Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akustický vyhledávač zkratů na DPS

Od: frantu® odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny.
Nemáte někdo, osvědčené a vyzkoušené v praxi, zapojení zvukového vyhledávače zkratů na deskách plošných spojů ? Něco podobného prodávají jako stavebnici na:

https://www.laskakit.cz/stavebnice-vyhledavace-zkratu/

Mě se jedná, aby to umělo vyhledat zkratovanou součástku na desce spojů zvyšujícím se nebo snižujícím se zvukem (pískáním). Vlastně se jedná o jakýsi miliohmmetr, který je schopen na velice krátkém úseku plošného spoje měnit kmitočet zvuku dle odporu. Asi 0 - 150mΩ . Mělo by být zvukově rozlišitelné, když se budu měřícími hroty na plošném spoji od sebe vzdalovat třeba jen o 10 milimetrů. Číslicový údaj nepotřebuji, jen zvukový. Něco podobného vyšlo v ARA 4/91 str.129-vyhledávač zkratu. Nebo taky "kvílící ohmetr" v PE 5/2023 str. 19. (Ten se mě moc neosvědčil.)

Zde je přístroj i s displejem -

Uvítal bych spolehlivé, jednoduché, malé zařízení bez Arduina, bez programovatelných součástek apod. Nebude se to používat každodenně, jen jednou za čas. Proto do toho nechci až tak moc investovat. Pokud by existoval i nějaký již hotový modul např. z Alíku, tak prosím o odkaz. Všem předem děkuji za inspiraci.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x
Pizo siréna gme.cz/...
doplněno 18.08.24 15:56: Na 5V
hodnocení

Siréna mě nerozliší rozdíl v mili ohmech.

riva
hodnocení

0x

Alternativně se to zjišťuje nízkým napětím a vyšším proudem - místo, kde je DPS zlomený, se viditelně zahřeje.

hodnocení

Ano, je to metoda pustit do obvodu konstantní proud a sledovat která součástka se zahřívá. Tento způsob ale může vést k jiným závadám.

Já hledám pravý opak. Měřit chci nízkým napětím asi 100mV i malým proudem, aby se při vyhledávání zkratu na plošném spoji nemohly otevírat přechody polovodičových součástek připájených ke spojům a nemohlo to ovlivnovat měření. Postupně bych se při zvyšování zvuku dopátral až k vadné (zkratované) součástce.

hodnocení

0x
Dělám to tak, že na stabilizovaném zdroji nastavím co nejmenśí napětí, stabilizovaný proud podle aplikace a připojím mezi dva podezřelé body (radêji připájím). Nezávisle pak voltmetrem s rozlišením nejlépe aspoň 1uV chodím hroty po cestách a měřím úbytky na šínách. Poměrně snadno a rychle tak tímto 4W měřením najdu problém.
Je możná i metoda většího proudu a infrakamery. Tahle je obzvláśť vhodná např. pro odhalení vadných švábů. Když nebyly infrakamery, ošahával jsem podezřelé součástky prstem, zda hřejí. Taky to funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]