Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, výpadkem jedné fáze jsem si bohužel odpálil 15 let starou Sigmu Nautilu. Nyní budu kupovat nové čerpadlo PCH 1" T-90-16 400V. V příručce píšou, že jmenovitý proud motoru je 1,8-2,3 Ampér. Já se chci zeptat, na kolik mám natočit nový motorový spouštěč - ten klešťový multimetr nemám, takže nemůžu zjistit konkrétní pracovní proud. Mohu ten motorový spouštěč napřed nastavit na nejnižší hodnotu 1,6A a po malých krůčcích (třeba 0,1A) zvyšovat, dokud mi nepřestane vybavovat? Nepokazím tím nic?
Připadá mi, že z úplně bežné dennodenní rutiny jak nastavit proudový spouštěč se tu dělá úplný horror... Správně se nastaví jmenovitý proud motoru co udává výrobce! A pokud bude tady někdo ladit na desetiny Amperů, tak je potřeba ještě zohlednit, zda nekolísá v oblasti napětí, protože zrovna při "kalibraci" může být napětí na spodní hranici povolené normy a večer v noci zase na horní, což docela velikost proudu dost ovlivňuje...
Čerpadlo P-CH taky máme místo Nautily. Nastavení jsem provedl jen na skutečný nejvyšší proud který motor odebírá (podle ampérmetru) tak, aby spoušťeč nevypadával při největším předpokládaném odběru vody, to jest častém zapínání motoru v letní neděli při napouštění vany na koupání + zalévání zahrady. Skutečný proud při vypínacím tlaku 450 kPa byl jen asi 1,7A. Jen jednou se stalo že byl vyšší odběr vody a spouštěč se víc zahřál a vypnul tak jsem ho "o fousek" postrčil a klid.
Takže je jištění citlivé.
Děkuji za odpovědi. Já mám hladinu 10 metrů pod nádrží tlakuju cca 5 barů v nádrži, protože máme průtokáče, takže čerpadlo tlačí těch 6 barů (cca 60 metrů) Tak jestli 1,7A je 45, tak já budu mít kolem těch 1,9 asi. Zkusím nastavit takto a kdyby spouštěč vybavoval, tak trochu zvednu.
Jenom je škoda, že mi to nechce zapojit žádný elektrikář ani vodák, protože mají zakázek víc než mohou stíhat, takže nebudu mít na čerpadlo záruku... Ale snad to zapojím dobře - držte mi palce !
P.S. Obrázek je jen ilustrační - budu kupovat spouštěč s rozsahem myslím 1,6 - 2,5A. Prodejce čerpadla ho přímo k tomu modelu doporučuje.
Klešťový ampérmetr není potřeba, stačí obyčejný multimetr s měřícími hroty který má rozsahy i na střídavý proud, bývá to běžně do 10A. Jedna fáze se prostě přivede přes tento multimetr. vypojí se jeden drát z jističe , a mezi jistič a tento drát se připojí tento multimetr u kterého se přepojí přívodní hroty do svorky "10A" a COM. Takto jsem to dělal já.
Taky jsem musel měnit ten motorový spouštěč protože původní Nautila měla štítkových 3,5A 1,1 kW.
PS: možná u mně ten skutečný proud byl mírně vyšší, snad 1,78A, už si to přesně nepamatuju.
A jestli mi můžete, prosím, říct - zapojoval jste motorový spouštěč za tlakový spínač, nebo před tlakový spínač? Já ho chci zapojit jistič - spínač - mot. spouštěč - čerpadlo.
Motorový spouštěč před tlakový spínač. Kdyby bylo potřeba tlakový spínač vyměnit nebo seřídit, ať se dá bezpečně odpojit od napětí.
Mám to takto: Jistič - motorový spouštěč - čerpadlo.
Souhlas, tak by to mělo být.Při jakékoliv výměně si vypneš a vidíš, že ti to nikdo nepustí pod napětí! Ale jinak fakt dobrý,když si měříte stř. proud na setiny Ampér! Koukni se jak máš přesný přístroj - a samosebou nacejchovaný!
(viz. va1)
Nějaké setiny ampéru při takovémto nastavení už samozřejmě roli nehrají. Ale toto byla hodnota co jsem naměřil těsně před vypnutím.
Víte, dost roků jsem prováděl kalibrace měřících přístrojů v podniku, tak nebyl vůbec problém si zkontrolovat bokem i svoje měřáky, když se tato možnost přímo nabízela. Aspoň vím že naměřeným hodnotám mohu věřit, že nejsou totálně mimo, a odchylky jsou v rámci třídy přesnosti měřícího přístroje.
Takže hujer - metelesku blesku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.