Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím co mám dělat s mou sd kartou

Od: betty odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,dnes mi přišlo tohle upozornění když jsem zrovna projížděla galerii,vůbec nevím co mám dělat ani co to přesně znamená,moc se bojím o ta data na kartě,mám tak tisíce fotek a videí z celého života a moc to pro mě znamená,nevíte prosím někdo co s tím mám dělat?jestli mobil píchnout do počítače a přendat všechna ta data na flešku nebo něco a nebo na nic vůbec nešahat?moc děkuji za případnou odpověď jsem z toho úplně v háji...
Nevím co mám dělat s mou sd kartou

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Stále se to omílá dokola, že mobil není úschovna a je to málo platné. Vše důležité je potřeba zálohovat na několika místech, nejlépe na externích discích, případně na nějakém Cloudu. Fleška není určená pro ukládání souborů (je zranitelná stejně jako mobil), ale pro přenos mezi zařízeními. Připojte mobil k počítači a vše důležité stáhněte do počítače. Pak rozhodněte kam to uložíte.

halamus
hodnocení

6x

To nejdůležitější chybí, jsou ty tisíce fotek a videí z celého (vašeho) života stále čitelné?

Pokud ano, tak stáhnout ty tisíce fotek a videí z celého života do počítače.

Pokud ne, vytáhnout SD kartu a utěrkou z mikrovlákna (můžete namočit do lihu nebo isopropylalkoholu) jemně! očistit kontakty a pak SD kartu vložit čtečky karet nebo zpět do mobilu. Pozor, odmítnout všechny případné nabídky na opravu dat nebo na formátování karty!
Pokud se nepodaří, tak se dál o nic nepokoušet a kontaktovat specializovanou firmu.

SD karty nejsou věčné, flešky taky ne. Co vše ovlivňuje životnost, by dalo minimálně na dlouhý článek, ve zkratce, výrobní technologie, způsob používání, teplota. HDD vydrží řádově déle.

hodnocení

5x

Zálohovat, zálohovat, zálohovat. Je to marný, je to marný, je to marný. Rozhodně ale ne na jinou kartu, flešku nebo kamsi do neznámých úložišť. Nejlepší jsou staré mechanické disky, případně DVD.

tj
hodnocení

5x
A zálohování vám nic neříká? Vy jste jako počítala, že Váš mobil bude výjimka a bude fungovat desítky let až do vaší smrti?
.
Co dělat:
.
- Zapněte PC
- Připojte telefon datovým kabelem (přímo na telefonu vám vyjedou možnosti, co dělat, zvolte možnost pro přenos dat)
- Překopírujte všechny soubory z karty ale i z telefonu do PC
- Spusťte internet a objednejte si minimálně 2 externí Harddisky (Ne SSD!, Ne Flashky, ale externí HDD), já používám značku Western digital (WD), dobré zkušenosti. Velikost každého disku minimálně 2TB.
- Až vám přijdou, připojíte je do PC a spustíte Formátování, ale pozor, zrušte zaškrtnutí Rychlé formátování. To je k ničemu. Systém souborů nastavte na NTFS.
- Toto formátování poběží několik hodin na každém disku, je to důležité, zvláště u disků sloužící k zálohování dat.
- Až vše doběhne, nakopíruje všechna data (fotky, videa, prostě vše, co je pro vás důležité) na jeden disk a pak úplně stejný obsah na druhý disk. Tím si zajistíte, že když vám jeden umře, bude fungovat ten druhý a vy o data nepřijdete. Data by vždy měla být minimálně na 3 místech (1. zařízení, které používáte, 2. dva zálohovací disky), to je minimum a pro příště si to budete jistě pamatovat. Zálohy důležitých dat jsou nutné.
doplněno 04.07.24 17:42: Samozřejmě zálohy do cloudu jsou dobré, ale mít zálohy doma mi přijde lepší. Osobně to mám tak, že internet k zálohování nepoužívám. Nějaké fotky tam mám, ale mít to fyzicky doma na discích mi přijde lepší. Já mám doma 2 externí HDD na zálohy a další 2 externí HDD u rodičů, uložené v kufříku. Jednou za rok, za dva, si zálohy aktualizuji i u rodičů. Tato ochrana dat mi přijde dostatečná.

hodnocení

3x
Cim skor data zalohovat do pocitaca a do buducnosti to robit pravidelne.

aaa
hodnocení

1x

Již jsem to psal - když je nemáš zálohovaný jinde, nejsou důležitý! Můžou se tedy smazat. *nene* Další případ...

hodnocení

1x

Co to přesně znamená? Že to má karta za sebou a že budete mít štěstí, pokud půjde aspoň přečíst.

Co máte dělat? Vždyť to máte jasně napsané v té zprávě! Pokud to ještě jde, co nejdřív data zazálohovat na spolehlivý nosič (což karta rozhodně není) a tuhle kartu zahodit.

betty
hodnocení

Děkuji moc za odpověďi jen se vůbec nevyznám těch věcech jako Google fotky a nevím co je to cloud,všechny ty složky přendavám teď na úložný disk,to by mělo být v pořádku?zdá se že se přendavá vše,jen to ukazuje že ty fotky a videa mají menší velikost ale těch položek se tam přednalo stejně a ty náhledový obrázky se ukazují tak vůbec nechápu..všechno to asi projedu po jednom jestli je to v pořádku, no a nevíte proč se to stalo?tu sd kartu mám tak rok a z mobilu jsem ji vyndala tak 2x,ale v ten den co se to stalo jsem zrovna promazávala videa,myslíte že to mohlo být tím?děkuji za odpovědi a omlouvám se jestli zním jako idiot ale neznám nikoho kdo se v počítačích a tutěch věcech vyzná takže na to musím přicházet sama..
tj
Nezníte vůbec jako idiot, nikdo nemůže umět všechno. Cloud je úložiště na internetu, smysl je v tom, že společnosti, které toto nabízí, vytvářejí zálohy klidně na desítku různých míst a data jsou tak v naprostém bezpečí, dokud to nenapadne navštívit nějakého hackera který zajistí promazání připojených disků, pak dojde k obnovení dat ze záložních disků, ale o těchto zálohách už vy, jako uživatel přehled nemáte. Já to nepoužívám, jen ty ext. HDD, ale určitě to neshazuji, také to považuji za bezpečné uložení dat.
.
Jinak paměťová karta je zařízení jako každé jiné a může v ní dojít k poruše, která se projeví při jejím používání. Někdy to končí dokonce tak, že karta je tak závažně poskozena, že už nejde ani načíst, systém jí vůbec nevidí a o data se většinou přijde. U vaší karty se zřejmě poskodilo něco, co zodpovídá za zápis dat (zápis/mazání), takže se karta uzamkla jen pro čtení, aby se nepoškodily ostatní soubory (něco se ale poškodit i tak mohlo). Z karty stáhněte data bez odkladu a už ji nepoužívejte. Je k.o.
.
Za sebe doporučuji momentálně ty dva externí HDD, viz. můj příspěvek, mají magnetický zápis dat na plotny - data vydrží na plotnách klidně 30 let a když je nebudete používat na nic jiného, než zálohování, vydrží vám i fyzicky ty disky velice dlouho. Mám starý funkční HDD starý 15 let, který byl prvních 5 let aktivně používán. Stále je plně funkční, za mě nejspolehlivější domácí varianta úložiště pro zálohování dat na delší dobu.
Nezníte vůbec jako idiot, nikdo nemůže umět všechno.
*palec*
Taky spoustu věcí neumím
betty
hodnocení

Děkuji moc za pomoc,já mám i 6 disků těch co se připojují kabelem a spostu věcí na nich..jen se mi nedaří našetřit abych i tohle všechno měla někde jinde než na jednom místě,takže mám pořád strach..ale zajímavý že zrovna to v mobilu na sd měla nenapadlo že by se pokazilo..
kdosi

Stalo se to prostě proto, že ta technika funguje dost na hraně fyzikálních limitů a tolerance tam jsou nesmyslně úzké (někdo to počítal, že to je jako by mělo velké dopravní letadlo letět se zataženým podvozkem nad přistávací drahou a konstantně udržovat výšku na jeden ping-pongový míček. Mezitím se to dotáhlo ještě dál).

SD karty a flešky jsou, stejně jako dřív diskety, jen na dočasné přenášení dat na trvanlivější úložiště.

(Skutečně trvanlivá úložiště jsou cenově prostým lidem nedostupná.) Normální lidi používají relativně dostupná úložiště a mají celkem rozumnou šanci si zachovat většinu dat. I tak se přístup liší - spousta lidí se spokojí s uložením na pevný disk, s tím, že se to "nejspíš" neztratí. (Teda, pokud nenastane HW chyba, nebo SW chyba, nebo virus, nebo ... těch možností je moc). Rozumnější to mají kromě pracovního místa ještě na dvou dalších, fyzicky odlišných.

(Já mám jako zálohy dva servery, každý s RAID 5 polem, kde když odejde jeden disk, tak se nic neděje a prostě se tam dá nový. Kromě toho rozpracované věci mám běžně na minimálně 3 normálních počítačích, ve verzovacím systému a důležité výsledky na několika dalších - a stejně to beru, že to nemám na 100%, ale jen "celkem rozumně" zařízené.)

---

Prostě to ber na tak, že zálohovat musíš cokoli o co nechceš přijít a že technika čas od času selže i "jen tak". A zálohovat na SD, nebo Flash se rozumně nedá.

Takže se zálohováním zkušenosti máte. Externí disky nemusíte kupovat jen v hezkých krabičkách každý s vlastní elektronikou. Můžete si koupit za 500 dokovací stanici nebo levnější, ale méně pohodlný kabel a zálohy pak dělat na staré disky, které se prodávají za desetikoruny, takže jich můžete mít neomezené množství. Pro archivování se na ně prodávají barevné plastové krabičky.

tj
Vážně radíte, aby si kupovala na zálohy staré vyřazené disky za pár kaček? Na zálohy není ani nový disk dost nový a má si kupovat vraky... S tím nemohu souhlasit. Jediná šance by byla nakoupit těch disků třeba 10, protože tady je vysoká šance, že nějaký odejde (byly aktivně používány v PC řadu let). Už vidím, jak paní tráví celý den vytvářením záloh na 10 HDD (nízká spolehlivost starého používaného HW nahnaná počtem). *bzum*
Já to takhle dělám, fotky mám kromě pouzivanyho počítače duplicitně na 4 starých hdd z vyřazených počítačů, co mám ve starým počítači s pátým diskem jen systémovým, přešel jsem na tenhle způsob po pár letech používání raidu, kde jsem míval zálohování nastavený automaticky, ale to bylo v předchozím počítači, kde raid uměla deska, současná to neumí. Ale při každý preinstalaci systému kupuju novej disk a předchozí si nechávám taky jako zálohu a dávám na něj dál i veškerý důležitější data, kdyby primární disk odešel.

Ano, vážně radím na zálohy kupovat staré vyřazené disky za pár kaček, protože to považuji za nejlepší řešení situace tazatelky. Představa, že starý disk je nějaký nespolehlivý vrak, je mimo praxi.

betty
hodnocení

No se zálohování asi zkušenosti nemám protože mám bohužel vždy věc jen na jednom místě kvůli financím..protože moje disky mají dohromady 12tr a to je hodně peněz za tolik místa takže vlastně žiju pořád ve strachu..mám tam tisíce filmů a možná sto seriálů,vím že to není dobrý jako morálně ale miluju kinematografii..ale slyšela jsem že existují nějaké programy které ten disk zkontrolují ale vůbec z žádného článku moc nevím kde ten program najít získat nebo tak..

Pro kontrolu disku můžete použít třeba HD Tune, CheckDisk nebo CheckDrive. Pro rychlé přečtení S.M.A.R.T. CrystalDiskInfo. Jestli toho máte tolik, tak bych doporučil dokovací stanici.
black-monday.cz/...
Oproti kabelu je s ní jednodušší práce a na stole vypadá pěkně. Disk se do ní prostě jen zastrčí. Starých disků se nemusíte bát, protože z domácích počítačů se vyřazují kvůli kapacitě nebo rychlosti, fyzicky ale nejsou ani v pětině své životnosti. V plastových krabičkách se vám vejde do skříňky půlka Barrandova. Nevýhodou disků je neodolnost proti pádu. S cibulákem se ale také nemlátí o zem.

betty
hodnocení

A co je to ta dokovací stanice prosím?a ty programy,hledala jsem na obchod play na počítači nebo co to je víte co myslím a našla jsem jen jeden z nich ale má to jen dvě recenze takže nevím jestli je to důvěryhodné jako na tom obchodu
halamus

Dokovací stanice je "krabička", do které se dá harddisk, s trochou zjednodušení podobně, jako chleba do topinkovače. Dokovací stanice se připojuje k počítači.

Při nákupu dokovací stanice pozor na rozhraní, pro jaké disky je určena (ATA, SATA), i když ATA harddisky jsou dnes historie.

Zmíněné programy jsou pro počítač, stolní nebo notebok.

je zbytečné se zabývat nějakými dokovacími stanicemi, zvlášť pro někoho, kdo tomu nerozumí. Nejjednodušší je koupit běžné externí disky, které mají přímo kabel pro připojení do počítače. Většinou s portem USB.Otázka je pouze jakou velikost disku koupit a značku. Možností je dost.

Zde si může vybrat každý. Nebo třeba zde.

@ferax Tazatelka hledá možnost zálohy 12 TB a píše, že se jí nedaří našetřit. Ve starých discích v dokovací stanici jí vyjde 1 GB na zhruba 0,30 Kč. V externích discích na 1 - 2 Kč. To je při takovém objemu dat značný cenový rozdíl. Kromě toho archiv disků v plastových krabičkách je přehledný i docela vzhledný. K dokovací stanici nejsou potřeba žádné znalosti. Prostě se jen připojí a používá.

betty
hodnocení

Myslela jsem že až si našetřím tak bych si koupila 2x tohle abych všechny soubory měla na dvou místech to je blbé?
Nevím co mám dělat s mou sd kartou #2

To je dobrý tip. Cena 0,74 Kč/1GB je slušná.

betty
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]