Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaika- malý výkon

Od: winki® odpovědí: 64 změna:

Dobrý den přátelé. Firma ACETEX mi za státní dotace namontovaly fotovoltaiku na ohřev vody. Protože to byli profíci instalovali ji na východní stranu takže panely jsou na slunci max do 13 hod. I když jsem je na to upozorňoval že chci přidat dva panely na jižní stranu s tím že si panely zaplatím a oni montáž přestali se mno komunikovat.Ještě pred touto moji nabídkou mi nabídli za montáž dvou panelů 20 000. Mám teďna střeše 5 panelu Canadian Solar 450 wp je 10 hodin slunce hřeje jako blázen a panely dávají 1210 wattů. Rozhodl jsem se že si dva panely koupím. Mám nabádku panelů od stejného výrobce 455w CS3W-455 ms. Solární měnič mám Eko solar Boost MPPT pro 3,5 kw

Moje otázky zní. Mohu ttuto firmu nejak donutit k nápravě . Může byt některý z panelu nefunkční ze dávají tak malý výkon? a za třetí. Mohu tyto panely propojit?

Děkuji za odpovědi winki

64 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

7x

Je vidět, že fotovoltaice vůbec nerozumíte. Proto jste si za naše dotační peníze nechal zrealizovat téměř nefunkční šmejd. Tím, že do daného východního stringu přidáte dva jižní panely nic nezlepšíte, protože všechny panely ve stringu musí směřovat stejným směrem.

Doporučuji neorientovat se podle toho na co je dotace, ale podle toho, co potřebujete a o čem máte znalosti. Jinak se jedná o mrhání prostředky a v tomto případě třeba i zvýšení rizika požáru.

hodnocení

Jasně že fotovoltaice nerozumím a prote se ptám. Ale z Vaši odpovědi vyplívá že ani výše zmiňovaná firma tomu nerozuměla. Nepatříte náhodou k ní.?

A všichni co si to nechají namontovat tomu moc dobře rozumí? Mám taky pocit že riva pracuje pro takové firmy a ještě mu nějací ňoumové dají body? No potěš Pánbůh takovou společnost...! By jeden blil...

riva

Pokud si necháte do baráku namontovat něco, čemu nerozumíte, tak neděláte dobře. Buď se smíříte s tím, že máte v baráku další krám, který si dělá co chce a ke kterému musíte volat odborníka a platit mu, nebo se v tom musíte vzdělat. Bohužel spousta lidí jakmile slyší "dotace" tak se jim zatmí před očima a nechají si to namontovat.

Já bych nic takového neudělal. Přesto mám spoustu věcí, které si lidé pořizují z dotací, akorát že u mě to funguje, snad tomu rozumím a žádná dotace na to nebyla.

omaha

A další věc je, že ty dotace my jim platíme. Vyhozený peníze.

živnostníkům přišly další žně, Dříve sklízeli dotace za okna, teď sklízejí dotace za fotovoltaiku 20% materiál 80% zisk. Je to prasárna dát stoprocentní dotaci, měli tam nechat alespoň 50% spoluúčast jako všude!

Je potřeba to vždycky zaříznout u zdroje A ne spílat nějaké důchodce aby se v něčem vzdělávali To nefunguje

@riva Já jsem před instalací FVE tomu taky nerozumněla a vlastně po roce a půl tomu stále nerozumím, stále se učím a na profi úrovni, že bych to mohla třeba montovat, tomu nebudu rozumnět nikdy. Před instalací a vybráním konečného dodavatele jsem oslovila různé firmy a hledala jsem na internetu a i když FVE funguje a výkonem stačí pokrýt cca 50-60% roční spotřeby, tak bych dnes taky volila jinak (rozhodně třeba dvojnásobnou kapacitu aku a budeme předělávat backup). A samozřejmě jsme na to dostali dotaci, bez ní bychom do toho při tehdejších znalostech nešli, dnes už ano, když vím, co od FVE čekat a jak funguje.
Každopádně není nutné všemu rozumnět, od toho jsou odborníci, kteří poradí. Já taky jezdím se svým M-B do autorizovaného servisu, protože u moderního auta tak maximálně natankuju a doplním kapalinu do ostřikovačů a ani mě nezajímá, jak to funguje, umím řídit a to dost dobře, ale proto nemusím znát teorii spalovacího motoru, navíc v mém případě doplněný o mild hybrid :) Problém je, že v česku je spousta šmejdů, kteří ucítili "rychlý prachy" a zneužívají, že nikdo nemůže znát všechno. A vaše odpověď jim vlastně jen nahrává, místo abyste poradil tak dehonestujete tazatele.

priklad

To Sandra. Vytesat do kamene. Ano těžko posoudit jakou firmu vybrat. Dal jsem na Dražice. Doporučili mi Typu. Snad s Typou by problém nebyl, ovšem montážníci co si najali katastrofa. Revizní technik jim to neschválil, museli to předělat a myslím, že neschválí znova. Už jen bleskosvod a jeho normy. Já mohu posoudit pouze zda mám teplou vodu. Tu mám až na potřetí. Po stránce bezpečnosti máme normy a ty by se měly ctít.Myslím, že bych mohl získat víc a proto jsem se ptal. Ti co tomu rozumí, čtou někde jinde. A o kecy nestojím, být dotyčný má razítko projektanta.

@priklad NENÍ MOŽNO poradit
nonek®
29.10.24 21:35

Doplňte napětí nebo typ FVE panelů, bez toho se rozumně dál radit nedá..

do té doby si můžeme pouze dopisovat...

priklad

@nonek Rozumím. Kdyby dodavatel uvedl typ, nebo typ byl na panelu v dostupném místě, tak bych to dávno udělal. Na dotaz mi dodavatel neodpověděl. Já jen předpokládám, že napětí je přibližně stejné a mělo by odpovídat sedmi kusům panelů zapojených do serie. Vstupní napětí pro střídač Geti.

vselektro.eu/...

Tento střídač může mít vstupní napětí až 350 Volt. Můj laickej názor je, že přidáním dalších panelů by se zvedlo výstupní napětí z panelů až na povolených 350 Volt a tím by se mohla prodloužit doba ohřevu v zimních měsících.

Nepříjemné je, že střídač nemá možnost druhého výstupu a tím není možnost připojit druhou odporovou zatěž po nahřátí bojleru a tím maximálně využít sluneční energii.

asd1
hodnocení

2x
Spousta firem nedělá kvalitně, rychlý prachy, realne sosnout dotaci, nějak to hodit na střechu a víc je nezajímá. Je pravdepodobny, že bez znaleckého posudku a vymáhání právní cestou z nich nic nedostanes. Pro ně je to práce navíc bez zisku a budou se cukat co to jde. Klasika je nějak to okecat a přestat komunikovat abys neotravoval, počítají že většina lidí se na to vykasle a vyřeší si to bez nich...

Organ, ty jsi fakt orgán... Spíš to je o státu kde se člověk nedovolá práva... Lež vítězí na pravdou... Tedy neprávní stát...?

omaha

Ukaž mi jedinýho člověka, který tomu rozumí a řekne, že to je správná věc ;)

Za těch 90 000 Kč dotaci výsledek je k pláči a proč? No protože se jedná o uplácení určité skupiny vysoce významné voličské? Aha! ;)

Přitom lepší se dá udělat materialově za cca 12000,- s DPH. (8 nových panelů x 36V a ani drahý bzučivý Střídač není potřeba při ideálním umístění, jen 3P Stykač, kondenzátor, paralelně dioda a rezistor).

hodnocení

1x
Klasika. Výkonné panely, ale málo kusů. Problém je když je poloviční napětí tak výkon na topné spirále není poloviční ale čtvrtinový!
Budete muset sehnat firmu co fotovoltaice rozumí a přidat alespoň jeden panel, nebo nechat vyměnit spirálu v boileru. Všechny panely musí být stejně osluněné!

ttt
hodnocení

0x

a/ nevim, asi ne. Protoze v podminkach bude, ze vykon elektrarny zalezi na slunecnim svitu

nejsou nekde stiny na strese? Od anteny/kominu?

b/ existuje graf vykonu v zavislosti na case? Takto vzdalene se zavady blbe zjitstuji. Ale skoro bych rekl, ze vykon odpovida.

c/ propojit klidne ano. Jsou skoro stejny. Jen pozor na DC oblouk pri odpojeni.

doporucuji rozpojovat vecer nebo brzo rano pres pojistkovy odpojovac.

uvedeny regulator ma uvedeno:

Model: ECO Solar Boost MPPT-3000 PRO

Vstupní napětí: 120 až 350 VDC

canadian solar maji Napětí naprázdno (Voc): 41,00 V

takze 350/41.. takze 7 panelu bude v pohode

ttt

+ doplneni, ze vsechny panely musi smerovat na stejnou stranu (to jsem v otazce prehlidl)

hodnocení

0x

Panel má při zatížení cca 35V DC, krát 5 panelů je +- 175V. Měnič na AC straně taky nedá více. Takže máte topnou vložku v bojleru na 230V a "dostává"zhruba 175V, proto ten malý výkon...přidáním dvou panelů v serii (navíc 70V) byste to vyřešil...

Jaký máte bojler? Topná vložka suchá, ponorná? Kolik wattů? Pak více...

doplněno 17.08.24 18:21:

Pokud máte suché topné těleso 2,2kW, vyměníte ho za těleso s větším výkonem, tak 3 - 3,5kW... podívejte na přiloženou tabulku...řešil jsem to před cca dvěma měsíci, stejný problém...

Fotovoltaika- malý výkon
hodnocení

Mám 160 l Dražice 2 kw těleso asi ve vodě. Dík

A označení? Najdete na štítku z boku na krytu, více dozadu...

hodnocení

Teď nevím označení čeho

omaha

Přemotej si spirálu v bojleru. Dražice mají suchou. Není to spíše 2,2 kW?

Dva panely doplnit na střechu? No tak si to tam dej sám, firma ti to udělat za 20 000 Tomáš cesta tam cesta zpátky s Jysk výdělek náklady, DPH čko, 20 000 ;)

Daňový poplatník už ti to platit nebude, ten ti platí důchod a z toho ještě třetina jde na úvěr, co budou platit naši vnuci...

U tebe mohl rovnou natáčet pan bagr, A nemusel to ani bagrem ničit

...Teď nevím označení čeho... označení bojleru Dražice.

Pan Bagr dělá do fototermiky. Fotovoltaika je pro něho fuj.

hodnocení

Proč musejí být v jedné rovině (stejně osluněné) Soused má dům ve tvaru EL a na obou střechách má panely. V podstatě do pravého úhlu . A zrovna teď koukám na nějakou reklamu a tam je to taky tak.

A soused má jeden string, nebo stringy dva? Kolik má panelů na jednotlivých střechách? Pokud má stringy dva a tedy dva vstupy DC do měniče, není problém...

riva

Pokud máte více stringů (fv panelů v sérii), tak každý string může být do jiného směru. Ale fv panely v jednom stringu musí směřovat stejným směrem. Jinak bude ten méně osluněn degradovat výrobu celého stringu. Stejně, jako když je některý panel zastíněn. Dotační firmy to řešit nebudou, ty jsou založeny na čerpání dotací. Vy jste pro ně prostředek, jak na dotace dosáhnout.

ubr

Správně, neplatíš = jsi produktem ty - výrobní prostředek.

Je jedno, zda jde o dotace na ohřev vody, nebo konzumuje Facebook, Gmail, nebo si čte noviny a myslí si, jak je vzdělaný.

priklad
hodnocení

0x

Přidal bych se k diskuzi. Možná stejný problém a chtěl bych z toho "vyždímat" co nejvíc. Třeba někdo má zkušenost.

Na jižní straně 7 panelů. Typ nevím. Možná by šly spočítat buňky. Bez problémů by šly dva panely přidat.Bojler Dražice OKC 160 litrů. Střídač Geti umožnuje přepnutí na elektrickou síť, neumožňuje přepnout na jinou odporovou zatěž v případě "nabití" bojleru. Ani nevím zda bojler by umožnil instalaci topné patrony 7 článku, místo stávající 6 článků . Jistě by se hodilo využít celých 100% možného výkonu. Jakákoliv rada ověřená zkušenosti by se mohla hodit. Díky.

doplněno 28.10.24 16:31:

Smysluplný názor asi nebude. Přesto se musím zamyslet nad příspěvkem m uživatele "niva" . Jistě je to člověk ověnčený několika akademickými tituly. Určitě nejméně CSC. Taky si myslím, že právě studuje jak si provést by pas kdyby bylo potřeba.

riva

Doporučuji investovat do vzdělání. Díky tomu budete více vědět o tom, jak věci fungují a nebudete se muset spoléhat na rady bez záruky od ostatních. Podrobnosti o tom, co máte, totiž víte (měl byste vědět) jenom vy a vy byste měl nejlépe vědět, jaké možnosti pro případné rozšíření vaše "elektrárna" umožňuje.

Obecně měnič pro ohřev boileru obvykle znamená, že využijete jen polovinu toho, co by fv panely byly schopny dodat. Zbytek zůstane na střeše nevyužit. Obvykle se jedná o dotační peníze a tam se na nějakou efektivitu nehledí.

ubr

Myslíš ze člověk co za chvili umře (dotace byla pro seniory) bude investovat cas do vzdělání? Opravdu?

riva

Do vzdělání se vyplatí investovat v každém věku. Nemusí jít o peníze, ale o čas a chuť rozšířit si obzory. V opačném případě člověk naletí na každou hloupost a stává se takovým "oslíčku - otřes se" pro podvodníky všeho druhu.

priklad

Ve svém příspěvku jsem označil uživatele niva. Správně mělo být riva. A má pravdu. Někdy člověk nedělá něco dobře, třeba jen proto že tomu nerozumí, nebo je špatně informován. Klasika obsah železa ve špenátu.

Vím co nedělám dobře,. Číst příspěvky uživatele "riva"

@priklad Sorry, ale dávat dotazy typu "Nevím co mám ale potřebuji s tím poradit", tak to si říká o podobně blbou odpověď jako od riva. Počítáním článků na panelu nic nezjistíte, ale každý panel má zespodu nalepený typový štítek, pokud už tedy nemáte fakturu od koupě panelů. Elektřina není voda a nejde jen tak zapojovat a přidávat komponenty jak vás napadne. Jde hlavně o bezpečnost.

priklad

Co k tomu dodat. Kdyby to bylo jednoduché tak bych se asi neptal. Zas tak blbej nejsem. Fakturu ještě nemám a rozhodně namontované panely nebudu oddělávat, abych se podíval na štítek. Pokud jsem se zmínil o počtu buněk byl to jen orientační údaj. Předpokládám, že vyráběné panely jsou aspoň řádově približňe na tom stejně. Jistě zhlédnul jsem videa od tzv. Ampéráka. Ano citoval normy jak má vypadat uzemnění panelů. Když to porovnám se skutečností, jak to provedla odborná firma, tak by jeden brečel. Asi zaměstnanci typu "riva". Fakt nepotřebují pokládat dotaz typu "Kam mám zastrčit vypadlý kabel". A odpověď od masochistů co se potřebují jen zviditelnit taky nepotřebují.

hodnocení

0x

Podle čeho firma postupovala?

Měl jste nějaký projekt, rozvahu návratnosti nebo alespoň představu o tom, jsk to celé funguje? Tak by to mělo fungovat.

Nebo jenom přišli a něco namontovali podle svého uvážení a výše dotací? To mi přijde dost dobrodružné.

priklad

Autor posledního příspěvku je asi nějaký naivka. Asi neví jak to dnes funguje. Montážníci většinou jsou bývalí zedníci, či holiči. Garanční firma Tipa je jistě OK, dokumentace je jen rozpočet kde si nejspíš pěkně přisolej, aby vyčerpali dotaci. Najímají si jinou firmu k provedení montáže.

Pochopitelně žádný projekt není. Ani jsem s ním nepočítal. Naštěstí to zatím funguje. Já se jen ptal co udělat abych z toho vymáčkl víc. Zda přidat panely, vešly by se dva. Jak realizovat další odběrné místo ohmické zátěže (střídač nemá druhý výstup) a zda by šla v bojleru OKC Dražice vyměnit patrona 2200 W za patronu o jeden článek víc. Myslím asi 3000Watt. No termostat v bojleru nejspíš nemá přepínací kontakty, takže zapojení další ohmické zátěže, když je bojler nahřátý, by byl asi problém.

Zatím žádná smysluplná odpověď. Běžná praxe na těchto stránkách.

S @winki to skončilo bez výsledku, už se neozval...

U vás víme

OKC 160, 2,2kW (nebo 2kW?), suché, 6 článků, 7 FVE panelů

Nevíme

Napětí DC všech 7 panelů naprázdno? při zatížení? Maximální napětí AC na výstupu ze 7 panelů?

Nebo by stačilo odečíst z Geti (neznám), pokud tam ten údaj je (na Antik-u to vše je). Doplňte, buď více panelů nebo topné těleso s menším odporem vinutí...

Doplňte napětí nebo typ FVE panelů, bez toho se rozumně dál radit nedá..

priklad

Díky. Chtěl bych z toho vymáčknout co nejvíc. Na konstruktivní otázky, konstruktivní odpověď. Na střeše je 3+3+1 to jest 7 panelů. Dodavatel nekomunikuje. Jimi pověřená montážní firma tady byla 3x a myslím že jim to revizní technik znova omlátí o hlavu. Špatné pospojeni a instalace bleskosvodu. Pouze dali kabely do montážní lišty.

Na střechu dokážu vylézt. Pokud není označení dostupné, tak pod panely nepolezu. Dokážu pouze spočítat počet buněk na panelu a nebo dotaz dodavateli.

Střídač je tento. Bohužel nemá možnost dvou vystupů.

vselektro.eu/...

Bojler Dražice OKC 160 litrů. Termostat nemá přepínací kontakty, pouze spínací.

Napadlo mne na kontakty termostatu připojit relé 220 Volt. Pokud bude termostat sepnut tak nebude napětí na cívce tohoto relátka. Pokud se termostat rozepne tak na cívce relé bude 220 Volt a může se připojit jiná odporová zátěž. Třeba konvice na vodu.

Bojler má suchou jímku a v ní těleso 2200 Watt myslím 6 článků. Nevím zda by šlo do jímky dát těleso asi 3000 Watt které je delší. Snad 7 článků.

ttt

7 panelu je zapojeno na jednu stranu? Nebo jsou pod ruznym uhlem na strese?

priklad

Pokud by byly nějaké odchylky jistě bych to upřesnil. Myslím že jsem psal 7 panelů uspořádány 3+3+1. Je to jednolitá plocha na střeše o spádu 37 stupňů. Tato strana sedlové střechy je orientována k jihu. Možná nepatrně k jihozápadu.

@priklad: Autor posledního příspěvku je asi nějaký naivka. Asi neví jak to dnes funguje. Montážníci většinou jsou bývalí zedníci, či holiči. Garanční firma Tipa je jistě OK, dokumentace je jen rozpočet kde si nejspíš pěkně přisolej, aby vyčerpali dotaci. Najímají si jinou firmu k provedení montáže.

Pochopitelně žádný projekt není. Ani jsem s ním nepočítal. Naštěstí to zatím funguje. Já se jen ptal co udělat abych z toho vymáčkl víc.

Dovolte, abych vyjádřil pochybnost o svéprávnosti člověka, který nemá projekt, nechá všechno na firmě a pak chce vymáčknout víc. No - i takoví zřejmě existují.

priklad

To Vibe2. Kdyby jsi napsal něco k věci tak vše OK. Takhle se chceš jen zviditelnit. Asi nevíš jak to dnes funguje. Nevím zda jsi tak hloupý, nebo naivní. Firma mají zájem vybrat státní dotaci 90 000 Kč. Ona totiž stejná sestava jako tady

vselektro.eu/...

přijde na 25000 Kč. S bojlerem dejme tomu 40000 Kč. No firmy nejdou pod 90000 Kč což je státní dotace.

Já mám aspoň teplou vodu (no teď ne) soused dal firmě zálohu, protože ji chtěli a už se neozvali.

Poprosím Tě. Pokud máš něco k věci tak piš. Jinak se radši zdrž.

@priklad: Takhle se chceš jen zviditelnit. Asi nevíš jak to dnes funguje. Nevím zda jsi tak hloupý, nebo naivní.

Za prvé: vy nejste zakladatel tématu - to je @winki - vy jste se jenom přidal do diskuze s tím, že taháte rozumy v bezplatné diskuzi, když "Pochopitelně žádný projekt není. Ani jsem s ním nepočítal. ... co udělat abych z toho vymáčkl víc".

Za druhé: vy jste se pustil do realizace zařízení, ke kterému je třeba znalostí z elektrotechniky včetně ochrany před bleskem (to samo o sobě je vybrané technické zařízení), stavební mechaniky, požární ochrany a pokud s tím chcete topit, tak i topenařiny - to vše s posouzením možností na daném místě a v dané lokalitě.

Jako projektant a stavební dozor opravdu lituji dobrodruhy vašeho druhu. Každý je svého štěstí strůjcem.

priklad

Vibe toje neštěstí. Možná úchylka

priklad

Projektant holé neštěstí. Třeba bleskosvod. Snad to vidím jak je to provedeno. Pochopitelně normu neznám. Zatím nemám zapotřebí. Ovšem na YouTube je mladík, jistě znalý, který si říká Ampérák v jednom klipu probírá normu bleskosvodu. To jen kulim oči, když to porovnám se skutečností.

Ovšem taky vím ze statistiky, že škody způsobené bleskem jsou nižší než náklady při realizaci ochrany před bleskem. Pochopitelně v rámci mnoha objektů.

priklad

Tak se mi podařilo zjistit typ slunečních kolektorů jak zde požadovali snad znalci této problematiky. Na jižní straně střechy je instalováno 7 kusů panelů JAM54S30 415 kWp. Použitý střídač dle parametrů by měl snést na vstupu asi 350 Volt. Uvažoval jsem doplnit panely v počtu maximálního vstupního napětí střídače a tím prodloužit dobu ohřevu bojleru pokud sluneční osvit podstatně poklesne. Protože střídač nemá možnost připojení dalšího odběrného místa, uvažoval jsem o připojení zásuvky k spínacím kontaktům bojleru. V případě rozepnutí kontaktu by bylo napětí ze střídače připojeno na externí zásuvku a v obvodu by sériové byla zapojena spirála bojleru což je nějakých asi 25 ohm. Dejme tomu že by tato zásuvka mohla sloužit k připojení konvice na kafe. Jistě by se napětí rozložilo v souladu s ohmovým zákonem, to jest ohmický odpor spirály v bojleru a spirály v konvici.

riva

Nesnažte se z fv ohřevu vody udělat "plnohodnotnou"fv elektrárnu. Je to slepá cesta. Měnič u fv ohřevu nebývá sinus, ale nějaké pulzy neznámého tvaru (obvykle obdelník) a frekvence. I taková rychlovarná konvice má dnes často vymoženosti typu LED světýlek, které mohou být napájeny způsobem, který při takovém napájení povede k jejich zničení.

Pokud vás fv zaujalo, začněte se seznamovat s tím jak to funguje a třeba si pak postavíte normální fv elektrárnu, která vám umožní být (téměř) nezávislý na distributorovi. Začněte na http://mypower.cz/

priklad

Nikde jsem netvrdil, že tomu rozumím. Od toho je snad odborná firma. Šlo mně jen o to, využít další výkon, když je bojler nahřátý na plnou teplotu. Nechci budovat ostrovní elektrárnu.

hodnocení

0x
Přidávat panely na druhou stranu střechy do jednoho stringu nejde, to vám nebude fungovat. Musí být východní strana zvlášť a západní také. Prostě vám to dělali šmejdi, co na to říct. Je třeba oslovit více firem a vybrat tu, která tomu rozumí a ví co dělá.
priklad

@stir Proboha kde něco takového píšu ! Psal jsem že panely jsou orientované k jihu, možná malinko k západu a uspořádané 3+3+1. Předpokládám, že by se ještě dva vešly. Fakt je hrozné furt vyvracet něco co si někdo vymyslí.

Ovšem omlouvám se pokud štír reagoval na někoho jiného. Jen tak mimochodem. Soused má panely na všechny čtyři světové strany. Snad je nemá v sérii. No některým firmám bych se nedivil.

Já teda vidím, že zmiňuje východní stranu a že mu tam svítí do jedné hod odpoledne.. Jen tazatel nezmiňuje sklon, protože v zimě je slunce níže, takže to nemusí dávat plný výkon. Ale i 1,2 kW musí na ohřev stačit, jen to bude hřát déle. Když přidá 2 panely na další stranu, výkon se mu poté sníží u té východní strany a také musí dodržet napětí. Na ohřev vody bohatě stačí 1,5-1,8 kW výkon, samozřejmě nejvhodnější je jižní strana, kde svítí v průběhu celého dne. Jakékoliv navyšování kapacity už dost prodlužuje návratnost, takže to nemusí být rentabilní. To pak ani nedává smysl, bojler se při vyšším výkonu ohřeje za dvě hodiny a poté celý zbytek dne zustava výkon na střeše. Když už, tak nějaké bazarové panely za pár stovek, ale jiný string.
priklad

@stir Připadá mi, že reaguješ na můj dotaz, ale asi to patří úplně někomu jinému, který se neozývá. Já jsem se jen do tohoto linku vloudil a u mne jsou parametry úplně jiné než popisuješ.

Nečetl jsem všechny příspěvky, reagoval jsem na otázku.
priklad
08.11.24 10:05

hodnocení

0x

pro priklad@Těch komentářů je tu ažaž, proto nová opdpověď. Po dnešní informaci (dnes v 18:50, tedy 1.12.2024) o sedmi panelech JA Solar JAM54S30-415/MR 415Wp...- maximální napájecí napětí (Vmp): 31,61 V krát 7 panelů je cca 221V DC, - napětí naprázdno (Voc): 37,45 V...při 25st. ani v zimě nepřekročí 350V DC- výkon 415W x7=2 905W - výkon sestavy na střeše. Bojler OKC 160 - kombinovaný...SPOTŘEBA ELEKTŘINY NA OHŘEV OBJEMU Z 15 °C NA 65 °C V kWh je 9,6kWh- topná spirála 2kW...vyměnil bych za 3kW... zde, na objednávku; podle tabulky u střídače GETI by výkon topení při plném výkonu panelů byl 2 - 2,5kWA vrátím se k měniči, startuje na 160V DC a přepíná topnou vložku při poklesu na 120V DC na síť 230V. Pokud je napětí z panelů nižší než 120V DC, "soláry jsou mimo provoz", což je škoda...Stejné to je i pokud je to "ostrov", bez připojení k síti. V tom případě pod 120V DC nenapájí topnou vložku ani síť 230V. Což je škoda, např měnič ANTIK "běží"jen, pokud je napájen ze sítě 230V a napájí topnou vložku "skoro"od pár voltů DC z panelů.Ve vašem případě bych pouze vyměnil topnou vložku (na 3kW), přidání jednoho (NE VÍCE) stejného panelu by taky "trochu"zvýšilo dobu ohřevu, odhadem pár desítek minut. Řešením je vyměnit měnič, ale to asi nechcete. Ale pokud uděláte postupně popsané úpravy, mohou zůstat i s novým měničem...tedy nejdřív topné tělěso, pak případně dodáte jeden panel...a pokud bude stále nedostatek výkonu, pak měnič...

doplněno 01.12.24 22:50:

Dotaz asi na @admina, proč po opravě textu "zmizí"odkazy na stánky? Po další opravě s doplněním odkazů už to funfuje, odkazy v textu jsou...

hodnocení

0x
Stejně s tím nemůže nic dělat, pokud to má na dotaci. Přidávat panely sám jen tak nemůže, to si musí vyřídit s tou firmou.
piklad

Jsem rád, že je zde aspoň odpověď od "noneka" která jde k věci. Jinak zásah do projektu kvůli dotaci nevím proč. Kvůli záruce tomu rozumím.

Jinak montážní firma tady byla 3x. Vždy tvrdili, že jsem řekl že si to dodělám. Nakonec zodpovědný revizní technik jim to neschválil. Po údajne opravě poslali jiného revizního technika. Chybí elektrické pospojení. Podle revizního technika si to prý dodělám.

Asi je jedno kdo to udělá. Předpokládám, že úloha revizního technika je schválit provoz zařízení, že je schopno bezpečného provozu v souladu s ČSN.

stir@ ale topné těleso vyměnit může...to na dotace nemá vliv ..a to vidím jako bod jedna
Spirálu samozřejmě vyměnit může, pokud tedy budeme předpokládat, že bojler není součástí. Ono na ty fotovoltaiky na dotace chodí kontroly a když je něco jinak, chtějí vracet dotace. Takže s nějakým stěhováním nebo přidáváním panelů či střídačů bych byl opatrný. Kdyby si to udělal sám, vyjde ho to na cca 20-30tis a může laborovat.

Souhlas...

priklad

No bojler byl součástí dodávky, protože ten minulý byl pouze 80 litrů

Jinak tady nabízejí sestavu bez bojleru a montáže se střídačem Geti a asi 7 panelů. Za nějakých 25000 Kč.

vselektro.eu/...

Takže pokud dodavatel účtuje 100 000 Kč z čehož 90 000 Kč má být dotace tak mají pěkně nahrabáno.

Navíc investor si to prý má dodělat. To tvrdí i jejich revizní technik.

Narazil jsem na celkem rozumný popis GETI:

GETI GWH01 - Regulace teploty vody ani jiné "SMART" funkce nejsou přítomné. MPPT regulátor je konvenční, bez prohledávání stringu na přítomnost efektivnějšího MPP bodu v případě rozdílného výkonu panelů ve stringu. Také startovací napětí je až kolem 160 V, takže využití panelů v období nízkého osvitu je omezené. Chybí ochranné pospojení přístupných vodivých části, povinné pro spotřebiče třídy ochrany 1. To je v neshodě s platnou normou. Jediné, co je možné vypíchnout jako pozitivní je robustnost skříně zařízení. Jedná se tedy o základní zařízení, plnící dostatečně svůj jeden jediný úkol – převádět DC na AC a najít MPP bod. Pokud máte HDO a el.sít je dostupná jen při Nízkém tarifu, je obvykle větší časové pásmo v noci. Boiler se přes noc nabije na maximální teplotu a energie z FVE není kam ukládat. Díky nedostupnosti měření není možné zjistit kolik energie se pomocí FVE ušetří. Aby Střídač vyhověl novým podmínkám NZÚ, je nutné AC vstup spínat externím termostatem vázaným na minimální teplotu zásobníku s čidlem umístěným v zásobníku ve vhodné výšce. Pokud je většina doby nízkého tarifu v době aktivity FV panelů, je zde riziko, že se v noci ze sítě neohřeje voda v bojleru. Pokud například teplota vody ve dne klesne pod minimální teplotu, ale FVE nedokáže dodávat dostatečný výkon, střídač toto nevyhodnotí a nepřepne na ohřev ze sítě.

To jen na okraj...používám Antik V3 a spokojenost po všech stránkách...

priklad

To nonek. Zatím nebyl čas celý příspěvek projít. HDO nemám ani o něm neuvažují. Vůbec neuvažují bojler zapojit do sítě. Co stačí solár, zbytek uhelný kotel. V létě by snad měl solár postačit.

priklad

Díval jsem se na ten Antik V3.Cena přes 9000 Kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]