Nejste přihlášen/a.
Čus lidi,
už roky mam zrcadlovku nikona D7000, seťák 18-105 + pevnou 35. Jako každý druhý ji ale moc nepoužívám, protože na běžne focení je to velké a těžké a nechce se mi to tahat. Tak přemýšlm, jestli mám jít třeba do nějaké bezzrcadlovky. Pár sem jich teď vyzkoušel (nějký canon, fuji a nikon), velikostně/hmotnostně je to lepší, ale zázrak to není. Tak mám trochu obavy,aby neskončila vedle té zrcadlovky A ani třeba výber objektivů není bůhvcí co, abych nahradil aktuální setup, seťáky jsou obvykle něco jako 18-50.
Ještě mám první verzi sony RX100, to je velikostně super,ale chybí tomu prostě ten hledáček, na displeji jenom odhaduju co fotím, tam nejde nic vidět a nedejbože když svítí slunce. Ergonomie ovládání taky stojí za prd. Ale fotky na tu velikost jsou paráda ikdyž je to už historický kousek. Ale pořád je tam omezení a nevýhody toho malého čipu.
Fotím klasiky krajiny, rodinu, nic profi nebo specialozovaného...
Tak jestli má někdo nějaké nápady na přemýšelní, byl ve sejné situaci nebo třeba nějaký úkrok stranou...
díík
Z podobného důvodu jsem přešel na Sony RX100 VI (ten má hledáček) a nedávno doplnil o trochu mohutnější Sony RX10 IV (kvůli většímu zoomu (25-600 mm)). Přístroj Sony A7R II s 3 objektivy Tamron sebou nevozím cca rok. No a ještě na doplnění používám Samsung Galaxy S23 Ultra.
Diky podívám se na ty Sony. Jaký je ten hledáček u RX100? Je podobně použitelný jako u normálních bezzrcadlovek? Nebo je to jenom proizorium?
Mám S22 ultra, na displeji fotky vypadji dobře, na na počítači je to trága, vymyšlený barvy, žádné detaily...
Hledáček u novější RX100 VII : Typ hledáčku - Elektronický - Rozlišení hledáčku v bodech 2360000.
Je výsuvný. Jeho vysunutí aktivuje celý přístroj. Lze takto i zaostřovat na konkrétní bod tak, že hledíte do hledáčku a na nesvítícím LCD prstem určíte bod zaostření. Jinak LCD se po přiložení oka k hledáčku vypne (šetří energii)
Nechápu, jak vám to může stačit. Já fotím na APS-C Sony A6400 + Sigma 16/1.4 a Sigma 24 -50/f2.8 a chtěl jsem menší variantu. Tak jsem si koupil 1" G7X Mark II a zažil velké zklamání. Takže opět tahám moji setavu. A vy jste přešel dokonce z Full Frame na 1" snímač... S23 Ultra mám také, fotky jsou hezké, to je fakt, ale většina jen v mobilu.
Zde je docela zajímavá uživatele recenze od "Registrovaný uživatel přidáno 14. ledna 2022" . Například nespokojenost s "Setový objektiv 18–135 mm se vyznačuje extrémní soudkovitostí v krajních polohách" ... "absence stabilizace na čipu" ... + "natáčení videa má tolik omezení, že jsem přístroj po roce používání prodal" ... .
A6400 APS-C se nedá se špičkovými konpakty s 1" snímačem srovnávat, obrazová kvalita je daleko vyšší. Ale ne každému to vadí. Někdo upřednostní zoom a menší rozměry.
Absence stabilizace se dá vyřešit koupí vyššího modelu. Objektiv 18-135 mm není setový a každý objektiv má nějakou míru aberace a soudkovitosti. To se řeší softwarově buď ve fotoaparátu při focení do JPG, nebo v počítači ve kterém se editueje RAW, tak, že si zvolím profil objektivu (typicky plug in Adobe Camera Raw) nebo si tyto parametry určím ručně a profil si uložím. Čekat, že v RAW souboru bez profilu objektivu bude optimální soudkovitost a aberace na 100% je nesmysl.
Chci fotit, ale nechce se mi tahat s krámem. Malé foťáky bez hledáčku jsou zase naprd (a že jsou).
Musíš si vybrat, co vlastně chceš. Kompakt s hledáčkem?
Guláš pro rodinu taky neuděláš v malém rendlíku.
Ta pevná pětatřicítka na APS-C je solidní sklo co se poměru cena/výkon týče, ale zase se musí zoomovat a komponovat nohama. A to pro tak lenivého fotografa, jakým tazatel je, moc příjemné není.
Mám už asi dva roky Panasonic - DMC-FZ1000 a jsem spokojený. Náhrada zrcadlovky to není, ale za ty peníze velice dobrý objektiv, přirozené barvy a při focení na ISO 100 snímky bez šumu, při ISO 400 už je šum vidět, holt daň za malý snímač, oproti zrcadlovce. Focení do RAW a JPEG.
Panasonic - DMC-FZ1000 se už nedělá, u zeleného skřeta jsem našel vylepšený.
Přiznávám, že z pohodlnosti většinou ultrazoom nechávám doma a fotím mobilem.
1. Bezzrcadlovky ( mirrorless camera) jsou dost dobrou náhradou v malém. Téměř všichni velcí výrobci na ně přešli.
2. Podle posledních diskusí, nemá dost dobré hodnocení Canon. Malý výběr příslušenství, zaspal.
3. O objektivy se vždy přichází při změně technologií. Jsou prodávány adaptéry (např. kinofilm -> digitály), ale není to ono, jen pro klid duše, že snad se využijí staré drahé objektivy.
Nic si z toho postižení nedělej. Nejsi sám
Já dokonce moc neumím fotit mobilem. Ne že bych tu fotku neplácnul, ale když mě požádají lidi, ať je vyfotím jejich mobilem a koukají jak s tím zápasím, když mi na krku visí zrcadlovka, tak nechápou...
Jinak zrcátko je zrcátko a nemluvě o hranolu u lepších strojů. To mirrorless hledáček prostě nenahradí ani náhodou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.