Nejste přihlášen/a.
zdravim, prosim o radu, roky jsem davala fotky z dovolenek na flesku a ted jsem si vsimla, ze nektere jsou "neviditelne", nebo videtelne jen z casti atd. Kdyz jsem je pretahla do ntb , to same, nechapu jak se mohly fotky na flesce "samy" poskodit. Da se s tim neco delat?
Divím se, že za ty roky jak uvádíte, vám nikdo neřekl, že fleška je jen na rátkodobé přenášení obsahu, ale ne pro archivaci. To je docela známá věc. Důležité soubory uchovávejte vždy na několika místech nezávisle na sobě. Já používám dva externí disky a ještě navíc mám svůj server. Ani DVD není úplně ideální médium, pokud nemáte speciální DVD, viz citace: "Pro archivování dat je možné využít speciální DVD média, u nichž výrobce zaručuje životnost i sto let, samozřejmě při určitém způsobu skladování. Zda je to pravda, však nelze z pochopitelných důvodů v praxi zatím ověřit".
Kupte si externí disk, nejlépe 3,5" s externím napájením a čitelné soubory na něj zkopírujte. Můžete se pokusit o opravu flešky pomocí některého z "recovery" programů. Např. Flash Drive Recovery, Recuva, Flash File Recovery, My Flash Recovery, Photo Recovery Genius a pod. Dál zálohujte jen na HDD nebo DVD.
Obávám se, že jste o fotky definitivně přišla.
"...nechapu jak se mohly fotky na flesce "samy" poskodit)
Celkem snadno, fleška je 2. nejméně spolehlivé úložiště (1. je SD karta) a pro dlouhodobé uložení fotek se moc nehodí. Co nejdřív stáhněte všechno, co se ještě dá a flešku přeformátujte. Ale i když se Vám povede jí tím zprovozmit, nic důležitého bych na ní už neukládal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.