Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jistě si vzpomínáte, jak jsme tu řešili powerbanku s napětím cca 5.1-5.3V . Levná powerbanka z Číny. Zjistil jsem, že když připojím dálkově ovládané zařízení, tak to zařízení jako spotřebič po zapnutí je ve stand-by režimu při kterém odebírá strašně malý proud pamatuji si že to bylo asi 0.07mA. Jediné co tam žere proud a to jen chviličku je mikroledka a ta se pak shasne. No a ta powerbanka se vypne. Takže bych potřeboval dovnitř připojit ledku a to tak, abych propojil dva kontakty na vstupu mikrokonektoru. Myslím že smd součástku tam nedám nemám ji jak zapájet. Spíš s normálníma vývodama. Ale nevím jakou LEDku vybrat na malé napětí, ale ne zas tak malé aby prdla. Budu rád když to nebude moc topit. Právě proto tam nechci dávat rezistor, uvnitř to bude celkem blízko plastového krytu. Takže to musí být malé a placaté. Na výšku tak 2-3 mm? Co bych tam tak mohl dát? Jaký potřebuju proud, aby se ta powerbanka nevypla? Nakupuju v tomto obchodě a nechci to přes eshop, protože je lepší si vybrat osobně a je to i levnější. Powerbanka byla na obrázku modrý plast, jedna pozice na NCR 18650B Li-ion/...
Je potřeba zkoušet powerbanky. Já osobně jich mám celou sbírku, právě protože potřebuju taky takovou, co se nevypíná, což je menšina. Překvapila mě 50 Ah powerbanka, která ještě 50 mA nevypne a vydrží takovou věc napájet víc jak týden (už se asi rok neprodává mironet.cz/... ). Pak ještě tahle mironet.cz/... ale ta se chová při tak malém zatížení divně (po vybití malou zátěží a nabití při dalším cyklu dojde při malém zatížení relativně rychle na 0% a malé zatížení vypíná, zatímco velké drží do opravdového vybití).
No ale existuje i jiné řešení, k baterii pořídit ochranný modul a DC/DC a tyhle problémy nejsou. DC/DC udělá z těch 3-4 voltů baterky hezky 5V a ochranný modul odpojí baterku, když je příliš vybitá nebo příliš nabitá (a jako bonus i při zkratu). Tak jsem si sestavil přesně co potřebuju, ale bylo to tak, že jsem vykuchal mrtvou baterku z notebooku (2 z 8 článků byly mrtvé, ostatní víceméně OK)
Nabíječka: gme.cz/...
Ochrana: gme.cz/...
Měnič (step up): gme.cz/...
Ceny nejsou nijak závratné, jsou to desetikoruny.
To jediné funguje bez problémů. A pak ještě staré powerbanky axago (takové bílé hranaté přesně na jeden článek 18650 alza.cz/... ), které ale už odcházejí (ze 6 co jsem kdysi postupně koupil je funkční už jen jedna, kupodivu neodešly baterky, ale elektronika).
Jo a když ještě chcete bez přerušení napájení dobíjet, tak to je teprve rébus, to umí jen ta původní malá axago a potom ta 50 Ah.
Kazda zataz powerbanky premeni vacsinu energie na teplo, trosku sa zamyslite, plati zakon zachovania energie, nie je ziadna zazracna suciastka, ktora len odobera prud, ale nemeni ho na teplo. Aky prud powerbanku nevypne, to si musite zmerat a odsledovat sam, kupte si odpory roznych hodnot a pripajajte ich na vystup.
Ledka bez odporu = okamzite znicena. Ako vzdy, odporucam nerobit tajnosti a opisat cely projekt do detailov.
Je potřeba to zařízení nabíjet z power banky? Není lepší ho nabíjet rovnou z Li-ion článku? Přes nějaké obyčejné BMS - namátkou tady jich je rovnou deset: vi.aliexpress.com/...
LEDka s odporem netopí. (Samozřejmě jsou na odporu ztráty a mění se to na teplo, ale při proudu, jaký normální LED snese a při napětí kolem 5V ten ztrátový výjkon není dostatečný, aby to nějakému plastu vadilo.)
Já osobně bych ale šel úplně jiným směrem - tu powerbanku bych kuchnul a vyvedl si napětí přímo z článků - takže její elektronika si může dělat co chce a mě neodpojí.
Pokud by mi nevyhovovalo napětí z článků, tak bych si našel DC-DC měnič, který ho upraví a nebude se vypínat.
Maximálně pak řešit nějakou ochranu, aby to zařízení nevybilo články do mrtě, nebo tu powerbanku pravidelně dobíjet.
Před připojením dálkového zařízení změřit napětí na DC-DC měniči normálně a při nabíjení, aby to bylo v toleranci.
"tu powerbanku bych kuchnul a vyvedl si napětí přímo z článků"
Tak velký odborník nejsem abych to nezmrvil. Já už na to prakticky nevidím měl jsem problém zaletovat kontakty do mikrokonektoru, respektive do malé destičky, ty piny už micro nejsou. Už letuju bez brýlí z blízka a mám plastový brýle protože s brýlemi na to nevidím. Tím chci říct že nemám mikroskop... A už mi to nestojí za to dokupovat nějaké extra speciální součástky. Ale ten rezistor ... přímo ho tam nenasadím není tam prostor. Tak jedině bokem ho dát. Jo to by šlo. Do destičky s mikrokonektorem je zapájen měnič, tři piny, a myslím že ten rezistor se tam vleze. Anebo možná mikrotrimr koupit, ale aby se nepřehříval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.