Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co myslí tím Uf?

Od: pansvacinka® odpovědí: 10 změna:
10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Jedná se o SSR relé, čili dvojici fetových tranzistorů, která je interně spínaná osvitem IRcledky. Proto to Uf ledky je kolem 1,2 V. S tímto napětím se počítá při výpočtu omezujícího odporu LED.
mll

Taky jsem nedávno čuměl, že optočleny s triakem jsou v kategorii SSR. Hledal jsem tehdy MOC3010, to jsem nenašel (to je už dost staré), ale našel jsem něco jiného (MOC3020) právě v této kategorii. Jako SSR si představuju přecejenom něco na větší proud. Ale ono je to celkem jedno, GME patří taky do skupiny eshopů, kde se podle kategorií už nedá nakupovat a musí se jít na všechno přes hledání.

hodnocení

2x

Forward voltage (dopředné napětí) - úbytek napětí v otevřeném stavu

Takže pravděpodobně napětí, do kterýho optoclen nereaguje, jako by tam nešlo nic.

Ano, aby ten optočlen "zapnul", musí na vstup přijít alespoň tohle napětí.

Obyčejné diody a tranzistory mívají tak 0.7V, LEDky tak 1.5 až 3V podle barvy, takže těch 1.2V pro vnitřní člen vypadá docela uvěřitelně :)

hodnocení

Já to napájím 1,5 V, na vstup mu dávám 150 mV a spíná!
hodnocení

Ne, napsal jsem kravinu, to je pro tenhle obvod:
gme.cz/...
hodnocení

Vlastně už teď nevím, mám oba a chci na tom znova postavit obvod.
Ale fakt jeden z nich mi fachčil na 1,5 V.

A když se tam podíváš dole na datasheet img.gme.cz/... tak hned nahoře v něm je schema.

Na vstupu dioda (svítivá), na výstupu triak (světlocitlivý).

Na diodu přivedeš minimálně 1.2V (v tvém případě 1.5, povolené maximum je 6V), tak se rozsvítí (a vezme si až 50mA) a triak na to zareguje a sepne, pokud na něm bude alespoň 1.2V (výstupních), maximálně 400V, úbytek na něm bude těch 1.2V (výstupních), aby dobře triakoval, tak by rád proud aspoň 100mA, ale zase to nepřehánět, výhon na něm max 0.33W (0.33/1.2=0.275 A proud max)

hodnocení

@gilhad, dík.
@tomkk, dík.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]