Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Ač sám používám satelit i IPTV, matka stále používá DVB-T. Anténa, polské síto s širokopásmovým zesilovačem (Teroz) je pod střechou, natočená kompromisně tak, aby šlo přijímat vše dostupné. Včera se stala zvláštní věc:
- SetTopBox v podvečer během sledování náhle hlásí No Signal. Všechny stanice.
- Zkouším záložní setTopBox jiné značky, totéž.
- Znova proladím celé pásmo, nic
- Lezu pood střechu, nic podezřelého.
- Pro jostotu měním zesilovač. Měřím, zda koax dostává
5V ze SetToPBoxu, ano. Znovu proladím, nic. Konec pokusů.
- Dnes jsem pod střechu vytáhl SetTopBox i s monitorem a připojil ho na poslední 2 m, koaxu, který lze před anténou rozpojit
- Pokusy s proladěním a otáčením antény na sloupku asi po 60 stupních naprosto neúspěšné, ani čárka signálu.
Obvolal jsem nejbližší sousedy, ale ti bohužel už DVB-T nemají.
Celé mi to nedává smysl. Napadá někoho ještě něco? Díky.
Na anténě není co rozebírat, protože je pod střechou, krabička je stále otevřená. Koax končí F konektorem, ten se šroubuje na zesilovač a jeho dva vodiče se upevní šroubky k anténkám.
Připojení bude hodně provizorní, symetrizační člen je dávno ztracený. Takže jedině střed na jeden šoubek, plášť na druhý? Je šance bez zesilovače a napájení vůbec něco chytit?
I kdyby jeden, dejme tomu ale já chytal asi 3 muxy a občas i rakouský (Vysočina) a teď nenaladím vůbec nic, ani čárku.
A co takhle nějaké rušení? Pořád mě mate, že najednou nemám vůbec žádný signál ani po výměně předzesilovače.
Co kdyby (čistě teoreticky) se někdo v blízkém okolí rozhodl, že bude distribuovat internet přes LTE anténu?
Mezi STB a TV je HDMI kabel a samozřejmé funkční. To nemá se signálem nic společného. Jiný STB (EMOS -> Sencor) jsem taky zkoušel.
Příští týden budu mít jinou anténu a malý monitor, takže budu s pokusy mobilnější, uvidíme. 24" monitor se pod střechu opravdu dopravuje těžko
V těchto vedrech se pod střechou prakticky nedá být, takže další pokusy chci dělat všude jinde, jen ne pod tou střechou. Sehnal jsem si malý 10 palcový monitor, takže už jsem plně mobilní, jinou aktivní pokojovou anténu a ještě čekám i na obyčejnou prutovou anténu. Určitě dám vědět.
První pokusy - anténa Philips SDV6222/12. Má svoje napájení, tedy v STB vypnuto, zkoušeno ladit asi na 6 místech včetně okna a balkónu, který má dobrý výhled na jih (vysílač Mikulov). Zkoušeno na 2 STB (Emos a Sencor) - výsledek - ani náznak signálu. Objevil jsem známého, který bydlí asi 200m ode mě a má DVB-T2. Problémy nemá. Jedna z posledních nadějí něco zjistit.
PS: Objevil jsem starý funkční měřák Satlink 6909. Umí DVB-T. Myslíte, že bude umět zobrazit alespoň sílu DVB-T2 signáku (zobrazit program samozřejmě ne)?
Nebude , je na satelit, tedy úplně jiné frekvence. Takže odzkoušena anténa, 2 STB, bez výsledku. Zbývá kabel HDMI a TV.Tak bych začal jinou TV.
mimochodem, je TV přepnuta na správný zdroj signálu? Tedy HDMI? nebo někam jinam, kouknout na nastavení SOURCE tedy Dárce signálu...
Satlink 6909 není jen na satelit, je tam i DVB-T menu. Ale naše nabídka kanálů/frekvencí tam není, je tam nejbližší německá a nejsem si jistý, zda máme stejné frekvence kanálů. Ale ptal jsem se proto, zda DVB T2 signál není jinak modulovaný a tudíž pro DVB T tuner nedetekovatelný, zda ten měřák lze použít jako indikátor síly i DVB T2 signálu.
Co se tyče TV, tady problém určitě není, na TV a jakémkoli jiném monitoru vidím menu Set top boxů (přes HDMI) přece neladím signál naslepo. Tuner je vždy v STB. TV je jen pasivní zobrazovač.
Zítra další pokus - zkusím ladit mimo dům. Co kdyby byl nějaký zdroj rušení uvnitř domu.
Prosím opusťme už cestu, že problém v TV. Kdyby opravdu byl problém v tom, jaký vstup mám navolený na TV, tak bych žádné menu STB neviděl, nebych schopný STB ladit, prostě bych byl slepý. Už nevím jak jinak vám dokázat, že TV není problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.