Nejste přihlášen/a.
Vsetko pred elektromerom patri distributorovi a v lepsom pripade schytate len pokutu, v horsom vytiahnete taky obluk, ze skoncite slepy a s popalenymi rukami. Laik sa v tom nema co hrabat.
IMHO je to blbost, pojistky v HR jsou jeho, když nu odejde, on si musí koupit náhradu
Druhá věc je, kdo je bude měnit? Za mne měnit jen s rukavicemi a žehličkou a vypnutým jističi odběru, pak nebude oblouk... Anebo zavolat elektrikáře.
Není to blbost, je to pravda. A ta skříň mívá zavírání na speciální klíč, aby se do ní lajk nedostal.
OEZ je výrobce, gG je vypínací charakteristika pojistky - ochrana vedení a přístrojů v plném rozsahu. Jiné charakteristiky jsou aM, aR, gPV, gR. Velikosti jsou 000, 1, 2, 3. Jsou běžně k dostání ve všech obchodech s elektroinstalačním materiálem. Když ji půjdete koupit, tak řeknete, že chcete pojistku 63 A gG 000.
Příště to podejte tak aby to pochopil.
Do těchto skříní vy lézt nesmíte. Ale pokud ukážete foto správný obchod vám dá odpovídající typ. Ale nelezte do toho a zavolejte svému dodavateli.
Souhlas s kare. Výměnu může provádět jen osoba znalá!. Teoreticky se k nim ani nedostaneš a věř že je koupíš jen ve velkoobchodech.
Nožovky jsem teda viděl normálně na regále. Mají to běžně obchody pro elektrikáře (tam, kde mají zasuvky, vypínače, kabely, jističe...), takže sehnat by to neměl být problém. Schválně zkouším a vidím třeba hornbach hornbach.cz/... nebo kvelektro.cz/... kde mají nějak popsaná i ta písmena.
To samozřejmě nemění nic na tom, že na tohle by neměl nikdo šahat, pokud na to nemá školení a pomůcky (žehličku, rukavice, obličejový štít a co já vím co ještě). Nemusí to nutně být majetek distributora, máme nožovkama jištěný třeba rozvaděč v práci, ani jsem předtím nevěděl (dokud jsme ji nevyhodili), že existují i tak malé jako 16A, už jen protože v tom rozvaděči jsme taky měli šestnáctky pojistky (klasické závotivé).
Nechoďte do obchodu a nekupujte je a vůbec na ně nesahejte, nemáte na to žádné právo (a navíc na to nemáte ani vzdělání, ani školení).
Nechcete jít do soudu s rozvodnými závody na té špatné straně a řešit, jestli na vás vytáhnout jen porušení smlouvy, nebo obecné ohrožení, nebo cokoli jiného si jejich dobře placení právníci usmyslí vám hodit na krk (a mají s tím dost zkušeností, zatímco vy nemáte nic, než smlu).
Opravdu nechcete.
V obchodě ukažte tuhle fotku, bude to nejjistější. Ale na výměnu si pozvěte elektrikáře, který na to má kvalifikaci (já to třeba nejsem; kvalifikaci elektro mám, ale školení na nožovky nemám). Stejně tak je ujistěte v obchodě, že na to nebudete šahat, pokud by se ptali. Průšvih těhle věcí je, že kdo nemá elektro vzdělání, tak ani o tom neví, že na to nesmí šahat. Možné následky už tady byly napsané stejně jako význam těch písmenek (vypínací charakteristika, zjednodušeně rychlost). Ještě stojí za pozornost vypínací schopnost - 120 kiloampér a napětí 250V stejnosměrných nebo střídavých (to mi přijde docela málo, klasické edisonovy zátkové pojistky mívaly 500V).
Kromě toho mi přijde zajímavá kombinace OEZ letohrad a made in Greece, měl jsem za to, že OEZ je česká (nebo československá) firma a ne řecká.
OEZ je dnes už pod siemensem takže český není.. A co mi chodí faktury tak třeba dnešní Nožovky opravdu stále vyráběny v Řecku, jističe a spínací hodiny německo..
Další sebevrah. Máte žehličku, zkušenosti a oprávnění na manipulaci s těmito pojistkami? Odpovím si sám, ne, ne a ne. Takže do toho nehrabejte, a zavolejte svému distributorovi, a zažádejte o výměnu.
Jak víte, že to chce měnit? On se jen informuje o označení, přesněji požádal na poradně o radu.
A co dostal? vynadáno, že nesmí, že se zabije, atd...
Co kdybyste mu nasal, co ty písměnka znamenají a upozornil ho na to nebezpečí a že to nemá dělat.
Ale víte kolik lidí denně dělá to co nemají a pak zemřou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.