Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Nemáte někdo, osvědčené a vyzkoušené v praxi, zapojení zvukového vyhledávače zkratů na deskách plošných spojů ? Něco podobného prodávají jako stavebnici na:
https://www.laskakit.cz/stavebnice-vyhledavace-zkratu/
Mě se jedná, aby to umělo vyhledat zkratovanou součástku na desce spojů zvyšujícím se nebo snižujícím se zvukem (pískáním). Vlastně se jedná o jakýsi miliohmmetr, který je schopen na velice krátkém úseku plošného spoje měnit kmitočet zvuku dle odporu. Asi 0 - 150mΩ . Mělo by být zvukově rozlišitelné, když se budu měřícími hroty na plošném spoji od sebe vzdalovat třeba jen o 10 milimetrů. Číslicový údaj nepotřebuji, jen zvukový. Něco podobného vyšlo v ARA 4/91 str.129-vyhledávač zkratu. Nebo taky "kvílící ohmetr" v PE 5/2023 str. 19. (Ten se mě moc neosvědčil.)
Zde je přístroj i s displejem -
Alternativně se to zjišťuje nízkým napětím a vyšším proudem - místo, kde je DPS zlomený, se viditelně zahřeje.
Ano, je to metoda pustit do obvodu konstantní proud a sledovat která součástka se zahřívá. Tento způsob ale může vést k jiným závadám.
Já hledám pravý opak. Měřit chci nízkým napětím asi 100mV i malým proudem, aby se při vyhledávání zkratu na plošném spoji nemohly otevírat přechody polovodičových součástek připájených ke spojům a nemohlo to ovlivnovat měření. Postupně bych se při zvyšování zvuku dopátral až k vadné (zkratované) součástce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.