Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení stykače na solární oběh

Od: filip odpovědí: 23 změna:

Zdravím

mám trochu problém se stykačem, který mi ovládá přívod napětí do bojleru

Pokusím se to vysvětlit laicky - potřebuji aby mi stykač přerušil přívod napětí do bojleru když momentálně svítí slunce a běží oběhové čerpadlo na solárním ohřevu a naopak - když oběhové čerpadlo vypne , tak se znovu sepne přívod na bojler.

Problém je v tom, že solární počítač automaticky reguluje otáčky oběhového čerpadla podle určitých parametrů, tudíž při poklesu otáček oběhového čerpadůla jde na stykač menší napětí a ten začne tzv blbnout, cvaká v rychlém sledu za sebou ...

Na přiloženém obrázku jsem nakreslil jak to mám připojené - takto to na 100% otáček čerpadla funguje, jakmile poklesnou, blbne to.

Existuje nějaká elektronická součástka co by mi pomohla?

Díky

Zapojení stykače na solární oběh

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Boiler má sloužit jako zásobník na celí den, proto není důvod hned přepínat. Ta vaše čmáranice he dobrý návod na to jak vyhořet. Nejjednodušší řešení je blokovat nahřívání ze sítě časovými hodinami, časy si musíte určit sám podle odběrného tarifu a odběru TUV.

filip
hodnocení

Nevím proč bych měl bojler nahřívat elektrikou když mi "celí" den svítí slunce, právě proto ho chci vypínat když nepotřebuju.

Časové hodiny mi nic neřeší, vypnou mi přívod ikdyž nebude svítit, na to jste nepomyslel?

Zásobník se dimenzuje u sítě minimálně na 1 den spotřeby TUV.
Zásobník pro solární ohřev se dimenzuje minimálně na 3 dny.
Jak chcete využít sluneční energii když budete mít zásobník nahřátí ze sítě?
filip
S přebytky teplé vody nemám problém, mám udělanou další větev k výměníku u bazénu, takže mi po dosažení určité teploty v bojleru solární počítač přepne na větev k vyhřívání bazénu

hodnocení

0x
Typ, výrobce "solárního počítače"? Nemá další spínaný výstup?
doplněno 31.05.24 12:10: Pokud regulátor nemá možnost dalšího el.vystupu, pak je zde možnost použít průtokový spínač, ale... záleží na průtocích v potrubí. Ten z odkazu spíná při poklesu průtoku pod 108litrů/hod.; rozepne při více než,156litrů/hod. Teplota vody až 100 st.C... Spínaný proud při 230V je max 20mA, lze použít relé a spínat ním stykač. aquatopshop.cz/...
doplněno 31.05.24 12:15: Případně hledat vyhovující...pro ohřev vody pro více osob a nedostatečné zásobě teplé vody se ohřev spínal ihned při začátku odběru teplé vody, bez čekání na termostat. Bylo to zařízení, kde šlo nastavovat průtoky podle potřeby, cena byla pár tisíc...
Případně toto regulus.cz/...
filip
Velmi zajímavé, netušil jsem že se něco podobného dělá, ale určitě o tom popremyslim, musím ale zjistit průtok...Díky

filip
hodnocení

Mrnu doma a napíšu, ale myslím že jiný spínaný výstup nemá...

riva
hodnocení

0x

Fototermika má snad vlastní čidla teploty dle kterých spíná. A termostat na elektřinu stačí nastavit na nižší (nízkou) hodnotu aby spínal jen v nouzi nejvyšší.

filip
Ano, ale pokud budu mít stažený termostat na minimum a nebude mi zrovna svitit, tak moc teplé vody mít nebudu...
riva

To je pravda, ale jak má boiler vědět, že má nahřívat elektřinou, protože ve dne bude zataženo? Nebo že nahřívat nemá, protože bude svítit slunce a nahřeje se z fototermiky?

Já mám boiler OKC 300 SOL, který fototermika nahřívá ode dna a elektrický dohřev (spirála) je v horní polovině. Pak se elektřinou dohřívá jen malý objem vody.

filip
Tak já mám ten samý bojler a plně s Vámi souhlasím..

hodnocení

0x
Ovladal bych ten stykač ne paralelně baprimo k čerpadlu, ale přes neco, čemu stačí i menší napětí, buď citlivější relé, nebo napájení pro stykač usměrnit a vyhladit (budou tam pwm plný špičky, jen je využít), nebo snímat úbytek na bočníku, možností je dost. A nebo stykač s cívkou na menší napětí a ovládat ho spínaným zdrojem, napajim takhle ventilátor z výstupu střídače pro bojlery.
filip
hodnocení

Dokázal by jste mi nakreslit nějaké schéma s použitými součástkami? Omlouvám se, ale jsem elektrikář amatér...
díky

hodnocení

0x

Nejjednodušší, ale ne nejlevnější je použít něco ve stylu

elkoep.cz/...

To funguje od 12V - 230V. V tomto režimu jsem ho používal ve snímání chodu z motoru rekuperátoru. V tomto případě kde má relé X kombinací bych použi funkci spožděný rozběh... Třeba nějakou vteřinu... Občas ho lze koupit od někoho za rozumnou cenu...

(musí to být provedení UNI )

filip
hodnocení

Díky za tip, ale nedokážu si představit jak by to v mém případě mělo fungovat (nic časového použít nemohu), mohl by jste mi to případně přiblížit? díky

To je univerzální časové relé (které funguje v rozpětí napájení cca 12-230V... Což se dá právě využít. No tak na časáku dle návodu najdu kombinaci "zpožděný rozběh" a po přivedení napětí na relé si nastavím třeba 0,5 vteřiny, nebo desetinu vteřiny a relé se mi sepne i při nízkém napětí na čerpadle... Relé je univerzální a lze na něm nastavit cca deset různých funkcí. V kombinaci "zpožděný rozběh" přivedeš dva vodiče na vstup relé a i při napětí cca 12-230V se ti sepne relé (kontakt) 16A. Zpožění rozběhu lze nastavit cca od 1/10 vteřiny (je to časové relé!)

filip
hodnocení

Bezva, na Bazosi jsem objevil 2 ks za vcelku dobrou cenu , potřeboval bych ale poradit s připojením, jak jsem psal již výše, elektrika není moje silná stránka...*smich*

Budu spolupracovat s hiawatou... Je to na bazoši UNI? Odkaz?
Jj, to ono...

hodnocení

0x
Na bazoši je UNI dum.bazos.cz/...
Stáhněte taky z odkazu, co dal hiawata, katalogový list, je tam vše.
Místo cívky stykače zapojíte svorky relé A1 a A2. Svorky 15, 16 a 18 je výstup, 15 a 18 spínají s přivedeným napětím na A1 a A2...ve vašem případě. Nastavení časového rozsahu...1s, jemné nastavení...pokud dáte 1, bude to jedna sekunda, pokud 0,5... bude to polovina...atd. Nastavení funkcí...dáte na a... zpožděný rozběh.To je vše...
doplněno 04.06.24 17:16: Doplním... potřebujete zapnout topné těleso, když čerpadlo (a nově relé) je vypnuté. Pak výstupní svorky 15 a 16
filip
Bezva, díky, koupím a zkusim to připojit podle popisu - snad to klapne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]