Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o externí disk

Od: betty2156® odpovědí: 28 změna:
Dobrý den,nedávno mi tady lidi pomohli když mi přestala fungovat sd karta a za to moc děkuji, vypadá to že se vše zachránilo,mluvila jsem tu i o mých discích,mám 3x 1tr 2x 2tr a 1x 5tr takže 6 externích disků,to s tou sd mě opravdu vyděsilo a bohužel všechny filmy a seriály na těchto discích nemám zálohované na jiném místě a hodně jsem se bála a bojím,ale náhodou kvůli jiné věci jsem si musela zrušit jedno spoření že kterého budu moct koupit i ta záložní uložiště, dám sem fotku ale jeden člověk už asi říkal že je to dobré ale pro jistotu,ale ty peníze budu mít až za 3 měsíce žejo,v listopadu, takže do té doby chci udělat vše pro to aby se souborům nic nestalo,ale nevím jak se co nejlépe chovat,jasně že mi nemůžou spadnout na zem,být ve vodě,nebo v ohni to jako jasně,ale taky asi na ně teď nic dalšího nedávat,jen jako asi můžu občas z nich dát něco na flešku?no a ani nevím ,mají se nějak průběžně třeba jednou za měsíc zapojit ,aby jako nebyli dlouho nepoužívané?taky,když dáte vlastnosti a to je asi ve složce hardware tak je tam napsáno:Zařízení pracuje správně. To se ukazuje na všech discích když to rozkliknu ,ale taky nevím jak moc tomu věřit, s touhle kontrolou disku si vůbec nevím rady,ale tohle je tam napsaný anižbych nějakou kontrolu zapla,snad víte co myslím,moc ráda bych znala někoho kdo se v tom vyzná ale bohužel ne..musím ty tři měsíce prostě vydržet a udělat pro to vše,děkuji moc za případné odpověďi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Externí disk žádnou údržbu nepotřebuje. Mechanický disk může ležet mnoho let nepoužívaný. Datům se nic nestane.

hodnocení

1x
Ty disky budou ok, většinou se blízká smrt začne projevovat. Jednou za čas, třeba po půl roce používání můžeš udělat diagnostiku SMART, která předvídá selhání. Nicméně zálohují se především citlivá data typu fotografie, dokumenty, vlastní videa. Prostě věci, které nikde znovu neseženeš. Zálohovat X terabajtů nějakých stupidních seriálů je za mne zralé na Mudr. Chocholouška.

Co kdo zálohuje není tvoje věc. Stupidní jsou tvé kecy.

hodnocení

A jak se prosím dělá ta smart kontrola?četla jsem hodně článků a jestli jsem to dobře pochopila tak to umí víc programů co se stáhnou do počítače, ale na tom obchodu s programy na počítači jsem ani jeden nenašla..ale všimla jsem si že mi dneska chtěla nějaká Windows kontrola zkontrolovat flešku,nedávno to chtělo i počítač zkontrolovat, jsem to dřív nedělala protože jsem ani nevěděla že to tam je,tohle je něco podobného?
hodnocení

Takhle to vypadalo
Jak se starat o externí disk

tj
hodnocení

1x
Pokud se jedná o klasické Harddisky, tak ty můžete nechal ležet leta bez zapojení (dobrá volba). Zápis na plotny je magnetický, takže když dáte disky někam do šuplíku, bude to stačit.
Opravdu máte tolik dat? 3x 1TB, tam se zaplněním počítám, 2x 2TB, opravdu máte tyto disky plné? 5TB už nevěřím, že máte zaplněné. Do toho by se daly nakopírovat důležitá data z těch menších a hned máte další zálohu. Já se třeba s důležitými daty vejdu na 1 TB, takže bych se do vaší sbírky HDD vešel několikrát. :)
doplněno 29.07.24 00:20: Pokud chcete být v klidu. Stačí 3 zálohy. Udělejte si nejprve v datech pořádek, ať víte kolik dat k zálohování máte celkem. Potom si data rozdělte na již existující disky tak, aby vše bylo zálohované na 3 HDD. Na zbytek dokupte HDD podle potřeby. To je levnější řešení.
Pokud máte disky plné a v každém jsou jiná data, zjistěte si, kolik mají dohromady a pak kupte 3 HDD, každý odpovídající spočítané velikosti + nějaká rezerva. Nejdražší řešení.
Hlavně nezapomeňte nové disky zformátovat pomalým formátováním, já formátuji na NTFS. Bude to trvat fakt dlouho, 3 disky takové velikosti skoro celý den.
hodnocení

No na těch 1tb je na každém volných okolo 90gb a tak i na jednom 2tb a druhý 2tb tam je volných tak 500gb a na tom 5tb je tak půlka zaplněná,proto moc nechápu proč jsem idiot,že to chci zazálohovat když takové množství najít,stáhnout a projít jestli funguje,jestli není opožděný zvuk a tak to je hodně práce a času.formátovat?jakože i když bude nový z obchodu?
tj
Ano, právě, že i nový z obchodu. Může mít výrobní vadu a tím pomalým formátováním se to vyzkouší, než na něj nahrajete důležitá data. Představte si, že ho z půlky zaplníte a pak zjistíte, že od půlky už data sice nahrajete, ale nejdou přečíst. A od toho to je...
.
1) Koupit
.
2) Naformátovat pomalým formátováním
.
3) Zálohovat soubory

tojejedno
hodnocení

0x

těm diskům nejvíc prospívá, že jsou vypnuté

filmy bych nezálohoval znovu, je jich plný internet, jen domácí fotky a videa a cenné data

kdosi

Internet je plný "nějakých" filmů. Ale najít na něm něco konkrétního staršího v rozumné kvalitě často není vůbec lehké, zvláště pokud to není Ḧolywood, nebo jiný Disney, ale něco menšího, nezávislého, neamerického.

Takže pokud to co má není zrovna ten nejbrutálnější mainsream, nebo to není plně politicky korektní a genderovo-rasově vyvážené nejen podle současných, ale i budoucích měřítek, tak lokální záloha dává docela smysl.

Zvláště ve světle snah nasadit AI na cenzuru internetu (pardon, odstraňování necitlivého obsahu, který by mohl eventuálně někoho triggerovat) a úletů typu, že matematika je typická ukázka white-supremacy a diskriminuje jiné rasy. AI takováto prohlášení klidně může vzít vážně a celkem není snadné určit, proč se někdy rozhone, jak se rozhodne.

nicnevim

Tak přece si to vždycky můžu koupit, předpokládám, že to někdo jiný zálohoval a že to že světa nezmizí, co se stalo pouze v jednotlivých případech.

kdosi

Spousta věcí se u nás neprodávala, studia, které je vyrobily, už dávno zanikly a rozumně vyhledat nejdou. Jestli to někdo zálohoval a nesmazal se snadno dohledat nedá, natož ho následně přímět, aby to zase nějak vystavil.

Nemluvě o tom, že spoustu věcí, co byly dřív docela snadno dostupné, tak jsem nedávno tahal rychlostí jeden soubor za několik týdnů, na několik pokusů a některé jsem ani po měsíci nedotáhnul a vzdal to. Teoreticky někde jsou, prakticky jsou nedostupné.

Cena času potřebného na znovuzískání výrazně převyšuje cenu za uchování.

hodnocení

0x

Co to je disk s hodnotou například 1tr. To neznám. Nějaká nová technologie?

Chápu správně, že jste zrušila jakési spoření jen kvůli vaší paranoie zálohovat data v podobě filmů, aniž byste věděla, co nakládání se zálohami obnáší? Filmy a seriály, to opravdu?

To je mazec.

kdosi

Měl jsem kdysi nějaké seriály zálohované na CD, ale časem zdegradovaly a na netu jsem je nenašel. Pravda to "časem"bylo spoustu let, ale stane se. Některá z těch studií už dávno neexistují, někteří překladatelé už nepřekládají a některé stránky z netu zmizely a ani na web.archive.org/... web. archive. org nejsou

Stejně tak například spousta stránek o elektronice, překladačích a tak. Odkazy na ně se sice ještě občas vyskytnou, ale servery už neexistují, kopie se najít nedají.

Že je něco na internetu sice znamená, že nelze vyloučit, že to časem někdo najde a použije (třeba nahaté fotky), ale neznamená to, že když to za pár let budete chtít znovu najít, tak že to najdete.

nicnevim

@kdosi To se vážně bavíte o nějakém filmu nebo jiné produkci? Jakože se smaže ze světa?

Vždyť i ta jedna písnička, co se po 40 letech objevila, tak se nesmazala, akorát už se nemůžu zjistit kdo a kdy jí nazpíval :) Jediné raritní na tom je, že právě je autor neznámý, až se zjistí kdo jí nazpíval, tak to bude další jedna z mnoha set tisíc

Ale lidský mozek je nevyzpytatelný a někteří lidé dělají zbytečné věci, třeba jako zálohovat seriály, Jak už tu napsal Ernie, když o problematice nic nevím, tak asi nebude nejmoudřejší se do toho pouštět, leda si to důkladně nastuduji (Pokud chci dělat na své náklady Archiváře Protože nemám co lepšího na tomto světě za činnost:)

Co se týče archivu stránek, tak já myslím že To je něco jiného, navíc na to jsou specializované služby, občas se tam uloží i soubory archive org

Každopádně že něco nemůžu najít, nebo už to vážně zmizelo, no tak to rozhodně není nic, co by někomu mělo trhat žíly

kdosi

Kde jsou ty specializované služby, kde najdu i to, co není v archive . org? Je pár věcí, které bych si rád dohledal a tam nejsou a patrně za ně není plnohodnotná náhrada.

Každopádně to, že něco nemůžu najít, nebo to vážně zmizelo vadí mě osobně, když se na to chci podívat znova. Mě netrhá žíly, že vám ke štěstí stačí cokoli, co se hýbe, ale já mám své oblíbené věci, které jsem viděl už nejmíň 40x a stejně si je zase časem pustím znova. A nechci pokaždé trávit řadu hodin hledáním, kde jsou na webu právě teď, pokud ještě jsou - prostě sáhnu do zálohy, překopíruju na pracovní počítač a spustím. Když je mám v záloze, tak pro mě nezmizely.

Na oldcomp lidi hledají věci, u kterých znají název, autora i rok vydání, ale protože si je nokdo z nich nezazálohoval, tak se teď nedají nikde najít, ani sehnat. Ani u jejich autora. Takže pro mě rozumný postup je, když mě něco zaujme, tak si to zazálohovat, protože vím, že to časem může přestat být dostupné.

nespor

40x? Tak to jsi asi větší blázen než franta fuka, který chodil na film třeba desetkrát do kina, ale to byl děcko, měl spoustu času a tu energii :)

Jestli se na něco potřebuješ dívat 40 ×, tak to nevím na co zrovna, to musí bejt dobrej punch a bažení :)

kdosi

Tak třeba na originální Ghost in the Shell, z roku 1995. Teď jsem si ho zase pustil, protože bylo správné počasí a nálada.

A zase jsem si to velice užíval, i když samozřejmě přesně vím, jaká scéna kdy bude následovat (aspoň vím, na co se mám těšit).

A zase jsem tam našel věci, které jsem si tam dřív neuvědomil až tak silně. :)

hodnocení

Ne to ne,musela jsem ho zrušit kvůli jiné věci a jen to takhle vyšlo
hodnocení

Pardon tak se to píše tb..
nicnevim

A kolik vám je? Proč chcete hromadit nějaké filmy či seriály? Neznáte Stounmena?

kdosi

Stounmena neznám.

Člověk chce uchovávat seriály a filmy většinou proto, aby si je mohl později pustit znova, kdykoli se mu zachce.

Předpokládám, že jak já, tak tazatelka, ještě pocházíme z generace, která znala i jiné zdroje, než TikTak a dokázala udržet pozornost déle než několik sekund. I takové vykopávky mezi námi žijí a používají výpočetní techniku, představ si to.

sta

Ano, přesně proto někteří lidé hromadí například staré harampádí, který nikdy nepoužiji. Aby kdykoliv mohli...

znáte to pak, jak jejich příbuzní následně objednají kontejner a... S těmi 7 hardisky to bude nepoměrně jednodušší

jaké jsou prosím příklady těch filmů a seriálů, na které se chcete takzvaně kdykoliv podívat?

kdosi

Ano, příšerná hrůza, když to hromadím, abych někdy mohl, a pak to použiju jen 40x, jako třeba originální Ghost in the Shell. Nikoli TV sérii. Nikoli holywoodskou předělávku. Ten původní.

Nebo Tenkrát na zastávce s autorovým věnováním. To je přece taky určitě všude, i když původní server, který hostoval kopie, zaniknul už dávno ...

Břitva po dědečkovi, kterou se běžně holím, místo abych kupoval nějaké moderní jednorázovky ...

tezolok

Tenkrát na zastávce? Hmm... asi kvalitní dílků který není ani na ČSFD, nikoho to nezajímá a proto to nikdo nezpirátil A k zakoupení je to pouze U autora

mnoo, Chudí kumulují a konzumují, bohatí tvoří a rozmnožují, zkuste mi tuto tezi vyvrátit...

@tezolok koukám že jsi taky chudý a že kumuluješ, ... každá odpověď nový nick;)

kdosi

Takže klasika - nic nevíš a tak povýšíš svou neznalost na základ světa a cokoli jiného neexistuje.

Protože nic, co neznáš, nemá pro tebe cenu, tak ji nemá ani pro nikoho jiného - ani pro ty, co se na tom podíleli. A rozhodně by to neměl nikdo zálohovat, protože to pro tebe a teď cenu nemá. A když si někdy snad na něco vzpomeneš, tak je úkolem ostatních to pro tebe vytáhnout z jejich záloh tak, abys to měl snadno po ruce.

Pokud neznáš kultovní díla, tak nikoho nezajímají. Klasická lež omezenců.

Podle tvých představ jsem chudý, protože nevyhazuju věci, které mi někdy přišly zajímavé. Například vlastní tvorbu. Protože tvořím, tak jsem bohatý. Protože si to zálohuju, tak jsem chudý. Protože to i po desetiletích jsem schopný nabídnou těm, kdo se o to výslovně zajímají, tak jsem teda co - chudý, nebo bohatý? Nebo jen další z příkladů, jak jsi ty omezený?

Teď jsem sáhnul do záloh a vytáhnul věc z roku 1992, která je dosud použitelná a naposled jsem ji použil asi tak loni. Tu bych taky neměl mít, když tě nezajímá?

Všechno se na webu najde, jsi přesvědčený, že určitě jsou zálohovací služby, kde to je, akorát nedokážeš žádnou jmenovat. Tak fajn, no, ale určitě máš pravdu ty a je strašně snadné z nich cokoli stáhnout, takže nemá cenu to mít uložené.

Příšerně tě trápí, co budou mí dědicové dělat s několika pevnými disky - mě to netrápí, je to netrápí, ale tebe jo. Já ti řeknu co - klidně můžou dědictví odmítnout, pokud ho nebudou chtít, včetně bytu, chaty, sbírek, památek na své dětství - nikdo jim nebrání. Ale cosi mi říká, že to dědictví neodmítnou :)

A jestli po mé smrti něco z mých věcí vyhážou, to mě taky netrápí, pro mě je podstatné, co s nima můžu dělat za svého života já, nikoli ty, nikoli nějaký Stounmen, nebo kdokoli jiný, mě neznámý.

ml1
hodnocení

0x

Uložit do skříně radši na nižší pozici (při zemi), aby nemohl spadnout na zem. Nedávno mi tak spadnul disk a je mrtvý. To mě vyděsilo, takže jsem hned druhou kopii nakopíroval do počítače, kde naštěstí bylo volno a koupil radši dva disky, ať jsou kopie tři, že i kdyby se jedné něco stalo, zůstane zachované pravidlo n+1.

Držel bych se toho, že je potřeba mít aspoň 2 kopie. Pravděpodobnost, že jednomu disku se něco stane je dost velká, ale že se to stane dvěma diskům nebo v krátké době (než se udělaá nová kopie) i druhému je o poznání menší.

Samozřejmě je takovou péči potřeba věnovat hlavně vlastní tvorbě, rodinným fotkám a videům a podobně, to jsou absolutně nenahraditelné věci. Stažené filmy a programy, ne že by se to lehce shánělo, ale ze světa to nezmizí a nahradit se to dá. Stejně tak televizní nahrávky.

Disk je otázkou několika tisíc, to není žádný extra výdaj, to je prostě provozní výdaj. Teda trochu větší, je na něj potřeba v rozpočtu myslet.

Že "zařízení pracuje správně" vůbec nic neznamená, to se týká komunikace windows s daným kusem hardware. Něco víc se dá vyčíst ze SMART, ale tu windows (narozdíl od linuxu) běžně nenačítá, na to jsou potřeba programy třetích stran. Ale ani SMART nedokáže úspěšně varovat, četl jsem několik příhod o náhlé smrti disku bez jakýchkoliv náznakůblížící se poruchy (od lidí, co SMART sledujou).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]