Nejste přihlášen/a.
No a teď co se stalo: včera a dnes to šlo. Ale teď jsem to spojil zase a prostě jedna dioda prdla, je mrtvá trvale, druhá je OK.
Mě zajímá,jak se to mohlo stát. Myslím, že 4V v závěrném směru by měla ustát, pokud jsem jednu nebo obě obrátil. Poslední varianta, kterou uvažuju, je ,že se omylem vývod jedné diody dotkl nesprávného drátu druhé diody, který byl spojený s pólem baterky a ne toho, kterého měl, takže se vlastně dioda propojila na 4V a tím by to bylo uzavřené.
Je ještě nějaké jiné vysvětlení nebo to propojení omylem jedné diody k 4V je jediné možné vysvětlení.?
5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
5x
Minulý týden jsem šel v noci v tmavém kabátě po pravé straně silnice a nic mě nepřejelo. No a včera si jdu opět takto tmou a prásk. Čím to? ![;) ;)]()
Nebo taky: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
Co se vám na tom nezdá? Jestli běžnou led myslíte 5 mm ledku, tak ta má maximální povolený proud kolem 20 mA, a ten jste zřejmě překročil. Záleží i na jak dlouho. A klidně vám to i mohlo prsknout do očí. Led se provozují s rezistorem. nebo proudovým zdrojem, vy to víte, přesto to ignorujete a pak se ještě divíte.![:) :)]()
Nehledě na to, že jim při tomto blbnutí možná ohýbáte nožky i u pouzdra, což je taky může poškodit.
Nebo taky: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
Co se vám na tom nezdá? Jestli běžnou led myslíte 5 mm ledku, tak ta má maximální povolený proud kolem 20 mA, a ten jste zřejmě překročil. Záleží i na jak dlouho. A klidně vám to i mohlo prsknout do očí. Led se provozují s rezistorem. nebo proudovým zdrojem, vy to víte, přesto to ignorujete a pak se ještě divíte.
Nehledě na to, že jim při tomto blbnutí možná ohýbáte nožky i u pouzdra, což je taky může poškodit.
jano123
2x
To je hádanka, ako keď sa potopil Titanic, či tam bola 1 kryha ľadovca, alebo 2...![]()
Ak Ste ich aj "natvrdo" spojili v sérii, tak podľa Vaších údajov Ste prekročili
napatie o cca 0.5V. Ak už naozaj chcete ďalej bádať, zistite niekde na internete
charakteristiku LED, možno tam bude údaj, aký prúd sa mohol dosiahnuť...![]()
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]