Nejste přihlášen/a.
Zdravím
mám trochu problém se stykačem, který mi ovládá přívod napětí do bojleru
Pokusím se to vysvětlit laicky - potřebuji aby mi stykač přerušil přívod napětí do bojleru když momentálně svítí slunce a běží oběhové čerpadlo na solárním ohřevu a naopak - když oběhové čerpadlo vypne , tak se znovu sepne přívod na bojler.
Problém je v tom, že solární počítač automaticky reguluje otáčky oběhového čerpadla podle určitých parametrů, tudíž při poklesu otáček oběhového čerpadůla jde na stykač menší napětí a ten začne tzv blbnout, cvaká v rychlém sledu za sebou ...
Na přiloženém obrázku jsem nakreslil jak to mám připojené - takto to na 100% otáček čerpadla funguje, jakmile poklesnou, blbne to.
Existuje nějaká elektronická součástka co by mi pomohla?
Díky
Nevím proč bych měl bojler nahřívat elektrikou když mi "celí" den svítí slunce, právě proto ho chci vypínat když nepotřebuju.
Časové hodiny mi nic neřeší, vypnou mi přívod ikdyž nebude svítit, na to jste nepomyslel?
Fototermika má snad vlastní čidla teploty dle kterých spíná. A termostat na elektřinu stačí nastavit na nižší (nízkou) hodnotu aby spínal jen v nouzi nejvyšší.
To je pravda, ale jak má boiler vědět, že má nahřívat elektřinou, protože ve dne bude zataženo? Nebo že nahřívat nemá, protože bude svítit slunce a nahřeje se z fototermiky?
Já mám boiler OKC 300 SOL, který fototermika nahřívá ode dna a elektrický dohřev (spirála) je v horní polovině. Pak se elektřinou dohřívá jen malý objem vody.
Nejjednodušší, ale ne nejlevnější je použít něco ve stylu
To funguje od 12V - 230V. V tomto režimu jsem ho používal ve snímání chodu z motoru rekuperátoru. V tomto případě kde má relé X kombinací bych použi funkci spožděný rozběh... Třeba nějakou vteřinu... Občas ho lze koupit od někoho za rozumnou cenu...
Díky za tip, ale nedokážu si představit jak by to v mém případě mělo fungovat (nic časového použít nemohu), mohl by jste mi to případně přiblížit? díky
To je univerzální časové relé (které funguje v rozpětí napájení cca 12-230V... Což se dá právě využít. No tak na časáku dle návodu najdu kombinaci "zpožděný rozběh" a po přivedení napětí na relé si nastavím třeba 0,5 vteřiny, nebo desetinu vteřiny a relé se mi sepne i při nízkém napětí na čerpadle... Relé je univerzální a lze na něm nastavit cca deset různých funkcí. V kombinaci "zpožděný rozběh" přivedeš dva vodiče na vstup relé a i při napětí cca 12-230V se ti sepne relé (kontakt) 16A. Zpožění rozběhu lze nastavit cca od 1/10 vteřiny (je to časové relé!)
Bezva, na Bazosi jsem objevil 2 ks za vcelku dobrou cenu , potřeboval bych ale poradit s připojením, jak jsem psal již výše, elektrika není moje silná stránka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.