Nejste přihlášen/a.
Nastavím focení na ruční režim, dám ISO 100, přesto při ZOOMu fotky je viditelný šum. Vůbec se mi nezdá, že by to bylo těch ISO 100. Je někde chyba?
Motorola Egde 40
Vaše zkušenosti?
To bude tím, že to má málo megapyksel. Jenom 50.
Ale teď vážně.
Fotoaparát, amatérská zrcadlovka má snímač obrazu velikosti cca 24x16 mm a 24 Mpx
Mobil má snímač 4,5 x 3,5 mm a 50 Mpx
To znamená, že na pětkrát šetkrát menším snímači mobilu je nahuštěno dvakrát více snímacích bodů které musejí být tedy desetkrát menší než ty na fotoaparátu.
To taky znamená, že čím menší snímací bod, tím méně snímá světla a tedy musí být zvýšena jeho citlivost na to světlo. Vyšší citlivost znamená co? Vyšší šum.
Kdyby výrobci čipů do mobilů konstruovali jeho velikost do 20 Mpx, tak to bude lepší. Ale to by se pak ty mobily neprodávaly, protože hejl potřebuje čím víc megapyksel, tím víc adydas. Pak se diví, že fotky stojí zaprd.
Appka ti nepomůže, je to záležitost fyziky.
Zrcadlovka 24 Mpx vs. mobil 48 Mpx.
kdosi: Až tak, jo?
No, já věděl, že mě někdo znalejší matematiky opraví. Já jsem to dal na první signální, a v matice, natož kvadratických rovnicích jsem nevynikal. Sice bych to složitým postupem pomocí kalkulačky a čtyř popsaných stránek A4 vypočítal, ale nechtělo se mi s tím dělat.
Díky.
plocha na pixel je 24 x 16 / 24 , respektive 4,5 x 3,5 / 50 . Protože chceme jen poměr, stačí stejné jednotky a všechny mili a Mega se nám vykrátí, takže do kalkulačky zadat (24 * 16 / 24) / ( 4.5 * 3.5 / 50 ) a vyjde 50.793 a hotovo
(Jako v tom vtipu - udeřil kladivem 1$, věděl kam 99$ )
ne ne, reagovat samozřejmě hodlám, aby to mělo ceslý smysl, když juž jsem položil dotaz.
Doplnil jsem tu fotku, jak jsi včera psal, že mám vložit-je pod tvou odpovědí ze včereješka kolem 22.hodiny
představ si že zrovna já nejsem ten hejl, co chce mobil s co nejvíc megapixely. Vybral jsem ho pole toho, jak se mi s ním dobře psalo, podle displeje, co mi vyhovuje a má přijatelný stereo zvuk(jsou samozřejmě lepší)
Tak ISO 100 bylo už běžných černobílých filmů považováno za sice citlivý, ale hrubozrnný film.
Snižte citlivost. Mimochodem, díváte se na RAW nebo nějaké JPG?
itlivost ISO: jak funguje?
fotolab.cz/...
Pronikněte do tajů expozice: Citlivost ISO
milujemefotografii.cz/...
Ty ukázkové fotky jsou tedy naprosto hrozné, kdy nevím, co horšího by ještě mohlo být. Jsou ploché a z technického hlediska ta umělá hloubka ostrosti je naprosto příšerná, kdy je vidět, že si s hranami software poradit ještě nedokáže. Při zvětšení je to jako impresionistická olejomalba, jak jdou pixely do kopru.
No jo, no, pořád to není foťák, bohužel.
No jo. Fotky nebo obrazy se z mobilu dělat prostě nedají. Na displeji mobilu je vlastně jedno, jaká kvalita se zobrazí.
Je to je ta fotka, ZOOMAVANÝ NA MAX, focený za slabýho osvětlení, bez blesku, vlevo je kus skříně a kousek odtud nahoru kus koberce, focený z ruky, šum vidím na dlažbě
ISO 100
∫ 1,4
1/1
5,89mm
Ta vložená fotka má pouhých 540x1.200 pix = 0.6Mpix, tak to leze z toho mobilu? Pro srovnání, mě z foťáku leze 4.000x6.000 pix = 24Mpix
to je ten problém - zoomované na max - tj. jakýkoliv mobil zazooomovaný by byl v tak špatné kvalitě
fotím na 100% a až na PC si přitáhnu obraz..
omlouvám se za nesrozumitelnost a nedosvětlení
1)cvaknul jsem fotku pokoje s dlažbou-bez blesku a s výše uvedenýma parametrama-ISO100 atd...
2)na displeji telefonu jsem to přiblížil na maximum a udělal screenshot
3)screenshot je to, co jsem vložil o něco výš
možná jsem moc náročnej a tenhle výsledek(plus mínus) by dal každej mobil, nevím
Tam není šum, ale je to tak hnusný kvůli pohybové neostrosti přece!
Jediný parametr, který jsi neuvedl, je expoziční čas. Ten čas bude dlouhý právě kvůli nízkému ISO a absenci světla ("blesku"). Aby snímač zachytil dostatek světla, tak musí být buď vysoké ISO, delší čas nebo dostatek okolního světla. Všeho je nedostatek, tak automatika mobilu prodloužila expoziční čas, a pokudd to nemáš na stativu, tak to bude mázlý.
Jestli parametr 1/1 znamená čas, tak je to jedna vteřina a ta se v ruce opravdu udržet nedá.
expoziční čas je 1/1 to znamená 1 sekunda, chápu, že je to zvláštní, ale je to tak, nevím proč při focení píšou čas "1" a při zobrazení info parametrů o fotce to píšou jako 1/1
trochu se ten snímek máznul, ale ten šum tam vidím i tak, ale monžá je to i ta komprese do JPEG
@boban Tebe na fotce trápí šum, ale to vůbec nemusí. Ten tam samozřejmě je, ale u mobilu s tím prostě nic neuděláš, viz výše o hustotě bodů na snímači mobil vs fotoaparát. Co by tě mělo trápit, když nebudeme brát v potaz kompozici a téma fotky je, že je tam ta pohybová neostrost kvůli dlouhému času.
Zkrátka fotit mobilem v nevhodných světelných podmínkách není vůbec dobrý nápad. A fotit s ním obecně taky ne.
BTW podívej se na moji srovnávačku se štětcema. Na fotce ze zrcadlovky je taky šum při iso 1600. A není to lepší, než ta fotka k zblití z mobilu pod tím?
@nox
@jmlc
jo já vím, máte všichni pravdu, chci asi po mobilu moc.
Je zajímavý, jak Prestigio PAP 5500 DUO z roku 2014 dělá krásný fotky ve smyslu podání barev a malby celkově-není tam příliš moc detailů, spíš to malinko připomíná hodně kvalitní malbu od malíře. A to ten Prestigio měl taky o hodně míň pixelů, asi 5MPx?
ISO 100 samo o sebe nic neznamena, ked tam mate dlhu expoziciu, co je v nocnom rezime logicky vysledok. Od minisnimaca vo fotaku necakajte zazraky, na kvalitne nocne fotky jedine normalny fotak s plnoformatovym senzorom a dobrou optikou.
U mobilu vam do toho navyse vstupuje snaha vyrobcu poskytnut pouzivatelom "pekne" fotky, ktore su masivne softwarovo upravene pred ulozenim do pamate pristroja.
Je tomu pár let, co jsem si pořídil nový telefon a nadával, že jeho fotky jsou horší než stařičkého předchůdce. Pak jsem po čase zjistil, že na čočce byla přilepena igelitová ochrana :D - prostě to nebylo vidět při prvních manipulacích a ochrana čočky mne vůbec nenapadla :D
Jinak to hlavní tu zaznělo - elektronika věrně nenahradí optiku - programy jen dokreslují obraz a často z fotek zůstanou podivné karikatury.
Co tu bylo řečeno, nízká kvalita je kvůli malému čipu.
Další problém je v tom, že daný mobil má, tak jako mnoho jiných mobilů, jen digitální zoom, to je jen takové šidítko.
Nevím, já pro focení používám fotoaparát s pořádným objektivem a pokud možno rozumným osvětlením.
Když jsem to porovnával s fotkami z mobilů v podobné situaci, tak byly většinou sice líbivější kvůli hrátkám s barvami, co ten mobil dělal ve firmware, ale technicky horší, jakmile šlo o nějaké detaily. Přičemž dost často zrnitost byla nahrazena elegantnějším impresionismem, který vypadal sice líp, ale obsahoval méně detailů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.