Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hallův snímač

Od: frantu® odpovědí: 6 změna:

Zakoupil jsem tento mosazný průtokoměr YF-B2. Má tyto specifikace:

Pracovní napětí: DC 5 - 15V
Průtok kapaliny: 1 - 25L/min
Maximální proud: 15mA (DC 5V)
Výstup: 5V TTL
Charakteristika pulzů: 198 Hz (Q – 30 l/min), 99 Hz (Q – 15 l/min), 33 Hz (Q – 5 l/min); F = 6,6 * Q
Vodiče: červená VCC, žlutá OUT, černá GND

Při průtoku vody vznikají na výstupu pulzy. Střídá se vysoká hodnota a nízká hodnota. Když se průtok vody zastaví, pulzy ustanou. Můj problém je v tom, že při zastavení průtoku vody je náhodně na výstupu buď vysoká hodnota, nebo nízká hodnota. Záleží, jak se v daném okamžiku vnitřní vrtulka zastaví a buď sepne čidlo, nebo rozepne.

Potřeboval bych nějaký jednoduchý modul ( nechci to řešit za pomocí Arduina) , připojitelný na tento průtokoměr (nejlépe již hotový - např. Aliexpress), který by měl tuto funkci:

Pokud by voda protékala, byla by na výstupu přidaného modulu vysoká hodnota (1)

Pokud by voda neprotékala, byla by na výstupu přidaného modulu nízká hodnota (0)

Všem předem děkuji za radu či nasměrování.

Hallův snímač

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Mělo by stačit na výstup připojit monostabilní klopný obvod s vhodnou delší časovou konstantou.

hodnocení

2x
Ta vrtulka, aby ji hall "viděl", nejspíš musí být nějak magnetická - možná by šlo ji zvenku vhodně umístěným malým magnetem zastavit pokaždý ve správný poloze (ale asi za cenu menší přesnosti měření, protože by ten magnet vrtulku zároveň brzdil). Ale pokud na přesnosti nezáleží a jde jen o indikaci "tečení" vody (já používám verzi s klapkou a jazýčkovým kontaktem), asi by to šlo takhle ošetřit.
hodnocení

Vyzkoušel jsem vaši radu s magnetem a zdá se, že to tak bude fungovat. Pokládám to za nejjednodušší řešení. Zkoušeno zatím jen na "stole". Musí se použít velmi slabý magnet a dát jej do patřičné polohy. Silnější magnet už zastavoval vrtulku. Použití mám jen na kontrolu průtoku vody, Né na měření:

PS: Mohu poprosit o odkaz na verzi co používáte vy? ( verze s klapkou a jazýčkovým kontaktem) Děkuji za vše.

111®

nemusí být úplně slabý ale pak ve správné vzdálenosti

hodnocení

0x
Ako navrhuje kolega, monostabilny obvod, napr pri 100 Hz, co je 15 litrov / minuta, ma jedna perioda 10ms. Ak nastavite MKO na cas zopnutia 11ms, ostane trvalo zopnuty pri toku vody, po skonceni sa vypne na uroven L. Nedostatok risenua je, velmi maly prietok stotozni s nulovym.
Namiesto Mko moze byt aj kondenzator a komparatorom overit, ci ho impulzy nabijaju alebo nie.

mll
hodnocení

0x

Stačil by i RC článek. Jinak monostabilní obvod s 555 je asi nejjednodušší řešení. Ten RC článek chce moc vymýšlení, monostabil s 555 potřebuje akorát nastavit vhodnou časovou konstantu.

Přesně tenhle průtokoměr mám ale napojený na počítadlo, kterému je jedno, jaká klidová hodnota tam je. Teda měl jsem s ním nějaké plány, ale zatím po vyzkoušení (že "funguje") leží v šuplíku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]