Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vlastníme doma už starší dvoukompresorovou kombi lednici+mrazák Gorenje K336/2CLA, typ HZOS 3366, kupováno někdy 2002. Zaregistrovali jsem v posledních cca 3 týdnech námrazu na zadní stěně chladničky a zdá se nám, že kompresor jede pořád. Vyčistil jsem odvodňovací otvor, problém trvá dál. Lednice má dva kompresory a dva chladicí okruhy na zadní straně. Ten větší, k mrazáku, funguje dobře, je mírně teplý, asi 38°C, kompresor je sice teplý, ale na dotyk se lehce chvěje = funguje. Ten druhý chladič, menší, je studený, ale kompresor je stále velmi horký, na dotyk se vůbec nechvěje a teplota v lednici je cca 15-20°C s tím, že někdy je na zadní horní straně námraza.
Ověřil jsem multimetrem termostat v chladničce, ve vypnutém stavu je vypnutý, v zapnutém je pro všechny úrovně sepnutý, nevím ale jestli reaguje na teplotu. Podle rad na internetu mě to ukazuje na dva směry problémů:
1) Buď je v háji termostat = nedokáže plynule regulovat, resp. vypínat kompresor, a ten se pak přehřívá. Dá se prosím nějak ověřit, že termostat vypíná třeba na teplotě 5°C?
2) Nebo uniklo chladivo a kompresor pořád jede naplno, ale nemá dostatečnou náplň v okruhu a tím pádem nedokáže ledničku uchladit. Tuto verzi nedokážu potvrdit, nevím jak by vypadalo místo úniku (pokud se to dá vůbec poznat) a taky netuším zda se to dá nějak opravit - všechny trubičky chladicího okruhu jsou zapájené, nikde žádný ventilek, .. Nicméně tuším, že tady bude problém...
Prosím o radu, co s tím. Kombi lednička v podobné konfiguraci při dnešních cenách je cca 17-22 tis.Kč a navíc jen s jedním kompresorem.Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.