Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

AM transmitter a lampové rádio

Od: host odpovědí: 8 změna:

Na internetu jsem naěšel toto video:

Nějaký chlapík přes "Transmitter"který je připojený jackem k telefonu provozuje staré lampové rádio. Docela mě to zaujalo a zajímalo by mě, jestli je provoz něčeho takového nelegální nebo ne?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nějak mi uniká smysl toho nesmyslu *zmateny*. Jako zajímavý kutilský pokus dejme tomu *nevi* (kdo si hraje, nezlobí).

hodnocení

2x

Já teda nevím, ale staré lampové rádio lze provozovat i bez telefonu ...

host
hodnocení

No, to není úplně pravda. Některé Teslácké typy (Talisman, Tenor, Sonatina) nemají konektor na gramofon a na AM už toho moc nechytíte.

Některé mobily dokonce nemají ani audiojack ... komunikují přes Bluetooth / NFC ...

Pokud se tedy omezíme na zamýšlený účel použití, což předpokládám, že by mělo být přehrávání audiosignálu z mobilu na starém AM elektronkovém rádiu - ano, lze to.

V pásmu AM lze použít část pásma pro sluchadla s indukční smyčkou - viz ČTÚ.

P.S.

K předchůdci Talismanu (rádio Šariš) jsem kdysi doplňoval audio vstup (zákaznice chtěla připojit elektronické piáno)... šlo to, hrálo to (potichu, úměrně výkonu NF části) ...

AM transmitter a lampové rádio
AM transmitter a lampové rádio #2

"...hrálo to (potichu, úměrně výkonu NF části)"

Talisman měl na konci UBL 21, tedy výkon nějakých 4,5 W. Na ozvučení Lucerny je to samozřejmě žalostně málo, ale pro běžný domácí poslech to zcela stačilo.

Vysvětlivka:

SRD ... Short Range Devices / Zařízení krátkého dosahu

---

Papírových 4,5 W je jedna věc a minireproduktorek Talismanu druhá ...

Eduard Kottek ve své ikonické knize "Československé televizní a rozhlasové přijímače" (SNTL Praha, 1964):

výstupní výkon 1,8 W

vernon
hodnocení

1x
Tak na AM nevím, ale na FM při povoleném maximálním výkonu, ano...

hodnocení

0x
Tady najdete povolené kmitočty a výkony:
zakonyprolidi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]