrt až půl metru (nezamrzá, čerpadlo spouští s malou expanzkou často).

hodnocení

0x

Ve sklepě před expanzkou jsem přivřel ventil na přívodu od čerpadla. Předtím jsem měl malou expanzku ve studni, která zkorodovala. Tak jsem to zkusil jinak. A ušetřil jsem za malou expanzku.;)

hodnocení

To by bylo řešením, pokud by to čerpadlo, což jsem nezmínil, u mě nesloužilo zároveň i pro zalejvani, který nejradši provádím co nejrychlejc, tedy současně dvěma hadicema a to ještě urychleno dalším 700W čerpadlem, zapojeným přes průtokový spínač na výstup z vodárny směrem na zahradu :) Takhle to stříká solidně daleko i bez použití rozprašovačů, akorát se nesmí při jejich použití je prudce zavírat,pak tlak rozpojuje spojky a trhá hadice :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]