Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se chránit(e) před kyselinou?

Od: ocinevyleptane odpovědí: 13 změna:

Něco jsem letoval a zjistil jsem jak mám zaprasečený brýle od kyseliny roztoku na pájení. Tak se chci zeptat, čím se chráníte. Zdá se, že chránit se jen brýlema není dobrý nápad. Ty kapičky jsou jemné a nejsou skoro vidět, může se to při omývání dostat do očí nebo při jídle se to může dostat ze rtů do jídla nebo z vousů do jídla. Tak dá se koupit nějaký ne moc drahý obyč štít z plastu co nejlevnější? A nebude mi pak překážet? Protože čumím na to letování hodně zblízka.

Zadruhé čím to čistíte. Čistil jsem ty brýle mýdlem a jarem, ale zůstaly tam fleky. Používáte na to izopropylalkohol či jak se to jmenuje? Ještě mě napadla obyč. rouška ale nevím jestli by stačilo si po pájení jen trochu opatrně omýt čelo. Možná prostě nepoužívat ten pájecí roztok, ale občas pomůže když už není v cínu kalafuna a ocelové piny co jsem letoval jsou asi zašpiněné od té přepálené kalafuny.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

5x

1) pokud nepájíte okapy, nebo něco podobného, kyselinu nepoužívejte! Je obsažena i v "pájecích kapalinách pro obtížné spoje" je to svinstvo použitelné jenom řízeně v extrémních případech. 2) při pájení se používá nucené odsávání vzduchu, tj. trubka sající vzduch, říká se tomu odsávání, odtah. Pro domácí použití se dělají mobilní odsávání, ventilátorek s filtrem a fouká to od obsluhy pryč. Když pájim něco mimo dílnu, lehce na spoj foukám, aby splodiny šly odemě. Stačí obyč tavidlo, po vdechnutí - kalafuna v plicích desublimuje, nalepí se a jde těžko vykašlat. Na rohovce způsobuje podráždění.

ocinevyleptane

Dík za info.

hodnocení

3x

Kyselina z roztoku na pájení není jedovatá, jen žíravá. Pokud se ty drobné kapičky někam nepropálily, tak v podstatě neškodí. Když se dostanou do jídla, žaludeční šťávy jsou silnější a poradí si s nima jak nic. Jako nechlastal bych tu kyselinu, ale drobných kapiček se není třeba bát.

Je dobré mít oči nějak chráněné, kdyby vám to přímo vyšplíchnulo nebo nějak vyprsklo, ale obyčejné brýle bohatě stačí. Nebo cokoli je libo.

Já při pájení používám hodinářské brýle, abych viděl co dělám. Například když pájím integráč, co má stovku nožiček tlustých 0.22mm a 0.27mm od sebe a každá musí být připájená a žádná se nesmí zkratovat s tou vedle.

Na otírání používám ten izopropylalkohol, předtím jsem používal technický líh na pálení, ale ten schnul hůř a nebyl tak dobrý. Mýdlo na věci moc nezabírá, kalafuna se v něm nerozpouští.

Kalafuna v cínu mi většinou bohatě stačí, ale pokud ne, tak se dá koupit v různých těch elektro/hoby shopech, nebo v hudebninách na natírání smyčců, nebo v drogerii prášková na spařování prasat při zabijačce (ta je řádově nejlevnější a musí se přetavit do nějaké nádobky na používání, třeba víčka od piva, nebo vína, nebo čehokoli jiného). Všechny jsem používal a všechny fungují stejně, liší se balením a cenou.

Teď ale dávám přednost "fluxu", protože se líp nanáší, líp čistí a líp se s ním pracuje. Například jsem koupij asi za 35 kč tenhle - vi.aliexpress.com/... - ale ony je to celkem jedno. A hlavně je mnohem šetrnější k součástkám a spojům.

ocinevyleptane

Díky za info. Flux a kyselina nebo kalafuna jsou tedy odlišné věci? Co je to ten flux jako v čem se to liší chemicky?

kdosi

Flux, kyselina a kalafuna jsou tři naprosto rozdílné věci.

Chemické složení fluxu neznám, ale při pájení nesmrdí a nekouří tolik jako kalafuna, mnohem líp teče (a tak se dá líp pájet pod jeho ochranou, kdy je celá pájená čast ponořená) a líp se pak čistí (většinou stačí otřít hadříkem, ubrouskem, rukou ...)

ocinevyleptane

@kdosi: nechápu co myslíte "pájet pod jeho ochranou". V jakém smyslu?

kdosi

že při některých pájeních bylo všechno pájené při pájení pod hladinou fluxu.

Tedy nejen, že plošňák byl přemáznutý kalafunou a nožička součástky byla přemáznutá kalafunou a páječkou se na to nanesl cín, přičemž se kalafuna vypařila a cín zůstal, ale že integráč byl nožičkama na desce, na tom vrstva fluxu a skrz ni jsem strříl hrot páječky až k těm nožičkám, nanesl/zorganizoval tam cín, přičemž se to vše dělo pod hladinou fluxu a po připájení jsem ten hrot vytáhnul z pod hladiny fluxu a ani na zlomek sekundy během toho pájení nebyl pločňák ani pájené nožičky ve styku se vzduchem.

Ten flux jsem tak setřel a umyl později.

Teda nepředstavuj si při tom klasické DIP pouzdra 2x7 dlouhých nožiček 2.54mm od sebe prostrčenýma skrz desku, ale spíš 1.5x1.5cm černý integráč se 100 kratičkýma nožičkama 0.22mm širokýma a 0.27 mm od sebe (ano, 2 na milimetr i s mezerama) sedící na desce zvrchu (SMD) kde ten flux prostě zalévá celkou jednu stranu a místo gravitace určuje pohyb vzlínání a povrchové napětí.

Například tady mix.gilhad.cz/...

Ty očíslované dírky a konektory a iniverzílní síť vpravo nahoře jsou v "klasické rozteči pro integráče"0.1"=2.54mm - to co jsem pájel pod hladinou/pod ochranou fluxu je ten černý integráč

Jak se chránit(e) před kyselinou?

ml1
hodnocení

1x

Kyselinu na pájení? To je teda těžkej kalibr. Navíc dost riskujete, že nějaká zbyde a spoj sežere. Je to spíš na nějaké hrubší spoje (tlusté dráty, třeba v motorech).

Ocel se pájí blbě, ale to je něco jiného. To na součástkách snad neni (nepočítám staré ruské odpory). Ocelové nožičky bývají cínované. Jinak připájet třeba ocelovou matičku, to je fakt kumšt, je lepší koupit mosaznou.

Normálně stačí kalafuna. Ta sice taky neni neškodná (myslím pro lidské zdraví), ale proti kyselině celkem v pohodě. A hlavně klidně může na pájeném spoji zůstat (pokud neni přepálená, ničemu nevadí). Na měděná lanka se mi osvědčila kalafuna rozpuštěná v lihu, ve které to lanko před pájením namočím, cín pak hezky smáčí povrch, líp, než kdybych ho nahříval a máčel v roztavené kalafuně.

Plošné spoje po vyleptání a odstranění (omytí) leptací masky je dobré přebrousit jemným šmirglem pod vodou a po osušení natřít roztokem kalafuny v lihu (případně v acetonu, ten rychlejc schne, kalafuna v lihu schne na topení dva dny, ale před pájením neni nezbytné čekat na její uschnutí).

Přepálené zbytky kalafuny se dají omýt lihem, předtím je dobré mechanicky odstranit ty větší, aby nebylo potřeba toho tolik rozpouštět. Izopropyl funguje stejně jako líh, jen se nedá pít, tak neni potřeba ho denaturovat (bývá čistčí).

ocinevyleptane

Tak to jsem rád, že už to nemusím používat. Ten isopropylalkohol jsem dost odkládal, ale on je dost drahý ne?

kdosi

Myslím, že ani ne, litrovku jsem koupil už dávno a pořád mi tu ještě stojí.

(A stím přebrušováním spojů smirkem bych to nepřeháněl, aby tam ještě nějaké zbyly *smich* Mimochodem, nasucho i obyčejný papír docela dobře brousí, ale neubírá tolik. Takže párkrát přejet novinama a zoxidovaný povrch se do nich otře jako špína. )

ocinevyleptane

To může být i toto ne?

dratek.cz/...

kdosi

Ano, a nebo taky něco takového

fichema.cz/...

(mnohem větší objem za o fous větší cenu, z dlouhodobého hlediska tedy výrazně levnější) *frajer*

riva
hodnocení

0x

Používám z Číny RMA-559 a RMA-223, namátkou vi.aliexpress.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pájení mědi
Otázky na téma pájení mosazí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]