Nejste přihlášen/a.
Ahojda, kamoš chce si ozvučit dvorek podobně jako mám já, tak mu nechám mou sestavu a pro sebe chci něco hlučnějšího.
Já mám malý starý repro " LSB 650 three-way/..., impedance of 6 ohms"- měla by mít 45W údajně, ale nevím čeho, zda PMPO?
K tomu byl zesilovač XY AP50H - pry 2 x 50W - zkoušel jsem to krmit 12V akumulárorem se silným kabelem i 19 a 24Volt zdroji od notebooků (3A), no výsledek na vyšší hlasitosti nebyl ideální... jediný co jsem nezkoušel tam připojit dvě autobaterky sériově, aby to mělo neomezený proud na co nejvyšší napětí...
Kabely mám myslím dostatečně dimenzovaný, k repráků minimálně 2,5 nebo 4mm2
Nevím, jestli to bylo na limitu zesilovače nebo bedýnek? Poradí někdo, jak to vylepšit? Jaké lepší bedny a jaký silnější zesilovač? Nemusí to být žádný pure Audijo, Jen aby to šlo nabombit nahlas a nechrčelo. nepoznám, zvláště když tam je psáno 6 ohmů, jestli to bylo na limitu repráků nebo beden
otázka stojí takhle: jaký levný mini BT receiver za pár kaček aktuálně s větším výkonem (ideálně na 12V z autobat) a popř. jaké silnější (většíj ake lowcost bedýnky?
nějaký zkreslebí mě netrápí, půjde do toho beztak komprimovaná hudba ze Spotefy
Díky za nápady.
Jenom prostá fyzika: Mám impedanci 6 ohmů (pro jednoduchost předpokládejme, že to je odpor). Výkon
P=U2/R
takže zvyšováním napětí se zvyšuje výkon s kvadrátem, snižováním odporu jen nepřímo úměrně.
A k tomu výkonu, když mám nějaké napětí a zanedbám možnosti zesilovače (teda počítám, že špička-špička dosáhnew plné napětí zdroje), tak při 12V mám amplitudu 6V a 4,24 efektivní hodnoty. Z toho plný výkon
P=4.242/6=18/6=3 W ... to neni nijak moc, že jo?
A to je maximum sinusového výkonu, co při 12V napájení dostanete do 6 ohmového činného odporu.
Při 19V to bude pochopitelně víc - to vychází na nějakých 7,5W. Ale nepropadejte panice, ono v závoslosti na citlivosti repro i takových 5W dokáže nadělat pěkný kravál.
BT reproduktor bude dělat kravál, ale při napájení 5V (nebo možná 3,7V z lithiové baterky) určitě nebude mít nějak vysoký výkon.
Opravdu výkonové zesilovače jsou napájené vyšším napětím, co součástky dovolí. Klasicky se používalo 45 voltů nebo 2x30 (tj. dohromady 60). A potom právě menší impedance, což ale zase přináší větší proudy. A jinak pro autozesilovače, kde nejde jít s napětím nahoru se používaly 2 ohmové reproduktory a můstkové zesilovače (tam je trochu jiný výpočet, neni tam ta půlka, protože vrchol sinusovky se dělá od jednoho konce ke druhému, ne proti středu).
Co jsem napsal, demonstruju v tabulce (teda pro jednoduchý zesilovač, ne pro můstek), snad jsem tam neudělal nějakou botu.
![]() |
výony repro.ods | 18.6 kB |
To nejsou Bluetooth repro (ale BT zesik), to je klasické kabelové repro.
můžeš to nějak zjednodušit a říci, jaké napětí, jaký proud pro ten zesilovač, aby do těch repro poslal maximální výkon?
Případně jestli ty mnou použite repro "vypadají na 45 W"?
U toho zesilovače se píše: laskakit.cz/...
Pracovní napětí 5-27V / 2A (doporučeno 12-24V)
Výstupní výkon:
2x10W = 12V/8Ω
2x20W = 18V/8Ω
2x30W = 22V/8Ω
2x20W = 12V/4Ω
2x40W = 18V/4Ω
2x50W = 21V/4Ω
1) kolik teda bude max výkon při 26V (100A - z 2 aku seriově) při tvrzených 6 ohmech na repro?
2) Šel by vybrat nějaký jiný zesilovač, aby měl reálný výkon třeba těch 50 W při 13V auto aku?
Uvítám odkaz
3) Anebo je efektivní použít měnič napětí DC DC?
Uvítám odkaz
ps: záměrně jsem uvedl odkazy jak na ty bedny (6 ohm) tak na ten zesilovač, aby někdo to mohl spočítat přesně
V té tabulce počítáš pro 6 omové repro a 24 V výstupní výkon pouhých 12 W, to je zoufale málo...
když se podíváš na ten můj zesilovač (link výše) věc za jednotky $, no hlavně že tam píšou 2 x 50 W, tak nedal by se najít JINÝ podobný BT (BT je pro spojení mezi mobilem a zesilovačem, kabel z zesilovače jde do reproduktorů), Který by mi do 6 OHM repráků 45W poslal aspoň 35 W výkonu? Tloušťku kabelů jsem taky uváděl, 2,5 mm2, to dá 15Amps v poho nebo ne?
Ideálně kdybych to mohl napájet 12 voltové baterky, případně k tomu nějaký DCDC měnič s patřičným proudem aby mi to zase nedělalo nějaký PWM brum. Někdo, kdo tomu rozumí, díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.