Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Typy nožových pojistek

Od: doly odpovědí: 23 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se poradit, mám v HDS nožové pojistky GG.
Zajímalo by mě co je to GH a jaké další se prodávají? Existuje více rozměrů? Jak to poznat? Když půjdu do obchodu koupit náhradní, jak to popsat?
Děkuji

Typy nožových pojistek

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vsetko pred elektromerom patri distributorovi a v lepsom pripade schytate len pokutu, v horsom vytiahnete taky obluk, ze skoncite slepy a s popalenymi rukami. Laik sa v tom nema co hrabat.

obs

IMHO je to blbost, pojistky v HR jsou jeho, když nu odejde, on si musí koupit náhradu :)

Druhá věc je, kdo je bude měnit? Za mne měnit jen s rukavicemi a žehličkou a vypnutým jističi odběru, pak nebude oblouk... Anebo zavolat elektrikáře.

Není to blbost, je to pravda. A ta skříň mívá zavírání na speciální klíč, aby se do ní lajk nedostal.

Speciální klíč který si laik může v klidu koupit no

hodnocení

5x

OEZ je výrobce, gG je vypínací charakteristika pojistky - ochrana vedení a přístrojů v plném rozsahu. Jiné charakteristiky jsou aM, aR, gPV, gR. Velikosti jsou 000, 1, 2, 3. Jsou běžně k dostání ve všech obchodech s elektroinstalačním materiálem. Když ji půjdete koupit, tak řeknete, že chcete pojistku 63 A gG 000.

Mistře,

Děkuji za vysvětlení pojmů a zodpovězení otázky.

kare
hodnocení

4x

Ptáte se na cizí majetek, ani se raději neptám jak je hodláte vytahovat... *ee*

Příště to podejte tak aby to pochopil.

Do těchto skříní vy lézt nesmíte. Ale pokud ukážete foto správný obchod vám dá odpovídající typ. Ale nelezte do toho a zavolejte svému dodavateli.

hujer

Souhlas s kare. Výměnu může provádět jen osoba znalá!. Teoreticky se k nim ani nedostaneš a věř že je koupíš jen ve velkoobchodech.

co je to gH a gG? A co to značí?

mll

Nožovky jsem teda viděl normálně na regále. Mají to běžně obchody pro elektrikáře (tam, kde mají zasuvky, vypínače, kabely, jističe...), takže sehnat by to neměl být problém. Schválně zkouším a vidím třeba hornbach hornbach.cz/... nebo kvelektro.cz/... kde mají nějak popsaná i ta písmena.

To samozřejmě nemění nic na tom, že na tohle by neměl nikdo šahat, pokud na to nemá školení a pomůcky (žehličku, rukavice, obličejový štít a co já vím co ještě). Nemusí to nutně být majetek distributora, máme nožovkama jištěný třeba rozvaděč v práci, ani jsem předtím nevěděl (dokud jsme ji nevyhodili), že existují i tak malé jako 16A, už jen protože v tom rozvaděči jsme taky měli šestnáctky pojistky (klasické závotivé).

kdosi
hodnocení

2x

Nechoďte do obchodu a nekupujte je a vůbec na ně nesahejte, nemáte na to žádné právo (a navíc na to nemáte ani vzdělání, ani školení).

Nechcete jít do soudu s rozvodnými závody na té špatné straně a řešit, jestli na vás vytáhnout jen porušení smlouvy, nebo obecné ohrožení, nebo cokoli jiného si jejich dobře placení právníci usmyslí vám hodit na krk (a mají s tím dost zkušeností, zatímco vy nemáte nic, než smlu).

Opravdu nechcete.

mll
hodnocení

2x

V obchodě ukažte tuhle fotku, bude to nejjistější. Ale na výměnu si pozvěte elektrikáře, který na to má kvalifikaci (já to třeba nejsem; kvalifikaci elektro mám, ale školení na nožovky nemám). Stejně tak je ujistěte v obchodě, že na to nebudete šahat, pokud by se ptali. Průšvih těhle věcí je, že kdo nemá elektro vzdělání, tak ani o tom neví, že na to nesmí šahat. Možné následky už tady byly napsané stejně jako význam těch písmenek (vypínací charakteristika, zjednodušeně rychlost). Ještě stojí za pozornost vypínací schopnost - 120 kiloampér a napětí 250V stejnosměrných nebo střídavých (to mi přijde docela málo, klasické edisonovy zátkové pojistky mívaly 500V).

Kromě toho mi přijde zajímavá kombinace OEZ letohrad a made in Greece, měl jsem za to, že OEZ je česká (nebo československá) firma a ne řecká.

Maximální pracovní napětí 250V DC, 500V AC...a OEZ je Siemens, už pěkných pár let... takže vyrábí po celém světě. Česká? Bejvávalo...jako většina bývalých českých...

OEZ je dnes už pod siemensem takže český není.. A co mi chodí faktury tak třeba dnešní Nožovky opravdu stále vyráběny v Řecku, jističe a spínací hodiny německo.. :)

jannyhusak
OEZ je český výrobce. A vlastnit ho můžou třeba mimozemšťané a vyrábět může třeba na Marsu. Stále je to český výrobce a značka.

thetruth
hodnocení

0x

Další sebevrah. Máte žehličku, zkušenosti a oprávnění na manipulaci s těmito pojistkami? Odpovím si sám, ne, ne a ne. Takže do toho nehrabejte, a zavolejte svému distributorovi, a zažádejte o výměnu.

Jak víte, že to chce měnit? On se jen informuje o označení, přesněji požádal na poradně o radu.

A co dostal? vynadáno, že nesmí, že se zabije, atd...

Co kdybyste mu nasal, co ty písměnka znamenají a upozornil ho na to nebezpečí a že to nemá dělat.

Ale víte kolik lidí denně dělá to co nemají a pak zemřou?

Takže mu to doporučíme, ať ho oblouk třeba popálí...a po elektřině se to pěkně dlouho hojí a je to pěkně bolestivé...
Když půjdu do obchodu koupit náhradní, jak to popsat?
Proč byste kupoval náhradní? Je to starost distributora, ten má, ten mění, je to jeho majetek; akorát zavoláte... Nač by kupoval náhradní nožové pojistky, kdyby je případně nechtěl měnit?
Pokud vás pojistky zajímají, tady základy publi.cz/...

nonek, "Takže mu to doporučíme, ať ho oblouk třeba popálí" to snad nikdo nedoporučuje, Proč to píšete? Stačí, když mu odpovíte na dotazy, které položil a přidáte svoji radu, že to nemá dělat, páč mu hrozí...

Ale je fakt, že nadávat je jednodušší..

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, od HDSky (hlavní domovní skříň) ruce pryč. Taky nám odešla pojistka, zavolal se EON a bylo vyměněno a hlavně přeměřeno, proč se tak stalo. P.S. na firemních rozvodech nemusí být jen 230/380V, ale přes různá trafa i víc, ale obecně HDS obsahuje prvky které spolehlivě zabíjí a pálí.

hodnocení

0x

Tie písmena značia charaktristiku poistiek na čo je určená.

schrack.sk/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]