Zdravím všechny . Jdu jsem z dotazem ohledně zapojení nové trouby a mikrovlnky . Jelikož doteď byl v bytě pouze plynový sporák , tak budu muset natáhnout nový přívod . Otázka zni . V celém bytě je TNC rozvod . Tak zda je lepší natáhnout nový přívod přes jističochranic 16A/b . Nebo pouze přidat ještě jeden jistič a jen dvoužilově? Trouba bude samostatný okruh a mikrovlnka bude na jinem . S odsavanim a ještě s "jiskrou " pro plynový sporák . Zásuvky co tam jsou teď bych jen rozšířil (momentálně jsou pouze 3) A ještě jedna otázka . Pokud bych troubu připojoval na dva dráty , musí se to ještě upravit v troubě? Ta bude vestavná už s koncovkou .
Nove instalace podle nové normy, takze s chráničem a 3 vodicove. Samostany privod pro troubu a zasuvku pro zapalovani. Tahl bych kabely 2 jefen pro troubu a druhy pro zasuvky a tim v kuchyni zrusil TNC U LINKY. POKUD TO NEPREDELET CELÉ.
Nový obvod jedině podle aktuálně platných norem. Třívodičově a s doplňkovou ochranou proudovým chráničem. Budeli se sekat do zdi tak je na zvážení jestli nepředělat stávající instalaci kolem kuchyňské linky.
Jsem toho názoru, že kde to jde, měl by se rozvod předělat na TN-S. Zvlášť v koupelně, kuchyni a u venkovních zásuvek. Venku by už bez chrániče připojoval spotřebiče jen blázen. Vyhoví i zásuvkové fíčko. Je to lepší než nic... Ta fotka se mi moc nelíbí Je to taková drátárna...
Z PEN vytahnes samostatny PE svorkovnici. Z N pujdes na chránič aza nim pro N/chranicovy N/ udelas samostatniu svorkovnici N. Tajze bude svorkovnice PEN, N, PE a pak jeste N za chranicem.
to nemusí být propojeno u tebe, ale třeba dole v domně. Ten přívod je dost tlustý aby to zvládl..nevím jestli je to domek nebo panelák..u domku se to přizemnit může...u paneláku bych to neřešil, to by museli řešit všichni nájemníci.. Jestli máš známého kdo by to proměřil, můžeš ho požádat..
Tak oprava , měl jsem tam připojenou pouze jednu bodovku. Na tu nezareagoval. Poté jsem to zkusil na varnou konvici, a na tu už zareagoval .takze N-L 230V N-PE 0V (hlásí ze jsou propojeny ) L-PE jsem také nameril 230
ČSN 33 2130 byla vydaná v září 2009. Je v ní pouhé doporučení pro nové rozvody. Tazatelova instalace je jistě starší. Doporučení nové normy se ho proto netýká. Zatížení mikrovlnkou a troubou je malé a krátkodobé. Žádný další přívod nemusí tahat. Není to technicky ani ekonomicky zdůvodnitelné. Jiná situace by byla, kdyby se rozhodl pro celkovou rekonstrukci.
Budu tahat kabel pro troubu 2,5 (tam dám jisticochranic) Pro mikrovlnku ještě nevim zda budu tahat zvlášť . Spíš přemejslim že si udelam více zásuvek když už bude bordel ( bude to vše v panelu ) tak spíš zda je možné ze zásuvky pro mikrovlnku si natáhnout propojení pro další zásuvky na lince případně pro jiskru na plyn. Zda to něčemu nebude vadit
pavlik
Když se něco předělává, tak neudělat vlastní přívod (jistič) mikrovlnce je dementní nápad. Mikrovlnky bývají zapnuté sice krátce, ale při spínání magnetronu vznikají velké proudové rázy. Dávat ji na jeden jistič s dalšími spotřebiči v kuchyni je možné, dělá se to, ale je to oslovina.
hujer
Pro hlada..kde jsi se dočetl tvoje tvrzení, prosím dej odkaz... Co já mám za čsn hned v předmluvě cituji:
Souběžně s touto normou (ed.2) se může do 2011-09-01 používat čsn 332130 z 1983-05-026.
Projekty rozpracované před nabytím účinnosti této normy se mohou dokončit podle dříve platných norem...
Jojo pro troubu určitě budu tahat zvlášť kabel 2,5 mm přes jisticochranic . Jen jak nejlépe přejít na tns? Z PEN svorky která je v rozvaděči dole si vytáhnu PE zvlášť na svorkovnici?a N které půjde nejdřív také zvlášť a pak do jisticochranice? A poté na samostatnou svorkovnici?
jde o to odkud se ten modrý vzal, protože u TN-C tam být nemůže. Pro dvouvodič jen černá+ zelenožlutá. Tohle vypadá na přívod TN-S , ale je to třeba řádně zjistit, jinak nelze dále radit. Je třeba vědět odkud vede. O prpojení v tonto rozvaděči nemůže být ani řeč. Protože o tom co jseem napsal dříve mám pochybnosti, že je to správně...
Musím kouknout na chodbu .ale pokud mám přívod tns , jak je možné mít v bytě tnc? A pokud budu mít přívod tns tak by mělo stačit s PEN svorkovnice sii natáhnout PE a na N který je nahoře napojit N z nového okruhu (3 drat)
Chtít si rozkopat kuchyn, natahnul bych si klidně pro všechno sólo okruhy, včetně 3faze pro sporák s troubou. Ale nechce se mi, takže už asi 15 let mám v jedný dvojzasuvce (rozvod z roku 97) s jištěním B16A zapojen 4 plotynkovy sporák s troubou (papírově cca 7,5kw), lednici, mrazák a mikrovlnku s grilem. A funguje to, ani jistič nepadá, nikdy neběží vsechno najednou, takže souběhem se to s nějakou tolerancí vejde. Ale zbytek kuchyně, rychlovarka a podobně, má svoje okruhy, tam nebyl problém je dodatečně nedestruktivně natahat (dokud bylo všechno jeden okruh, tak to padalo, to už bylo opravdu trochu moc na to,aby si to ženská počítala a hlídala)
měl jsem tam připojenou pouze jednu bodovku. Na tu nezareagoval. Poté jsem to zkusil na varnou konvici, a na tu už zareagoval .takze N-L 230V N-PE 0V (hlásí ze jsou propojeny ) L-PE jsem také nameril 230
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.