Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem ze zvědavosti zkusil změřit napětí na rámu solárních panelů a změřil jsem napětí asi 62V střídavých. Panelů je 6 a jsou spojené do série a napětí z nich jde do měniče. Kde se tam tedy bere to střídavé napětí na rámu? Jinak panely uzemněné nemám, ale to s tím asi nesouvisí.
6 v sérii? No to máte asi nějaký vysokonapěťový regulátor, teda jednu bednu, ve které je jak mppt regulátor, tak měnič i nabíječ. Některé z nich nemají FV vstup izolovaný od AC výstupu. Na jednom fousu je obvykle čistých AC 230 V a na druhém je těchto AC 230V nasuperponováno na DC napětí od fv stringu.
A proč to naměříte i na rámu? FV panely jsou velká plocha a rámy fungují jako kondenzátor / cívka?. Proto se rámy alespoň přizemní (na zemní tyč zatlucenou pod střechou), aby někdo po doteku nesletěl ze žebříku.
Mám je pouze na ohřev vody, ideální by bylo jich mít 8, takhle se dostanu jen na nějakých 200V a 1,6 až 1,8 kW. Bohužel už na další nemám místo.
Co je na 6 panelech v sérii divného? Já mám 8 panelů v sérii a nepřijde mi že to je nějak moc. Klidně bych i přidal. Měnič zvládne až 500V DC a to není žádný vysokonapěťový systém.
Nemám uzemněné? A co ochrana před atmosférickými vlivy? (Přepětí třeba při buřině?) To fakt neuzemňuješ?
Na takové ploše? No na Náchodsku už hořel barák...
Nemám to na střeše, ale asi 2 metry nad zemí na přístřešku. Z bouřek tedy strach nemám, to je větší riziko že uhodí do vysokého kovového komínu co mám na střeše
@krystof Myslíte si že se uzemňuje jen kvůli bleskům? Co třeba ochranný vodič v zásuvce? Myslíte že tam je pro případ kdyby náhodou zasáhl blesk počítač, televizi, ledničku, nebo jiný spotřebič?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.