Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nahradit u elektrocentrály chybějící AVR pro sinusový průběh proudu?

Od: jirka* odpovědí: 10 změna:

Mám novou elektrocentrálu 3 kW, dodavatel tvrdil, že ji lze použít na vše. Znalec mi řekl, že nemá systém AVR a nejde použít na citlivé přístroje, jako TV, rádia, počítače apod. Chci se zeptat, jestli existuje nějaká možnost doplnit na výstup 230V střídavých třeba nějaký modul, který by upravil stávající "hranatý" průběh střídavého proudu na klasický sinusový?

Nebo nezbývá, než EC vyhodit a koupit novou s AVR?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
AVR nemá nic společného s čistým sinusem nebo obdélníkem. Jde o to, že umí držet konstantní napětí i při kolísající zátěži, na což může být některá elektronika citlivá.
Troufám si ale tvrdit, že u elektroniky se spínaným zdrojem stavěným pro široké spektrum vstupního napětí to ničemu nevadí.

riva
hodnocení

3x

A na co bude centrála použita? Dnes, v době spínaných zdrojů se těžko hledá spotřebič, kterému by nekvalitní vstupní napětí vadilo.

jirka*
hodnocení

Bude použita jako náhradní nouzový zdroj pro několik spotřebičů v domku v případě výpadku veřejné sítě (což se nám stává docela často). Jde zejména o lednici, osvětlení, stolní počítač a občas jako náhrada sítě, když je potřeba dál od domu uříznout něco flexou, použít vrtačku, nebo sekačku, apod.

riva

Pro případ výpadku sítě? Taky jsem začínal elektrocentrálou. Nikdo kromě mne to nedovedl ovládat, smrdělo to a dělalo kravál. Po delší nečinnosti byl problém to nastartovat.

Takže jsem to obrátil a vše běží na fotovoltaiku, kde distributora téměř nepotřebuji. Míra soběstačnosti cca 90%.

hodnocení

2x
AVR je pouze způsob regulace a ani elektrocentrála s AVR není pro napájení elektroniky vhodná. Pro napájení elektroniky se používají invertorové elektrocentrály.
Takže přestavbu neřešte.

hodnocení

2x
Se sinusovým průběhem to nemá nic společného.
Problém je při odpojováním větších zátěží kdy vzniká přepětí, to zničí elektronické spotřebiče. Typický příklad je svářecí invertor, při prvním brnknutí elektrodou odpalíte varistor, při druhém škrtnutí zničíte svářečku definitivně. Stejný problém provoz jakékoliv elektroniky a k tomu velké zátěže třeba rychlovarné konvice. Aby nevznikalo nebezpečné přepětí tak musí být výkon centrály 6 až 10x větší než příkon spotřebičů!

vernon
hodnocení

0x
Z žádné elektrocentrály neleze "hranatá" střídavina...
AVR je regulace napětí.
Nejsem si jistej, jestli z nějakých těch invertorových nepoleze bůhvíco ošklivýho. Naopak u klasiky s alternátorem nějak trochu škrcenym avr regulací asi není moc jak přirozenou sinusovku zmrvit, respektive aspoň u mojí stařičký hondy, kde odchod regulátoru buzení jen zvedl napětí naprázdno asi o 10% určitě regulátor průběh moc deformovat logicky nemůže.
vernon
Z invertorek leze čistý sinus. Z běžných elektrocentrál neleze sinus. Ani nemůže. Jednoválcový motor s lehkým setrvačníkem netočí s generátorem stále stejně rychle, otáčky neustále rychle kolísají a sinusovka je zdeformovaná. A neudrží ani kmitočet, ten se mění podle zatížení, protože motor má jen mechanický regulátor. Moje rámovka Heron dává naprázdno 53 Hz, při skoro plném zatíženó 48 Hz. To by některým přístrojům mohlo vadit.
Jak píše ra20z, nejde o tvar, jde o to, že regulace napětí zde funguje omezeně a pomalu a snadno dojde k přepětí, které nepřežije citlivá elektronika.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]