Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám to podobně. Co celkem pomáhalo, tak intenzivní větrání večer a v noci. Prakticky po celou dobu, co je chladno. A naopak přes den zatáhnuté žaluzie/závěsy v místnostech, kde svítí slunko. V tomto režimu byl znát výraznější rozdíl a v bytě bylo příjemněji.
Nicméně nakonec jsem to stejně vyřešil klimou s venkovní jednotkou. Tu jsem nechal umístit na střechu, tak nikoho ani v nejmenším neruší a já mám doma klid i v nejvyšších vedrech.
Hezký den přeji
Ano, taky máme ložnici v podkroví. V tomto období, kdy ještě není až takové vedro si vystačíme s tím, že ve dne je okno zavřené, žaluzie zatažené ( bílé, nebo stříbrné jsou o dost účinnější, než tmavé) . V noci, když poklesnou teploty, to je pak otevřené okno dokořán, čímž noční chladnější vzduch příjemně vychladí i cimru. No a protože se už několik let objevují i u nás tropické noci, máme i my splitovou invertorovou klimu. Rozhodně nemá cenu uvažovat o té mobilní variantě klimatizace, to je jen hlučná bedna s minimální účinností
Taky bydlíme v paneláku pod střechou. Betonová plocha před domem se v létě ohřeje na 50 až 55°C. Náš panelák je naštěstí z těch starých plochých a byty 3+1 propojují obě strany, takže lze snadno větrat průvanem skrz celý byt(garsonky mají okna jen na jihozápad, což je hrozné).
A tak v létě ze všech sil v noci a ráno větráme. Máme venkovní teploměry na obou stranách domu, abychom věděli, kde je chladno. A větráme, dokud je venku chladněji, než vevnitř. Aspoň na jedné straně. Potom zavřít, především na osluněné straně, a žaluzie.
V posledních letech v krizovém období zakrývám zvenku okna na osluněné jihozápadní straně pokovenou fólií - tou, co se vozí v autě na přikrytí zraněných. Dr.Max to nazývá "Steriwund Izotermická folie 140 cm x 200 cm 1 ks zlato/stříbro". Na teplo je lepší, než vnitřní žaluzie a trochu průhledná. Lepím ji semtam lepicí páskou. Upozorňuji, že nevydrží dlouho a pozor, aby ji vítr neutrhnoul a nehodil na jedoucí auto.
Zatím se mi daří držet teplotu max. na 27°C. Při rekonstrukci jsem si na baklón připravil třífázový přívod, ale zatím jsem tam klimatizaci nedal. Uvidíme ..
Nestačí 30 cm polystyrenu na střechu?
To máte nezateplený barák? Tady se všude honí náklady na vytápění, a přitom jsou to lidi, kteří mají nadbytek tepla evidentně nevhodná stavební řešení
Vždyť jsem to už psal - mobilní klima je nesmysl. Vysvětlím - splitovka má hlučnější agregáty, jako je kompresor, ve vnější části. V té vnitřní části je jen výparník a tichý ventilátor. Navíc ta vnitřní jednotka jen cirkuluje vzduch v dané místnosti. Na rozdíl od toho ta mobilní má vše v jedné bedně, která je uvnitř, nemá to invertor, takže je to hlučné. Krom toho se to musí chladit - splitovka má chladič venku, mobilní se chladí tím, že nasává vzduch z ochlazovaného prostoru (místnosti) a ten, ohřátý pak vyfukuje tou velkou hadicí někam ven. A jsme u jádra problému - jednak se musí ,,někde ´´ udělat poměrně velká díra, aby to mohlo fungovat, někdo to řeší pootevřeným oknem, ale tím to zcela ztrácí smysl, protože tím pootevřeným oknem jde do místnosti teplý vzduch z venku. Ale i když někdo udělá řemeslnější průduch, tak stále je problém v tom, že to nasává vzduch na chlazení kompresoru z chlazené místnosti a tudíž kdejakou škvírou se pak do toho prostoru cpe teplý vzduch, protože je nutné nahradit objem vzduchu vyfoukaný tím chlazením ven
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.