Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet kapacity kondenzátoru

Od: jajik odpovědí: 6 změna:

Přeji dobrý den.

Používám autokameru, která je napájená z 12V baterie pře USB měnič na 5V. Někdy bych ji potřeboval krátkodobě použít bez 12V baterie. Kamera má při 5V odběr 0,3A (vestavěná baterie v kameře už nefunguje).

Potřeboval bych vypočítat, jak dlouho by kamera běžela, kdybych na 12V nabil kondenzátor 22mF/25V a použil ho místo baterie. Jak to vypočítat nevím, tak prosím, aby mi to někdo vypočítal a za odpověď předem děkuji.

Kameru používám na zahradě, v autě ne.

Výpočet kapacity kondenzátoru

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Velmi hrubým přiblížením: 12 V a 100 mA odpovídá 120 Ohm. Tedy RC konstanta je 120 Ohm x 0,022 F = 2,6 sekundy..
jajik
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď.

RC konstanta je doba potřebná k nabití kondenzátoru přes rezistor z počátečního nulového nabíjecího napětí na přibližně 63,2 % hodnoty přiloženého stejnosměrného napětí nebo k vybití kondenzátoru přes stejný rezistor na přibližně 36,8 % jeho konečného nabíjecího napětí.

Tyto hodnoty jsou odvozeny z matematické konstanty e (=2,718..), kde 63.2 % ≈ 1 - (^-1) a 36.8 % ≈ (^-1)

hodnocení

2x

Chápu to dobře že samotná kamera běží na 5V? Nebylo by lepší sehnat si nějakou powerbanku? Rozhodně by to bylo levnější než shánět kapacitor(y) které to utáhnou déle než pár sekund.

Spousta jich už umí i 12V i když na to by asi byl potřeba nějaký externí obvod který by si to vyžádal

riva
hodnocení

2x
Rozeberu, kouknu jaká je tam baterie, objednám z Číny novou a je to.

hodnocení

0x
Taky jsem to zkoušel, měl jsem 12V 60mF.. Chtěl jsem překlenout čas propadu při startování a odpojení odlehčovacího relé, ale nebylo to vůbec dobré..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]