Hrál jsem si s dvojicí běžných červených LED ( odpovídající napětí 1.762V ) , které jsem připojoval v sérii k Li-ion baterce ,která měla přesně 4.04V (já vím, že se to takhle nemá připojovat bez rezistoru, ale "o nic nejde", to nemusíte mě poučovat) a právě jsem spoléhal, že dvě diody v sérii to ustojí (protože mám změřeno, že i při 100mA má 2.2V, takže v sérii by napětí baterky na 100mA ani nestačilo) No a teď co se stalo: včera a dnes to šlo. Ale teď jsem to spojil zase a prostě jedna dioda prdla, je mrtvá trvale, druhá je OK. Mě zajímá,jak se to mohlo stát. Myslím, že 4V v závěrném směru by měla ustát, pokud jsem jednu nebo obě obrátil. Poslední varianta, kterou uvažuju, je ,že se omylem vývod jedné diody dotkl nesprávného drátu druhé diody, který byl spojený s pólem baterky a ne toho, kterého měl, takže se vlastně dioda propojila na 4V a tím by to bylo uzavřené. Je ještě nějaké jiné vysvětlení nebo to propojení omylem jedné diody k 4V je jediné možné vysvětlení.?
Minulý týden jsem šel v noci v tmavém kabátě po pravé straně silnice a nic mě nepřejelo. No a včera si jdu opět takto tmou a prásk. Čím to? Nebo taky: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Co se vám na tom nezdá? Jestli běžnou led myslíte 5 mm ledku, tak ta má maximální povolený proud kolem 20 mA, a ten jste zřejmě překročil. Záleží i na jak dlouho. A klidně vám to i mohlo prsknout do očí. Led se provozují s rezistorem. nebo proudovým zdrojem, vy to víte, přesto to ignorujete a pak se ještě divíte. Nehledě na to, že jim při tomto blbnutí možná ohýbáte nožky i u pouzdra, což je taky může poškodit.
Ak zapojite do serie dve poistky 1A a pustite cez to povedzme 2A, neprepalia sa obe, ale len jedna, tym sa obvod prerusi a druha ochladne, len bude nacata. Nechapem vase nezmyselne pokusy, co ste cakali?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.