Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění vířivky - proudový chránič

Od: mire® odpovědí: 18 změna:

Zdravím, mám dotaz k proudovému chrániči.

Uvažuji o vyhřívání venkovní nafukovací vířivky topným tělesem napájeným z FVE. Topné těleso 2 kW, původně z bojleru, zapojené na třížilový kabel, fáze + nulák + uzemnění ( tělěso propojené se středovým kolíkem zástrčky). Napájeno ze střídače SOLAR BOOST MPPT 3000 PRO.

Těleso je vyjímatelné, ve vodě pouze při topení, ale stejně bych rád posílil bezpečnost. Je možné přidat jako ochranu třeba tento chránič: rent.cz/... . Bude fungovat ve spojení s FVE? Díky.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Proudový chránič? No ten fungovat nebude protože tyto střídače nemají (a snad ani nesmí mít) jeden fous uzeměný.

gg*

To by snad nemělo vadit, chránič přece nepoužívá uzemňovací PE vodič :)

RCD chránič má hlídat jestli to co teče jedním vodičem se vrací druhým.

A když něco chybí, tak to vyhodnotí jako že to teče mimo a odpojí - V případě toho zásuvkového - odpojí asi oba póly. Protože fáze může být jak vlevo (cz), tak vpravo (Německo, Francie). Pokud by to odpojilo pouze jednu stranu, tak je to nanic ale myslím že jsem to zkoušel a odpojuje to oboje

@gg : riva ma pravdu, striedac ma izolovanu siet na vystupe a chranic nebude fungovat. Rovnaky pripad, ako pouzitie izolacneho trafa, to tiez nema na rozdiel od beznej siete 230V, ziadny pol spojeny so zemou.

Na tento ucel sa napriklad v zdravotnictve pouziva kontrola izolacneho stavu.

gg*
hodnocení

0x

Ne, správně k tomu krámu fotovoltaické elektrárny (Ve skutečnosti to je jenom měnič, co vyrábí lichoběžníkový bzučivý proud pro bojler) by měl být RCD pro AC / DC proud. Tohle vaše je nejlevnější čínský zásuvkový a pouze pro AC.

Pak se stává, že se to s magnetu je, stejnosměrným proudem, a nefunguje to jak má :)

Ale je to asi do zásuvky fakt neseženete, musíte to dát do rozváděče, ale jde sehnat ACDC i za stejný peníze jako obyčejný AC

re4zon
A z toho menice snad neleze AC?
gg*

A ty víš přesně co z toho jeho střídače leze za hrůzu?

Některé země tento typ proudového chrániče prý už nepovolují (Německo, Rakousko...).

V případě standardní sítě a pouze odporových spotřebičů za tímto, by to mělo být v pohodě

hodnocení

0x

Chranic funguje na principe detekcie unikajuceho prudu do ochranneho vodica / zeme. Na vystupe menica je izolovana siet, co je tiez jeden zo sposobov ochrany. Nevyrabajte tam nejake divne zapojenie, nechajte to tak, ako to je, bez chranica a pocas pouzivania (osoba vnutri) ohrev vypnite, to je najviac bezpecne. Nahrejete si to vopred.

hodnocení

Je jasné, že při používání vířivky bude vytápění odpojeno a vyjmuto. Ale snažím se předejít případnému problému, kdy při ohřevu půjde někdo okolo a začne prsten zkoušet, jestli už. Proto mě napadlo, jestli to lze ochránit pomocí toho chrániče.

hodnocení

0x
Jak máte vyřešenu ochranu proti statické elektřině? On už ohřev vody venkovní vířivky z běžné sítě je často dost na hraně s bezpečností. U soláru,zdánlivě bezpečnějšího izolovaného, přibývá další množtví potenciálně nebezpečných stavů v souvislosti jak se statickou elektřinou, tak možnou závadou na měnići.

hodnocení

0x
Připojení prostřednictvím zásuvky a vidlice nelze! Na střídač lze připojit jen pevně připojené spotřebiče. Jako ochranu proti nebezpečnému dotyku musí být použito základní a doplňující ochranné pospojení.
Proudový chránič lze použít, ale musí být typu B.
hodnocení

Proč tedy má každý druhý takovýto "střídač" možnost připojení další odporové zátěže přes zásuvku?
Vytápění vířivky - proudový chránič

Zeptám se hloupě: nechová se střídač jako izolovaný zdroj? Když nemá uzemněný žádný vývod z měniče?

riva

Chová se jako izolovaný zdroj. (Velmi drahou) ochranou by mohl být hlídač izolačního stavu, ale asi by to, co z takových měničů leze, nemusel přežít.

Tak v průmyslu se používá měření unikajícího proudu, zpravidla jen měřící přístroj aby bylo vidět, že je tam nějaká nesrovnalost. Já nemám až tak špatnou zkušenos s modifikovanou sinusovkou... Sinus to je tak trochu kostrbatý a čemu to vadí? V podstatě jenom motoru a ten to taky zvládne. Topné těleso tam už to je úplně jedno... Mám pocitm že se dělá z modifikované sinusovky moc velký problém.

Tak, tak, stejně kromě odporových spotřebičů má dneska skoro všechno spínanej zdroj s obvykle i dost širokým rozsahem vstupního napětí. V souvislosti se solarama a střídačem BEL můžu jako příklad uvést treba moje napájení 12V ventilátoru v koupelně pomocí spinanyho adaptéru, do kterýho jde totéž, co do bojleru, tedy nějakej ruznorodej obdélník o napětí v rozmezí cca 80-170V. Větrá koupelnu od soumraku do úsvitu, jen jsem v něm preventivně vyměnil vstupní filtrační elyt za větší, ať se tak nenamáha a zdroj "má z čeho brát".
A proč u instalacích které dělaly firmy dle projektové dokumentace a posléze
byla provedená výchozí revize nejsou střídače se zásuvkami?
hodnocení

Podle revizní zprávy vše odpovídá příslušným předpisům.

Taky jsem kdysi četl informaci v tom smyslu, že střídač se zásuvkou neodpovídá předpisům a pochopil jsem to tak, že klasická zásuvka je zkrátka určená pro spotřebiče pro 230V 50Hz, zatímco to, co leze ze střídače, nemá v zásuvce co dělat, když se do ní fyzicky dá zapojit cokoli. On tam pak teoreticky někdo může zapojit třeba nějakej stroj s motorem, zapnout ho, zrovna bude málo svítit, tak se nerozebehne hned, ale až bez dozoru jakmile vyleze slunce. Nebo topný ventilátor (je to přece odporový spotřebič,ne?), ten sice bude topit, ale neroztoci se mu větrák a během chvíle odejde nevratná tepelná pojistka, případně se rovnou začne tavit... Takže duvody, proč je zásuvka špatně, evidentně jsou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]