Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana proti dotykovému napětí

Od: lokvenc odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
Jak se prosím řeší ochrana proti dotyku při použití střídače Siton apod?Lze použít proudový chránič?Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milanb
hodnocení

0x
To vyresi projektant elektro, potazmo firma.

hodnocení

0x
Dle projektové dokumentace potažmo norem a nařízeních a požadavků výrobců jednotlivých komponent.
Střídač je určen pro připojení pevně instalovaných spotřebičů, tam se především jako ochrana použije základní a doplňující ochranné pospojení.
V případě požadavků prostředí a nutností proudového chrániče se musí použít chránič reagující na stejnosměrný proud.
Připojení spotřebičů na tyto střídače nelze použít spojení prostřednictvím zásuvky a vidlice, tudíž memusí se použít chránič s citlivostí 30mA.

riva
hodnocení

0x

Obvykle nejsou fv panely ani výstup takových měničů uzemněny. Tedy proudový chránič nebude fungovat. Živé částli bych měl pod izolací a vlastní boiler uzemněn.

lokvenc
hodnocení

Pro riva
Zdravím a děkuji,připojit siton tedy na zemnící vodič v instalaci a vřadit mezi bojler a siton proudový chránič by tedy bylo ok?
riva

To bych nedělal. Autor zapojení Siton uzemnění některé svorky nedovoluje: tnweb.tode.cz/...

lokvenc
hodnocení

Pro riva.
Děkuji za info a jak je tedy vyřešená ochrana proti nebezpečnému dotykovému napětí?
riva

Předpokládám, že zařízení je vybaveno izolací a i nevodivým krytem. Vodivé části (boiler) jsou uzemněny. Tedy nebezpečné dotykové napětí se nemá kde vyskytovat ani v případě poruchy zařízení. Pro zvýšení bezpečnosti bych zemnil rámy fv panelů, popřípadě je alespoň přizemnil.

lokvenc
hodnocení

Pro riva.
Děkuji,ale bojler je připojen ze sitonu pomocí vidlice,kde zelený ochranný vodič je pouze připojen na chladič tranzistorů.Jde mi o to,co by se stalo,pokud by se probilo topné těleso do vody.Děkuji.
A ten bojler nemá jiný uzemnění/pospojení? Já mám na BELu navesenych 5 bojleru, 4 z toho teda taky jen vidlicí a dokonce dvouvodicove, ale není to v koupelně a ss napětí z panelů do střídače mi jde jen kolem 130-170V, což ve střídavý podobě pokládám ještě za relativně bezpečný:) Ale podstatný je, že v celý sestavě 26 amorfních panelů a vseho okolo nemám uzemenyho nic, jediná uzemena a pospojena věc je bojler v koupelně ( která má chránič na 230V privodu ze sítě) - a ten vypadne, pokud něco "netěsní" a proud uniká, kam nemá - obvykle při mytí panelů. Právě nulový vystup z toho chrániče je zároveň jedinej bod, kterým je solární rozvod spojen s nulakem koupelny a tím v podstatě se zemí. Tenhle chránič tedy solární část nijak nechrání, "zelená" elektrika přes nej nejde, ale funguje jako indikátor "netěsnosti". Ještě mám jisticochranic na vystupu z BELu, jen dvouvodičove, ale ten vlastně nevím, jestli by mohl při nežádoucím svodu vybavit, když jeho "zem" v podobě nuly je až za ním a na ss proud v případě probijejiciho panelu logicky nemá jak reagovat, dal jsem ho tam víceméně jako vypínač. Ovšem podstatný je, že vsechny panely jsou porůznu na stříškach ve výšce kolem 2-3m kolem domu vysokého 10m, takže blesku se neobávam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje bojler

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]