Dobrý den, poradte mi prosim regulátor otáček na panel k ventilátoru do trouby Viz odkaz. generator-dymu.pl/... Potřebuji ve svém projektu snížit otáčky ventilátoru na polovinu, dle zjištění bude mít 2800 otáček Netroufám si vybrat regulátor, kterých je mnoho. Díky za Typ. Miro
Já bych to neviděl tak černě, ve stolních ventilatorech se přece taky přepínají rychlosti, aniž by se měnil počet pólů motorku,jen přepínáním vinutí a o zbytek se postará odpor vrtule,bez níž by se motorek točil na všechny stupně stejnou rychlostí... Takže snížení napětí třeba sériovým kondikem by fungovalo, vlastně jsem to tak i viděl řešeno u nějaký přenosný klimatizace.
sasaa
No máš sice pravdu, ale ty stolní ventilátory (nebo stojanové), které mají přepínače tak mají vrtule větších průměrů, a jsou
(bývají) navržené tak, že se stačí uchladit i při těch nejnižších otáčkách . Tento typ ventilátoru na to není. Myslím, že pán to chce ještě do trouby, tkže na teplý vzduch...
Zkusil bych ho regulovat skluzem, tedy snížením napětí. Obdobné motorky se regulují ve starých akumulačních kamnech předřadným odporem. Zkusil bych tyristorový regulátor co se prodává k regulaci ventilátorů.. Ve staré rekuperační jednotce vyrobené před 40 lety ve Švedsku se k pohybu 3m voštiny používá třífázový elektromotor co je regulovaný třífázovým regulátorem skluzu, tedy napětí... Není to fr. měnič! Ještě to funguje... Pokud by to fungovalo, tak jak píše tady kolega- chladí zpravidla i sám sebe...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.