Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na elektrickém zařízení

Od: kudrnac odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Měl bych otázku. V práci mámě měřák povrchového odporu na vodičích a moje otázka zní. Může na takovém zařízení pracovat osoba poucená? Bylo mi řečeno že nikoliv, protože k tomu není český návod...? Je taková argumentace faktická? Díky za nápady.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milanb
hodnocení

3x
Podle me jde o to, ze v ceskem navodu by bylo napsano, kdo smi stroj obsluhovat, a nadrizeny nechce prevzit zodpovednost. Za me v poradku.
kudrnac

Jo to je asi pravda. Možná na to časem vydá místní provozní předpis a bude to vyřešený. Už teď je pravidelně přezkušuje na jiné měřáky. Dík

111®
hodnocení

2x

Když to řekne vedoucí tak uposlechnout. Jde o bezpečnost. Osoba poučená nemá elektrotechnické vzdělání. To má až osoba znalá. Jeho vyjádření má váhu ZÁKAZU !

kudrnac
hodnocení

V pořádku. Nejde o mě. Já jen že já osobně mám vyšší elektro kvalifikaci než on a za mne osobně může osoba poučená pracovat na podobných zařízeních na výstupní kontrole. Šlo mi ale především o tu argumentaci českých návodem. Jde mi o poznání pravdy a vzdělávání se, né o přebírání hloupostí.

111®

když máš vyšší kvalifikaci elektro tak si udělej zkoušky z vyhlášky...a nebuď osoba poučená...co více dodat.. také jde o to kolik máš praxe..

hujer

píšeš, nejde o mě, ale .. Mám vyšší el. vzdělání - prosím napiš jaké vyšší vzdělání máš! Pokud je to pravda , tak se nech přezkoušet, protože bys měl vědět (při tvém vzdělání), že odbornou způsobilost k výkonu činnosti na EZ řeší nař. vlády 194/2022 (dříve vyhl.50/1978 Sb). V §4 Osoba poučená a¨;) samostatnou obsluhu EZ ...

b) práci podle pokynů mn a nn bez napětí a v jejich blízkostech atd atd až k písmenu f.

mathew
hodnocení

2x
Vedoucí má nějakou zodpovědnost takže pokud řekne, že ne tak to platí a je jedno jestli to zákon povoluje nebo ne. Až budete dělat vedoucího vy tak tam třeba posaďte orangutana. Jenom si pak nestěžujte až po vás bude chtít někdo uhradit škodu.

111®
hodnocení

1x
To rekl kdo a s jakou kvalifikaci?
kudrnac
hodnocení

Vedoucí jakosti. Elektrikář s "padesátkou", ale elektrice se dlouhodobě nevěnuje, řeší jiné věci.

hodnocení

1x

Co je to za měřák? Co je to povrchový odpor na vodičích? Není to spíše měřidlo izolačního odporu?

Vy přece nepracujete na tom zařízení - tedy vy se v něm nerýpete - vy nepracujete na tom měřidle!

Vy pracujete s tím měřidlem - a to musíte podle návodu!

Je zásadní rozdíl v práci na zařízení a na práci se zařízením.

kudrnac

Není to měřák izolačního odporu ten slouží například pro zjištění měrného izolačního odporu :D , měří se tím povrchový odpor izolace - měřič povrchového odporu se používá k měření hodnoty odporu aplikací dvou paralelních elektrod na měřený povrch za účelem posouzení, zda je testovaným předmětem vodič, statický materiál nebo izolátor. Používá se při vývoji solárních kabelů, například h1z2z2-k podle EN 50618. Žádný návod k přístroji nepotřebujete, podle mě stačí zpracovat manuál, třeba právě nadřízených a zaučit obsluhu.

Taky to tak vidím. Pokud nepracuješ pod napětím v rozvodné síti, tak to není práce na elektrickém zařízení, pouze práce s měřícím přístrojem a pokud není výrobcem nařízeno kdo, tak může v podstatě kdokoliv zaučený či poučený. Měl by stačit postup a vyhodnocení měření.

ml1
hodnocení

0x

Argumentace návodem je podivná. Osoba znalá pro samostanou činnost (dnes "elektrotechnik"), nebo spíš osoba znalá s vyšší kvalifikací (dneska "vedoucí elektrotechnik") by to měla posoudit návod nenávod. Třeba podle dodané originální dokumentace. A hlavně podle toho, co používá k měření a jak je to nebezpečné. Povrchový odpor se asi měří vysokým napětím a to bych opravdu osobě bez kvalifikace nesvěřoval.

Ono už to, že to nazýváte prací na zařízení vylučuje nekvalifikované osoby. Kdybyste řekl obsluha, tak tam by se dalo ještě spekulovat, jestli takovou obsluhu zvládne osoba poučená.

kudrnac

Díky. Možná je to obsluha, špatně sem se vyjádřil. Normálně používá téměř totožný přístroj na měření izolačního odporu, ale přístroj na povrchový odpor prý používat nemůže, protože k němu není český návod... Jen mi to přišlo divný...

hujer

A napíšeš nám prosím jakou máš tu elektrokvalifikaci?

To že je někdo vedoucí neznamená, že je ještě chytrý... Poslední dobou se tento jev vyskytuje ve velké míře...

hodnocení

0x

Pokud je zařízení něco takového abetec.cz/...

tak stačí zaučený člověk bez nějaké kvalifikace... Určitě stačí zaučení s používáním měřícího přístroje...

V podstatě je to "lepší"ohmetr s velkým vnitřním odporem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]