Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada zrcadlovky

Od: novotx odpovědí: 28 změna:

Čus lidi,

už roky mam zrcadlovku nikona D7000, seťák 18-105 + pevnou 35. Jako každý druhý ji ale moc nepoužívám, protože na běžne focení je to velké a těžké a nechce se mi to tahat. Tak přemýšlm, jestli mám jít třeba do nějaké bezzrcadlovky. Pár sem jich teď vyzkoušel (nějký canon, fuji a nikon), velikostně/hmotnostně je to lepší, ale zázrak to není. Tak mám trochu obavy,aby neskončila vedle té zrcadlovky :) A ani třeba výber objektivů není bůhvcí co, abych nahradil aktuální setup, seťáky jsou obvykle něco jako 18-50.

Ještě mám první verzi sony RX100, to je velikostně super,ale chybí tomu prostě ten hledáček, na displeji jenom odhaduju co fotím, tam nejde nic vidět a nedejbože když svítí slunce. Ergonomie ovládání taky stojí za prd. Ale fotky na tu velikost jsou paráda ikdyž je to už historický kousek. Ale pořád je tam omezení a nevýhody toho malého čipu.

Fotím klasiky krajiny, rodinu, nic profi nebo specialozovaného...

Tak jestli má někdo nějaké nápady na přemýšelní, byl ve sejné situaci nebo třeba nějaký úkrok stranou...

díík

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravec
hodnocení

2x

Z podobného důvodu jsem přešel na Sony RX100 VI (ten má hledáček) a nedávno doplnil o trochu mohutnější Sony RX10 IV (kvůli většímu zoomu (25-600 mm)). Přístroj Sony A7R II s 3 objektivy Tamron sebou nevozím cca rok. No a ještě na doplnění používám Samsung Galaxy S23 Ultra.

novotx
hodnocení

Diky podívám se na ty Sony. Jaký je ten hledáček u RX100? Je podobně použitelný jako u normálních bezzrcadlovek? Nebo je to jenom proizorium?

Mám S22 ultra, na displeji fotky vypadji dobře, na na počítači je to trága, vymyšlený barvy, žádné detaily...

pravec

Hledáček u novější RX100 VII : Typ hledáčku - Elektronický - Rozlišení hledáčku v bodech 2360000.
Je výsuvný. Jeho vysunutí aktivuje celý přístroj. Lze takto i zaostřovat na konkrétní bod tak, že hledíte do hledáčku a na nesvítícím LCD prstem určíte bod zaostření. Jinak LCD se po přiložení oka k hledáčku vypne (šetří energii)

mi

Nechápu, jak vám to může stačit. Já fotím na APS-C Sony A6400 + Sigma 16/1.4 a Sigma 24 -50/f2.8 a chtěl jsem menší variantu. Tak jsem si koupil 1" G7X Mark II a zažil velké zklamání. Takže opět tahám moji setavu. A vy jste přešel dokonce z Full Frame na 1" snímač... S23 Ultra mám také, fotky jsou hezké, to je fakt, ale většina jen v mobilu.

novotx
hodnocení

A jaká je ta A6400?ta se dá taky koupit nova se základním seťákem za cca 20tis. Ta se mi taky celkem zamlouvá...

Zde je docela zajímavá uživatele recenze od "Registrovaný uživatel přidáno 14. ledna 2022" . Například nespokojenost s "Setový objektiv 18–135 mm se vyznačuje extrémní soudkovitostí v krajních polohách" ... "absence stabilizace na čipu" ... + "natáčení videa má tolik omezení, že jsem přístroj po roce používání prodal" ... .

novotx
hodnocení

To jsem četl. Videa nenatacim,to mě netrápí. Samozřejmě bych se nerad dostal kvalitou níž než, to co mám teď. Samozřejmě nákup kvalitnějšího skla je řešení,ale to pak nebude zase kompaktní...
mi

A6400 APS-C se nedá se špičkovými konpakty s 1" snímačem srovnávat, obrazová kvalita je daleko vyšší. Ale ne každému to vadí. Někdo upřednostní zoom a menší rozměry.

Absence stabilizace se dá vyřešit koupí vyššího modelu. Objektiv 18-135 mm není setový a každý objektiv má nějakou míru aberace a soudkovitosti. To se řeší softwarově buď ve fotoaparátu při focení do JPG, nebo v počítači ve kterém se editueje RAW, tak, že si zvolím profil objektivu (typicky plug in Adobe Camera Raw) nebo si tyto parametry určím ručně a profil si uložím. Čekat, že v RAW souboru bez profilu objektivu bude optimální soudkovitost a aberace na 100% je nesmysl.

hodnocení

1x

Chci fotit, ale nechce se mi tahat s krámem. Malé foťáky bez hledáčku jsou zase naprd (a že jsou).

Musíš si vybrat, co vlastně chceš. Kompakt s hledáčkem?

Guláš pro rodinu taky neuděláš v malém rendlíku.

novotx
Ano, přesně ještě nevím co chci a co vlastně nepotřebuji. Chci lepší kvalitu než mobil,ale v kompaktnější verzi než zrcadlovka. Vůbec sem foťáky cca 10let nesledoval, takže teprve zjistuju,co se vše událo a kam to postoupilo.

hodnocení

0x
Mam Panasonic G90 a objektiv 12 - 60. Uz som s tym fotil aj zaveseny na ferate.

hodnocení

0x
Ono už v té poloprofi (nejen) kategorii moc modelů kompaktů bohužel nepřežilo. RX100 a G7X.
Na druhou stranu, pokud jste si vlastně nikdy nepořídil žádný solidní objektiv, tak se nedivím, že se vám se zrcalovkou nechce tahat. Seťák je dost nouzovka. Tím chci říct, že cestou může být i koupě solidního (solidních) objektivu, aby vás focení zrcadlovkou opět začalo bavit.

Ta pevná pětatřicítka na APS-C je solidní sklo co se poměru cena/výkon týče, ale zase se musí zoomovat a komponovat nohama. A to pro tak lenivého fotografa, jakým tazatel je, moc příjemné není.

novotx
Je rozdíl být lenivy tahat kila a rozměry a udělat kroky pro kompozici.
Ta 35 je dobrá, pokud správně zaostří, můj kus má docela problém s back/front focusem, ani servis uspokojivě nevyresil.
Na jiny objektiv nedošlo, stačil mi na mé použití setak,byly jiné priority
Leica d-lux 8 (jako. Vtip)
novotx A zkoužel jsi back/front focus i na stativu, nebo se projevuje jen při fotografování z ruky? Pokud ano, tak je problém s rukama a nádechem.
novotx
hodnocení

Jo to už je tolik let,že si to nepamatuju
A zkoušel jste kalibraci objektivu v AF Fine tuning? Mám ten dojem, že D7000 by ji měla mít.Digitaly jsou na ostření dost citlivé a u vyšších modelu zrcadlovek je možná tato jemná kalibrace pro konkrétní kombinaci těla a objektivu.
novotx
hodnocení

Samozřejmě zkoušel, ale pokaždé to ostří trochu jinam, takže tenhle posun jedním směrem nic neřešil.

halamus
hodnocení

0x

Mám už asi dva roky Panasonic - DMC-FZ1000 a jsem spokojený. Náhrada zrcadlovky to není, ale za ty peníze velice dobrý objektiv, přirozené barvy a při focení na ISO 100 snímky bez šumu, při ISO 400 už je šum vidět, holt daň za malý snímač, oproti zrcadlovce. Focení do RAW a JPEG.

Panasonic - DMC-FZ1000 se už nedělá, u zeleného skřeta jsem našel vylepšený.

Přiznávám, že z pohodlnosti většinou ultrazoom nechávám doma a fotím mobilem.

hodnocení

0x

1. Bezzrcadlovky ( mirrorless camera) jsou dost dobrou náhradou v malém. Téměř všichni velcí výrobci na ně přešli.

2. Podle posledních diskusí, nemá dost dobré hodnocení Canon. Malý výběr příslušenství, zaspal.

3. O objektivy se vždy přichází při změně technologií. Jsou prodávány adaptéry (např. kinofilm -> digitály), ale není to ono, jen pro klid duše, že snad se využijí staré drahé objektivy.:(

Fér je. Dodat, že skvělé jsou kvůli tomu, že jde o věc posledních 6 let -proto jsou dokonalé (min. po kvalitě obrazu ; ostření se ještě vyvíjí. První kusy(canon r(p), nikon z* "I" ostřily poněkud chabě ... Jen sony MĚL náskok)
zrcadlovky jsou s námi 20let a dokonalé jsou poslednních 10let

hodnocení

0x
Stručně: nepolepšíš si rozměry zásadně, ale jen málo. Trošku vahou. Srovnej nikon z50( Z30) s obj. 24-50 fx, pak 17mm z dx a pak nějakym dalšim zdx základnim zoomem 16-50 zdx
Vadí absence evf? (Nikon z30y , sony a7c,panas s9)
Dost záleží, zda máš oblíbenou značku. - to ti i určí objektivy. Existuje možnost mí adaptér na (dslr) objektivy (i dokonce mezi značkami (ef-z, f-fe) ale tím neguješ rrozměry +nváhu
Já jsem si ji pořídiil, protože jsem neměl nic a chtěl jsem "all in"
A nevybirej jen foťák smotny (tělo) , ale hned i objektivy. To bývá chyba

hodnocení

0x
A doplnění. Nevybírej Foťák tělo a po koupinaž obkektivy. Vybírej obojí jako celek s nabídkou (potenciálem) objektivů.
Myslím to tak, abys slepě nevybral nikon z90 (vyšlo to jako jelepśí aps-c těl) a pak kroutil hlavou nad nabídkou Nikon aps-x objektivů
... Nebo fujifilm x-t4... Ale tam je sitace opačná, hodně těl(hlavně rozmanitost tvarová), ale méně objektivů

tj
hodnocení

0x
Mám Nikon D3500 s 18-50 a 18-140 a dokud bude fungovat, nevzdám se ho. Nejde jen o fotky, ale i o focení. Je to stejné, jako jet Praha-Paříž v Superbu nebo v Porsche. Superb vás tam sveze také, pravděpodobně pohodlněji. Ale s Porsche to bude prostě větší zábava. Baví mě koukat se do hledáčku a vidět tam čísla nastavení. Na displeji je to prostě nuda. Baví mě to vědomí, že se v tom foťáku něco hýbe, při každém zmáčknutí spouště. Je to prostě něco jiného a to focení má s tímhle přidanou hodnotu. Občas se jelo někam na výlet, který mě až tak moc nezajímal, spíš to byla tématika pro přítelkyni, ale díky focení jsem si na tom výletu také užil svůj kus zábavy. Ano, je to krám navíc, který se všude plete, ale foťák na mobilu nikdy nevyfotí tak kvalitní fotku, jako tahle zrcadlovka s nižším rozlišením fotografií. Když jedu na výlet, kde se počítá s focením, beru foťák, když jedu někam, kde se bude spíše sportovat, postačí mobil. Bezzrcadlovky jsou určitě také fajn, ale mně tam to sklápění zrcátka a klasický hledáček, kdy se díváte přes zrcátko objektivem prostě chybí.

Nic si z toho postižení nedělej. Nejsi sám :)

Já dokonce moc neumím fotit mobilem. Ne že bych tu fotku neplácnul, ale když mě požádají lidi, ať je vyfotím jejich mobilem a koukají jak s tím zápasím, když mi na krku visí zrcadlovka, tak nechápou...

Jinak zrcátko je zrcátko a nemluvě o hranolu u lepších strojů. To mirrorless hledáček prostě nenahradí ani náhodou.

rumores
shodou okolností jsem narazil na tento článek na podobné téma:
nikonrumors.com/...

Mám starší DSLR i novější bezzrcadlovku. Ale protože špatně vidím na blízko, DSLR je lepší s tím zrcátkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]