Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro

Od: xia odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem mobilu do 7000, který by měl kvalitní fotoaparát. Má někdo zkušenosti s Xiaomi Redmi Note 13 Pro? Podle některých recenzí fotí hůře než Pro 5G, případně Pro+, přestože parametry fotoaparátu jsou stejné. Mám zvolit jiné Xiaomi nebo rovnou jinou značku? Vyzkoušel nekdo Honor 90 nebo Motorolu Moto G54 power edition?
Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na recenze fotoaparátu u mobilů vůbec nedejte. Většina mobilocvakačů nemá o fotografování moc ponětí. Porovnávají kvalitu mezi nekvalitou. Ono na zobrazení připitomělých fotek (ano, naprostá většina takových jsou pitomé) na telefonu nebo očesaných na soc. sítích ten mobil k focení stačí. Dokonce i k tisku na 10x15 nebo 13x18, ale to už je pro dnešní generaci nepochopitelný oldschool. Ty foťáky v telefonech jsou na běžné cvakání dostatečné, tam není potřeba dilema, jesli budete kupovat Hasselblad nebo Leicu.

hodnocení

1x
"Dobře fotí" je relativní. Mobil není foťák. Mám obyčejný už starší Note 11S a na fotky si nemohu stěžovat. Samozřejmě s vědomím toho, jak je to HW omezeno a že většinu obrazu, hlavně ve světelně náročnějších scénách si SW musí domyslet. Ale prostě na to, jak je tam miniaturní čip a srandovní optika, jsou ty výsledky dobré. Prošel jsem si celým vývojem od prvních digitálních foťáků a ten progres u mobilů je velký. Narozdíl od běžných fotoaparátů a zrcadlovek, které i díky poklesu zájmu do značné míry zakrněly.
Internet máte plný testovacích fotek, tak si je porovnejte. Někdo preferuje líbivé vymalované fotky, někdo zase reálné s věrnějším prokreslením, třeba i za cenu vyššího přiznaného šumu.

Progres u mobilů je velký, v posledních letech čím víc megapixel, tím víc adidas. Nebo různé SW vychytávky k ničemu.

I když dnešní mobily už umí asi i RAW (nevím) pořád to nebude RAW ze snímače aspoň APS-C (zrcadlovka), při kterém budou možnosti posprodukce daleko kvalitnější a rozsáhlejší, než ty z toho telefonu s malým čipečkem. Postprodukcí nemyslím čmárání umělotin ve PS, ale základní korekce v RAW editoru. 80% lidí stejně neví, co to RAW je a plácají to do jpegu na instáč.

xia
hodnocení

1x
Děkuji všem za odpovědi.

hodnocení

0x
Na fotky leda iPhone. Za ty peníze koupíte používaný v perfektním stavu.
doplněno 06.07.24 00:17: .
doplněno 09.07.24 21:53: Tak posílám sem, nemám už odpovědi. iPhone 11 na auto. Xiaomi také fotí dobře, jen zase trochu jinak. Na telefonech to vypadá o dost lépe, kvůli ztrátové kompresi zde a iPhone navíc používá jiný formát, méně ztrátový oproti jpg.
Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro
Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #2
Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #3

Hrozný fotky. Nemyslím kompozičně, to je vůbec o ničem, ale technicky. Já tady bohužel nevidím rozdíl mezi ajfounem a levným samsungem.

halamus

Ty fotky jsou děs a hrůta, rozmazané, pixelizace v černé. Mám za to, že originály vypadají lépe a fotky utrpěly kvůli prostému resamlingu a nastavením kvality na 80 ve zdejší diskusi.

No je fakt, že jsem to fotil jen tak z ruky, ale mohl jsem to vyfotit i tím samsungem a rozdíl by byl velký. Prakticky na automat ten iPhone fotí mnohem lépe než ten Samsung, což jsem byl překvapený, na druhé straně, pro posílání přes mesenger je úplně jedno čím fotíte, protože ta fotka nedojde v původní kvalitě. Na iPhonu vypadá dobře a přes iMessage se posílá bez ztráty kytičky v původní kvalitě ale zase jen na iPhon či icloud. Je ale fakt, že ho mám krátce a teprve se s ním učím, nicméně android už nechci i kdyby měl fotky lepší.
Ještě posílám noční fotky, starší Samsung A52 2017, na automat, přes den fotí celkem ok. Druhá foto Xiaomi redmi 12s, starý půl roku,na Auto to bylo horší, takže noční režim a ještě pošlu iPhone 11 opět na Auto.
Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #4
Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #5

hodnocení

0x
Chceš kvalitní fotoaparát ale jsi v úplně špatné cenové kategorii. Žádný telefon v této třídě ti nebude fotit kvalitně, nebo přesněji řečeno vyfotí slušnou fotku za perfektního světla ale to je vše. Za horších podmínek je to hrůza a už vůbec nepočítat fotky za šera/tmy. A o případném videu nelze ani mluvit, s ním mají často problém i dražší telefony. To že mají 200mpx nic neznamená když nemá kvalitní čip a softwarovou podporu.
Ale záleží co chceš fotit. Fotit pro sebe jako památku např z dovolené apod? Zvednou finanční limit. Fotit na instagram, Facebook apod kde se kvalita zhoršuje při nahrání? Asi dostačující tam kvalitu stejně nikdo neuznává

tojefuk
hodnocení

0x

dxomark.com/... tady máte žebříček nejlépe fotících mobilů, jsou tam i ceny tak si kupte něco co se bude blížit k Vaší ceně, v podstatě vše co má 115 bodů a víc fotí skvěle (mám mobil co má asi 117 a fotí luxusně i v noci)

Jak vypadá luxusní fotka z mobilu vyfocená v noci? Nešla by sem alespoň jedna dát? Na ukázku. Moc díky.

tojefuk

ta fotka vypadá tak že má krásně prokreslené detaily předmětů, které když jsem to fotil tak jsem je okem vůbec neviděl protože v tom místě byla prostě tma (foceno bez blesku), a ten mobil z toho místa vytáhně vše co v té tmě je, jako by fotil v mírném šeru

Rád bych tu fotku viděl a asi nejen já. Slova nestačí. Moc děkuji za ukázku.

tojefuk

foceno v autě, venku téměř tma, tu páku jsem okem už neviděl (oči mám dobré), prostě jen tma

v ulici cca 20m lampa, která ale tu páku díky úhlu světla a hlobce v jaké je páka v autě nemohla osvítit, foceno v modu noc

Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #6
tojefuk

foceno do tmy, věděl jsem že tam někde je ten chodník a dcerka, pro oko tma nebylo vidět na krok

obě fotky bez blesku, do tmy kde jsem věděl že něco je ale oko nevidělo nic, jen tak na test jak to fotí ve tmě, nastavem mód noc, expozice 5-10s nevím už , prostě to vyčarovalo obrázek z něčeho kde pro oko nic nebylo

Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #7
Je otázkou, jestli mobil skutečně fotil 5 s expozicí, nebo spíš v nočním režimu několik kratších expozic s vyším iso, které pak zprůměroval. Pro statické scény je to jedno, naopak tu funkci velmi vítám. Horší výsledky to dává, pokud je na snímcích pohyb, pak místo přirozeného rozmazání je na snímku třeba jen část hlavy, chybí ruka a podobně.
tojefuk

pro mě je toto luxusní focení ve tmě, protože s čímkoli jsem fotil před tím a nebylo toho málo, bych v této situaci vyfotil jen tmu

nevím jak to fotilo, v mobilu je prostě mod noc, na displeji jel odečet několik s a pokyn nehýbat s mobilem

TAm to nemohla být 5s expozice, přestože je v návodu rada nehýbat s telefonem. To neudrží nikdo, to by bylo mázlý jak prase.

Podle mě ta rada nehýbat přístrojem má být jako hýbat s ním co nejméně a ten mobil udělá ty kratší expozice, které pak do sebe poskládá a SW upraví. Každopádně tohle se nedá nazvat technicky kvalitními fotkami, ale jako test kam až lze zajít.

Asi jako s jídlem. Pomeje budou sice k zblití, ale proti smrti hladem lahůdkou.

tojefuk

docela bych chtěl vidět technicky kvalitní fotografii z fotáku namířeného do tmy :D

řekl bych že at máš doma cokoli, tak bys vyfotil jen tu tmu :D

za mě naprostá spokojenost s tím jak mi to v noci fotí

za těch 7000 co chce žadatel dát klidně koupí 1-3 roky starý top model se super fotákem, foták je jediné co ty mobily dnes odlišuje, výkon už nemůže chybět nikomu.

Tojefuku, říká ti něco pojem expoziční čas?

tojefuk: Ekvivalent světla v tvém autě. Temná místnost zatažená neprůsvitným závěsem, slabé světlo přes skleněnou výplň dveří z vedlejší místnosti. ISO 800, čas 5". Export z RAW do jpg bez jakýchkoli dalších úprav kromě zmenšení velikosti z 21 mega na asi 3 - z 24 Mpx na 3,5 Mpx (kvůli vložení obrázku).

I když to šumí, musíš uznat, že s prominutím oproti tvé mazanici je to trošku rozdíl. A to jsem to neupravoval.

Kvalitní mobil do 7000/kvalita fotek Xiaomi Redmi Note 13 Pro #8
novotx
A taky si to fotil z ruky jako on,že?
tojefuk

asi bych to uzavřel tím, že za 7000 může koupit 1-3 roky starý top fotomobil, který její představu o focení uspokojí na 99,9% :D

recenzím na dxomark bych věřil, s každým mobilem nafotí stovky fotek, a každou tu fotku fotí na srovnání i s dalšímy mobily v podobné kategorii, stačí si rozkliknout recenzi na daný mobil, jsou tam hodnocení veškerých situací co jdou fotit (portréty,bokeh,špatné světlo,testy šumu, moaré ..., zoom a bůhvíco ještě, navíc srovnání všech fotáků v mobilu) a srovnané oproti konkurenci, ted už testují i video, přední kamery, zvuk atd. což dřív nedělali u všeho

@novotx Samozřejmě, že jsem to nefotil z ruky, protože jsem chtěl, aby to vyšlo lépe. To je jako s jídlem. Buď si dáš rychlý fastfood který je k zblití, anebo si s tím dáš práci a uděláš pořádné jídlo. Ale i kdybych ten sebelepší fotomobil dal na stativ, pořád to nedosáhne při stejných podmínkách výsledků nejlevnější zrcadlovky, bohužel.

Tojefuk: Samozřejmě, ty se bavíš v oboru mobilů. Ale bokeh tam opravdu ať nikdo neplete ani omylem. Ten je tvořen výhradně optikou a ne SW v mobilu.

novotx
Tak pak to nemůžeš srovnavat. Stejně jako když porovnavas ten burger z fastfoodu s burgerem z restaurace, tak ho kuchaři v restauraci neseberes po těch 2 minutách, co trvá ho připravit ve fastfoodu.
Takže mobil v noci udělá ve výsledku lepší fotku pro 90% lidi...a že není technický dokonalá nikoho nezajímá. Protože pak by mohl přijít fotograf s pořádnou výbavou za milion a ofrňovat se nad tou tvojí zasumnenou mazanici...
A koho zajímá,jestli je bokeh vytvořený optikou nebo sw...pokud je udělaný dobře tak tam není rozdíl.
Drtivá většina fotek stejně proudí přes ztrátový Messenger a i na tisk 10x15 je stále kterýkoliv mobil dostatečně kvalitní. Kdo se focením živí, ten si samozřejmě nebude kupovat mobil za 7tis ale koupi pořádný foťák s objektivy. Mimoto i ty iphony umí formát RAW a když jsem se díval na to hodnocení, tak v ceně do 25tis vedou nové iPhony 15. A nová 16tka má mít foťák ještě lepší za cenu
15tky.

@novotx

1) Takže mobil v noci udělá ve výsledku lepší fotku pro 90% lidi..a že není technický dokonalá nikoho nezajímá.

S tím souhlasím.

2) Protože pak by mohl přijít fotograf s pořádnou výbavou za milion a ofrňovat se nad tou tvojí zasumnenou mazanici...

Souhlasím. V tom případě bych mu svou mazanici nepředkládal jako, cituji: fotí luxusně i v noci.

3) A koho zajímá,jestli je bokeh vytvořený optikou nebo sw...pokud je udělaný dobře tak tam není rozdíl.

Názorný příklad? Ten bych opravdu chtěl vidět, jak si SW poradí s pixelovým rozhraním popředí/pozadí.

hodnocení

0x

Tu si pozrite hodnotenie foto-mobilov vzhľadom k cene. Nejlepší fotomobi/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]