Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednice s mrazákem no frost

Od: kiha odpovědí: 14 změna:

Prosím, jaký je rozdíl mezi lednicí s mrazákem s označením no frost a total no frost? Jde mi o to, abych nemusela manuálně rozmrazovat jako dosud. Lednice se odmrazí sama, ale dolní mrazák musím ručně cca 1x za měsíc odmrazit, což je neskutečná otrava Chtěla bych si koupit lednici s mrazákem dole a aby vše bylo beznámrazové. Poradíte? Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Taková lednice, navzdory proklamacím výrobců, neexistuje, a to z prostého důvodu. Fyzikální zákony.

V mrazáku je logicky mráz. Co s jeho prostředím udělá, když do něj po jeho otevření vstoupí vzdušná vlhkost, která se obecně v okolí bytu vyskytuje? Srazí se na jeho stěnách a zmrzne. S tím žádný "total no frost" nic neudělá. Po X otevřeních/vsoupeních vzdušné vlhkosti se tam vytvoří námraza určitého stupně, kdy je potřeba ji odstranit..

asd1

Divný, že prádlo v mrazu uschne ;)

Sublimace...

No frost – /...

To chapete nespravne. Popisali ste vytvorenie namrazy, to je fyziklane spravne, ale nie proces, co s tym urobi no-frost system. Ten uzatvori klapku medzi vymennikom tepla v mrazaku a samotnym mrazakom, potom prepne par ventilov za kompresorom a vymennik tepla zahreje (rovnako, ako to robi klimatizacia, ked ma rezim ohrevu). Namraz sa roztopi, potraviny to chvilu preziju a nasledne sa opat zapne chladenie.

asd1

Ohřát a vypustit je druhej způsob, ten první (lepší) je suchej vzduch a led vysublimuje..

petrovic

Presne tak. Mam taky no frost. Kdyz dam do mrazaku vanicku na delani ledu, za 3 tydny je prazdna. Led vysublimuje.

thetruth

A viděl jste někdy Total NoFrost? Neviděl, že? Jak bylo uvedeno, taková lednice si soustavou výdechů a kontrolovaným prouděním vzduchu ventilátorem tvoří prostředí, kde námraza nevzniká a nekumuluje, řídí si to logika lednice. Máme Total NoFrost od LG asi půl roku, mrazák je zcela prost jakékoli nahromaděné ledovky. Led totiž vzniká kdesi v útrobách lednice na výparníku, kde si to z něj lednice v případě potřeby odstraní.

hodnocení

0x
No Frost se týká mrazáku, Total No Frost celého spotřebiče, tedy i chladničky. Mám lednici No Frost a nikdy jsem neměl ještě námrazu v mrazáku ani v chladničce.
doplněno 12.07.24 08:15: thetruth, nemáte pravdu, No Frost v kombinované lednici se týká mrazáku.
thetruth

Naopak, No Frost se týká lednice, Total No Frost i mrazáku. Udělat nezamrzající mrazák je totiž o dost složitější, než lednici. Tam stačí na zadní stěnu spínané topné těleso, které námrazu rozpustí a pošle stéct nad kompresor odpařit. U mrazáku je třeba už řešit cirkulaci vzduchu v prostoru mrazničky a řídit celý proces, to už nedá obyč lednice s mechanickým (nebo prostým elektronickým) termostatem.

marty
hodnocení

0x
No Frost dokáže odrazovat pouze výparník nikoliv zbytek prostoru mrazáku a čas od času po mnohem delší době než u klasického mrazáku ideálně ale třeba 1x za rok je dobré taky odrazit. Zbytek prostoru mrazáku se sám neodmrazí a pak to bude dělat problémy. Led může zablokovat ventilátor, nebo přimrazit klapku, která pouští studený vzduch do lednice apod. Má to spoustu jiných problemů a co se týče životnosti je na tom lednice no Frost hůř. Opravují ledničky a něco o tom vím. Zase mají ale no Frost lednice nižší spotřebu. Hlavně bych se vyvaroval značce Beko ty lednice opravdu neumí.

kmet
hodnocení

0x

Kdo tvrdí, že taková chladnička neexistuje, neviděl jí. Dnes se chladničky dělají tak, že chladicími prostory prochází jen vzduch, celý chladící systém je schovaný v útrobách chladničky a ventilátor prohání vnitřkem ochlazený vzduch. Skutečně se v takové chladničce nevyskytují několikacentimetrové nabaleniny ledu, jako u konstrukce běžné před lety. Ani jinovatka, musel bych se jít podívat, ale myslím, že ani ta ne.

thetruth

Konečně rozumný komentář.

marty
hodnocení

0x
A tohle je právě spíš takový obchodní trik. Námraza se tam ve velkém vyskytuje úplně stejně jako u starých lednic. Pouze má lednice 2 stěnu a výparník a ventilátorem je za touto stěnou a proto námrazu nevidíte. Pokud vše funguje dobře v lednici samovolně odtává a štěká na kompresor a v mrazáku se rozpouští pomocí topného tělesa, které po dosažení určitého budu námrazy sepne a led roztaví a odteče na misku ke kompresoru, kde se odpaří, nebo může být systém navržen tak, že je výparník pouze v mrazáku a přes ventilátor a klapku se honí ledový vzduch z mrazáku do lednice. Oba systémy je ale také potreba odrazovat ikdyž výrobce tvrdí že ne. Dost často bez odrážení začne lednice po cca 3 letech zlobit kvůli velkému množství námrazy.

Mám
lednice.heureka.cz/...

už pátý rok a kromě toho, že se lednice běžně na chvíli vypne a umyje vnitřek vypnutá nebyla.
Funguje bez problémů, nikdy jsem neodmrazoval ani mrazák ani lednici.

hodnocení

0x
To je takový spíš trik. Lednici mám no frost, ta se odmrazovat nemusí, ale ovoce a zelenina rychleji vysychá. U mrazáku tuhle funkci nemám, ono vysychá i to zmrzlé maso. Původně jsem žádný no frost nechtěl, ale stará kombinovaná lednice odešla zrovna při kovidu a moc velký výběr nebyl. A také to má vyšší spotřebu, než bez no frost nebo total frost. Takže za mě, raději občas odmrazim, jde to celkem rychle a dá se tomu pomoci třeba fénem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kompresor z lednice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]