Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpadky chlazení a námraza na zadní stěně chladničky

Od: otik® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, vlastníme doma už starší dvoukompresorovou kombi lednici+mrazák Gorenje K336/2CLA, typ HZOS 3366, kupováno někdy 2002. Zaregistrovali jsem v posledních cca 3 týdnech námrazu na zadní stěně chladničky a zdá se nám, že kompresor jede pořád. Vyčistil jsem odvodňovací otvor, problém trvá dál. Lednice má dva kompresory a dva chladicí okruhy na zadní straně. Ten větší, k mrazáku, funguje dobře, je mírně teplý, asi 38°C, kompresor je sice teplý, ale na dotyk se lehce chvěje = funguje. Ten druhý chladič, menší, je studený, ale kompresor je stále velmi horký, na dotyk se vůbec nechvěje a teplota v lednici je cca 15-20°C s tím, že někdy je na zadní horní straně námraza.

Ověřil jsem multimetrem termostat v chladničce, ve vypnutém stavu je vypnutý, v zapnutém je pro všechny úrovně sepnutý, nevím ale jestli reaguje na teplotu. Podle rad na internetu mě to ukazuje na dva směry problémů:

1) Buď je v háji termostat = nedokáže plynule regulovat, resp. vypínat kompresor, a ten se pak přehřívá. Dá se prosím nějak ověřit, že termostat vypíná třeba na teplotě 5°C?

2) Nebo uniklo chladivo a kompresor pořád jede naplno, ale nemá dostatečnou náplň v okruhu a tím pádem nedokáže ledničku uchladit. Tuto verzi nedokážu potvrdit, nevím jak by vypadalo místo úniku (pokud se to dá vůbec poznat) a taky netuším zda se to dá nějak opravit - všechny trubičky chladicího okruhu jsou zapájené, nikde žádný ventilek, .. Nicméně tuším, že tady bude problém...

Prosím o radu, co s tím. Kombi lednička v podobné konfiguraci při dnešních cenách je cca 17-22 tis.Kč a navíc jen s jedním kompresorem.Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sss
hodnocení

0x

Zkus s ní navšívit sběrnej dvůr. Budou rádi. Není co dodat.

hodnocení

0x
Pokud namrzá jen část výparníku, vypadá to podle me na nedostatek chladiva. Jednu lednici jsem takhle zachránil, už jede 2 roky. Stačila pixla isobutanu asi za 150 korun, na ní redukce sestavená z části Campinggaz vařiče na kartuše. Uřízl jsem konec zaletovane plnící trubičky, kleštěmi trochu pomačkal z výroby zmáčklé místo kousek od konce, aby tamtudy plyn mohl projít a pi naplnění zase zaslepil. Už si přesně nevybavuju jakým způsobem, jestli zase zaletoval,nebo vytvořil vnější "špunt" z kousku zaslepené hadičky utažené sponou- kromě této lednice jsem oživoval, marně, ještě druhou a u jedné z nich jsem trubičku rovnou zredukoval na autoventilek a k plnění použil foukací pistoli na pneumatiky :) Teď už si nevybavuju, která byla která, každopádně u té, kde oprava nepomohla, byla dle mě hlavní příčinou zvlhla izolační pěna, protože zadní stena uvnitř pak celá namrzala, kompresor byl horký, jeho příkon odpovidal, ale teplota uvnitř byla jak při otevřených dveřích. Jinak množství náplně jsem přibližně vážil podle úbytku hmotnosti kartuše a údaje na štítku lednice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]