Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz,postačí mi 4 solární panely o výkonu 415wp,napětí 37V naprázdno a proud cca 12A k ohřevu vody v bojleru?
Těleso má příkon 2Kw.Použil bych případně střídač,jenom nevím zda by mu nevadilo nižší napájecí napětí.
Děkuji.
4 panely nestačí. Mám 6 panelů po 375 W a v ideálních podmínkách z nich dostanu 1,8 kW a 200V. To už na ohřev stačí, ale za předpokladu že bude jasno až polojasno s tím že ohřívám cca 5 hodin od 12:30 do 17:30. Samozřejmě by bylo optimální 8 panelů aby jelo těleso naplno, ale bohužel jsem omezený prostorem. S těma vašema čtyřma panelama dostanete max tak 1,2 kW, což je málo. Napětí naprázdno není tak důležité, musíte koukat na napětí při zátěži.
Logicky sa uplatni zakon zachovania energie a 4 x 415 W nikdy nebude ekvivalent 2 kW z 230V siete, to ziadny striedac nezachrani. Fungovat to bude, len vykon odovzdany do vody bude mensi a cas ohrevu dlhsi. Vy potrebujete rezervu pre kratsie dni a slnko za mrakom, tipujem to tak od 6 panelov vyssie.
Ono keby sme zanedbali tepelne straty a mali super izolovanu nadobu, tak aj 12V vam raz tu vodu zohreje ...
Tak jistěže by to šlo zapojit i bez střídače na DC proud. Při ideálním osvitu a bez mraků by byl i výtěžnost vyšší. Je ovšem potřeba vyřešit DC odepínač proti přehřátí bojleru...
Někteří to řešili 3pólovým Stykačem v sérii + nějakou tlumivkou... Ale to už fakt musíš vědět co děláš a musíš to mít pod dohledem.
Možná to bylo naznačeno v tomto videu
No to záleží, kolik zvládne tvůj Střídač, musíš se podívat do manuálu!
Měl bych zvládnout součet napětí tvých panelů Voc +20% rezerva na zimu jak se říká... Tedy pokud máš pod úhlem přímo na slunce bez zastínění
Případně by jsi mohl udělat nějaké panely paralelně, zvýšit proud. Chce tomu trošku rozumět.
Každý Střídač má předepsáno minimální - maximální napětí z panelů, takže musíš postupovat podle pokynů U střídače!
Viz tohle video, koukni než to smažou, a proč to panu Bagrovi "nefunguje", protože Nejspíše má Střídač s vyšším pracovním napětím než poskytují ty panely, má jich málo = 4 !
Musel by jich mít víc nebo jiný střídač!
(Cenzura na videu je proto, protože už poslal přes advokáta předžalobní výzvu - šaša
Zdravím,
omlouvám se,že se ještě vracím k tomuhle tématu,Siton 210,nebo třeba Volt,případně jiný střídač.Jaký je nejlepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.