Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anténa se zesilovačem, zapojení bez

Od: mikihans® odpovědí: 10 změna:
Ahoj, příbuzný mě požádal o pomoc s rozvodem TV v domě. Na balkoně má síto se zesilovačem (viz foto), za zdí potom anténní napáječ a pasivní rozbocovač na dvě TV. Hlavním problémem je rozpadlý koaxiál venku, špatně udělané koncovky kabelů a špatný zdroj u napáječe, ale to vyměním a vyřeším (kabel již vyměněn).
Jde mi o to, že anténa na má přímý výhled na 300m vzdálený vysílač, proto mi přijde docela zbytečné používat zesilovač.
Otázka zní, jestli někdo tuší, zda lze tuto anténu zapojit i bez napájení a bude normálně fungovat, nebo je pro její funkčnost napájení nutné? Bohužel přesný typ antény neznám, mám jen foto vestavěného zesilovače, ke kterému jsem ale nic nedohledal.
Jasně, můžu to vyzkoušet, ale rád bych tam příště jel už připravený a udělal to vše naráz a vyhnul se kupování nového napáječe, pokud by nebyl vůbec potřeba.
Díky.

Anténa se zesilovačem, zapojení bez
Anténa se zesilovačem, zapojení bez #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

výstup síta je 300 Ohm proto je nutný symetrizaační člen propřevod na koax. Jde o to jak dlouhéjsou koaxy a jestli tím nehradíjejich útlum a comá nakonci, pokud zásuvky tak by měly být koncové a ty mají také útlum. to vše je třeba vědět...

hodnocení

2x
Určitě to půjde vyhodit, ale měl byste ho nahradit symetrizačním členem.
Ovšem pokud má vysílač 300 m , tak proč má vůbec síto? Opravdu mu stačí chytat pouze tento vysílač?
hodnocení

Síto asi protože bylo levné a jednoduché na instalaci, nenáročné na přesné nasměrování a nezavazí do prostoru (má to jen na balkoně opřené o šikmou střechu). Kdo mu to tehdy dělal netuším. Pokud vím, tak chytá jen z tohoto, na jiný z toho balkonu ani není výhled (druhý ze kterého by se teoreticky chytat dalo je přesně na druhou stranu a přes několik zdí, další jsou už přes kopce a ty sítem v tomto místě nemá šanci chytnout), ale radši to ověřím.

Pokud je hodně silný signál, tak to klidně na zkoušku připojte napřímo koaxem k dipólům a uvidíte, co chytne. On to pak s tím symetrizačním členem moc velký rozdíl nebude.
ml1

300 metrů od vysílače musí chytat skvěle i na kus drátu. Na to neni potřeba žádná extra anténa. Já jsem 7 kilometrů od vysílače chytal na tu tyčku, co dávají k televizním kartám (to je asi 15 cm železná tyčka), než nám tyhle nové multipexy dali do STA. Ve škole jsme (k nelibosti učitelů, teda jeden z toho málem udělal aféru jako poškozování majetku nebo něco takového, pak to nějak vyšumělo) chytali všechny tehdejší 4 programy na ocelové kružítko zaražené v konektoru televize (z převaděče/vykrývače, co mohl být tak kilometr od školy).

Se zesilovačem musí chytit i to ze druhé strany. Stěna snad není úplně neprostupná a jsou i nějaké odražené vlny.

Nejsem odborník na vf (a je to pro mě dost duchařina), tak to berte s rezervou. Anténa bude podle mě mít jinou vlnovou impedanci než koaxiál, tak bude potřeba nějaké přizpůsobení. Možná díky síle signálu to, co ztratíte na impedančně nepřizpůsobeném spoji, nebude takový problém.

vv

To byly televizory určené k IQ151 ne?

Na nich jste měli trénovat programování a ne sledovat televizi :))

halamus

> Já jsem 7 kilometrů od vysílače chytal na tu tyčku, co dávají k televizním kartám (to je asi 15 cm železná tyčka)

Šetří mršky, já bych dal 20 cm drátu, na materiálu nezáleží, musí to být vodivé. Možná bude třeba trochu si pohrát s polarizací, měla by odpovídat té na vysílači.

Pochopitelně, kdo je od vysílače daleko, musí to udělat jinak, bo jinak nebude mít dostatečný signál.

ml1

Skoro k IQ151, o ty učnák naštěstí přišel, než jsem tam nastoupil, dostali za to od pojišťovny slušnou náhradu (ostatně kolik stálo IQ a kolik počítač v roce cca 95, za cenu IQ bylo v pohodě pentium) mám v paměti pentium, ale nějak se mi to na rok 95 nezdá, takže pořídili tehdy nové počítače, ale tu učebnu přesunuli do druhého patra (přízemí už by asi neprošlo, pentia by lákala víc než nějaká IQ kamínka). Teda vlastně nám jako elektrikářům to mohlo být úplně jedno, my jsme jim tam zaváděli elektriku (to asi byla jiná učebna, nebo jestli to byla tahle ani nevím), u počítačů jsme za tři roky učení seděli snad jednu, dvě vyučovací hodiny, abychom si v nějakých základech automatizace ukázali, co je to osobní počítač. To sloužilo jiným oborům (jako jsou sekretářky, asistenti podnikatele apod.).

Ty televize byly k videomagnetofonům, na nějaké ty výukové filmy, co už nejsou na filmových cívkách, ale na videokazetách. Video měli učitelé u sebe, a přinášeli ho jen když bylo potřeba, na něj tam jen byla polička (poličky pro video jsou taky dobrou příhodou, jeden učitel je totiž testoval tak, že si na ně sedal (argument, že video váží jen 6 kilo nebral), takže se dávaly na svorníky skrz zeď (to jsme dělali při praxi)). Teda jeden učitel dokázal přinést i televizi, když jsme byli ve třídě, kde televize nebyla a on nám chtěl pustit video. Video byl většinou nějaký starý avex (dneska by to byla starožitnost, tehdy ovšem krám), utkvělo mi v paměti, jak nám ne jedné hodině jedna učitelka říkala, že mu moc nevěří, že ho den předtím opravovala a zbylo jí několik pružinek a nějaké šroubky (že možná nepůjde; ale k jejímu i našemu překvapení šlo). Dneska v době bezdrátového streamování je vzpomínka na filmové cívky a videokazety celkem úsměvná.

vv
hodnocení

2x

A ona mu nejde televize? Na 300 m by to přece chytal i na kus drátu v TV zdířce.. Pokud mu stačí jen ten jeden vysílač, tak zesilovač určitě nebude nutný a pokud ty kabely nejsou dlouhé, tak nějaké symmetryzační členy nebo rozbočovací podle mě jsou taky zbytečný a pojede to jenom na kus drátu

hodnocení

0x

Na 300 m venkovní anténu nepotřebuje. Na to stačí třeba tenhle kus drátu s magnetem. V Číně jsem ho koupil za 27 Kč a funguje na vysílač vzdálený asi 10 km.
zbozi.cz/...
Fungovalo to vůbec někdy? Na tak krátkou vzdálenost ze širokopásmové antény by musel být zesilovač přebuzený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení antény

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]