Nejste přihlášen/a.
Mějme FVP Voc 37V a Isc 14A
jakej k tomu nejlíp připojit měnič, aby mi z toho lezlo 12V nebo rovno 5V na dobíjení mobilních zařízení?
Něco Z tohoto nebo něco jiného
a.aliexpress.com/...
Těch 12V asi bude bezpečnějších, k tomu připojím auto nabíječku, že?
Ps: Akumulátor a dobíjení nechci, chci mezičlánek mezi panel a nabíjení! Prostě odebírat elektřinu (zlomek výkonu FVP) pouze, když svítí.
Něco takového by mohlo vyhovět, jen počítejte s tím, že ty výkony jsou dost nadhodnocené.
Já třeba kdysi koupil něco takového laskakit.cz/... (tehdy přes aukro, české e-shopy to ještě neměly, dneska to má snad i GME), to teda je step-up, vy potřebujete step-down, a ten teda dost topil už při proudu okolo 3A, že bych to trvale neprovozoval (jinak udávaný výkon by vydržet mohl, pokud by se to uchladilo). A měl být myslím na 5A.
To asi tak. Ale je to levné, narozdíl od pořádného měniče třeba gme.cz/... který stojí o nulu víc, ale bylo by to přesně ono 18-72 voltů na 12V/2,5A. A tyhle měniče mean well bývaly dobré a já s nima mám jen ty nejlepší zkušenosti, i když jsem na ně taky slyšel různé pomluvy. Teda mají trochu větší vlastní spotřebu, než bych si představoval (pokud jde o síťové napětí, tam už udělali nějakou "eko"řadu s menší spotřebou). Existuje i verze na 5V, ale těch 12 bude možní univerzálnější. Jo kdybyste slevil o 1V tak do 36 voltů je daleko větší výběr, minimálně v sortimentu GME.
Otázka je, co když náhodou dá panel víc, tak co všechno shoří...
Dále co to udělá když přijde mrak, jestli ten měnič utne (off/on) a nebo poklesne napětí a zůstane to takzvaně viset v tabletu "not charging" a pak už se nabíjení neobnoví?
Chápu správně že ten step down, step up měnič by měl držet nastavené (Takovým tím modrým potenciometrem s mosazným šroubkem) výstupní napětí stable, i když se vstupní napětí bude dynamicky měnit?
Samozřejmě chci co nejlevnější řešení, asi ideální by bylo přidat nějaký kondenzátor pro vykrytí nějakého kolísání, třeba že někdo projde okolo panelu a zastíni ho na sekundu třeba
Panel víc nedá. Je na tom podobně jako elektrárna ke které máte připojenou žárovku. Taky se nemusíte bát, že vám přes žárovku pošle elektrárna megawatty.
Pokud bude nabíječka odebírat víc, než je fv panel schopen dodat, tak napětí na něm klesne a DC/DC měnič se buď vypne, nebo bude pracovat nestabilně a na jeho výstupu už nebude konstantní napětí.
Link na ten mppt?
Takže ten obyčejný step down nebude fungovat?
Mě ani tak nejde o výstupní výkon, jako o to, aby neproletělo zvýšený napětí přímo do drahýho koncového zařízení nějakým způsobem..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.