Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kopanec od zásuvky

Od: kawas odpovědí: 14 změna:
Čau bando, mám otázku ohledně zásuvky v dětském pokoji. Naše kočka mě upřenou strnulostí při pohledu na zásuvku upozornila na jiskreni uvnitř. Zjistil jsem to až pro bližším poslechu. Vypl jsem jistič, zásuvku rozebral a přeměřil. Bylo nutné ji dotáhnout a vyměnit celý vnitřek, jelikoz byl starý a dost uvolněný i po dotažení. Je to dvou zasuvka ještě s porcelanovymi vnitřnostmi.
Při odstrojováni a uvolňování kabelů ( nejdříve jsem povolil dva černé a potom povolovat ty žlutozelené) u prvního vše v pořádku a u druhého záblesk a rána do ruky. Jsem v pořádku, jen trosku v šoku z toho brnění v ruce. Chci se zeptat, co jsem udělal špatně? Měl jsem za to, ze v zelenozlutem kabelu proud nemá co dělat. Obzvlášť při vyplem jistici. Ani zkoušecka se mi nerozsvítila, přesto jsem ránu dostal ♂

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaa
hodnocení

4x

Pořád jsem psal, aby se na to zavolalo elektrikáře a následovalo vymazání a dovětek, že to není rada. Tak jsem to přestal psát a čekám, až to někoho zabije a pak se bude každý divit. Proč!

A tak ještě jednou - zavolej elektrikáře! *hej*

asd1

Zajímavý je, když se na elektroforu zeptá elektrikář tak mu ochotně radí, a když se na to samý zeptá neelektrikář, tak mu odpoví "nehrab se v tom blbečku". Přitom proč se ptá elektrikář když by to měl vědět? Taky by ho měli odkázat mezi blbečky... Mmch. dost často po elektrikářích vidim prasárny který poučený laik neudělá, tazatelovo případ klidně může být vyrobený "odborníkem"

spu

A znáte elektrikáře který s nadšením půjde opravit jednu zásuvku? Já ne. A když jsem poptával projekt a udělání nové elektriky v panelovém bytě, tak pane nejdříve za rok... Tak jsem si to udelal svépomocí. Jenom tak mezi náma laikama, ona to není žádná věda, stačí si o tom něco nastudovat.

halamus

@asd1
Laik má laické dotazy na úplně základní věci.
Když se ptá elektrikář na odborném fóru, tak se ptá na odborné věci a krom toho má patřičné nářadí, přístroje, umí pracovat pod napětím...

ml1

Elektrikář by tu pecku dostal asi taky (málokdo je tak opatrný a opravdu zelená nebo žlutozelená má znamenat bezpečí). A asi opravdu nelze čekat, že elektrikář půjde měnit jednu zásuvku a když ještě uvidí dvouvodičový hliník, to bude doslova chrochtat blahem. Ale jinak "zavolat elektrikáře" platí, nikdo nemůže zodpovědně dát jinou radu než právě tuhle.

Ovšem otázka zněla, kde je příčina, a jestli by se ještě dal umluvit elektrikář ve vší zaneprázdněnosti, že by vyměnil jednu zásuvku, tak na takovou detektivní práci (prakticky prohlídku instalace) to už dost pochybuju.

jano123

Tí čo úpenlivo čakajú laicke rady, a odvolávajú sa na to, že aj fundovaný elektrikári

sa na weboch radia.Tým odpoviem iba toľko:

Vačšinou sa radia o špecifických veciach, a vedia ako s tou radou narábať,

hlavne v otázke bezpečnosti...

To, že občas vznikne smrteľný úraz aj u elektrikárov, je pravda. Fatálne chyby sa robia

aj v iných profesiach. Tieto vyjdú v zborníkoch, a rozoberajú aj na periodických školeniach...*kafe*

riva
hodnocení

2x

Asi stará dvouvodičová elektroinstalace (TN-C). Kdo ví, kam ten žlutozelený pokračoval, Asi někam, co je pod jiným jističem a při přerušení vodiče v zásuvce na jeden konec takto docestovala fáze.

hodnocení

2x

Podla popisu stary hlinik, dvojvodic, TN-C. V detskej izbe a celkovo v objekte, kde sa pohybuju deti, je toto nebezpecny stav, celkova rekonstrukcia a nasadenie chranicov je silne odporucane.

Typicky scenar smrtelneho urazu je prerusenie zltozeleneho PEN medzi dvoma zasuvkami, fazovy vodic je ale bez poruchy a potom sa cez vnutorny odpor spotrebica objavi fazove napatie na kostre pristroja, nasledne staci dotyk o radiator a je koniec.

Vam sa stalo nieco podobne, ak ste si na 100% isty, ze bol vypnuty spravny istic, tak potom je zltozeleny zneuzity aj pre iny okruh, odkial ste schytali ten drobny uraz prudom.

hodnocení

2x

Vypnutí obvodů a okruhů ja vždy nutné, i když jsou jističe popsány a je předpoklad, že byl vypnut správný, dúsledně ověřit v místě zásahu, zda je místo absolutně bez napětí. Nikdy není jisté, že do rozvodů někdo nerejpal a že všechno je v přádku. Navíc, pokud jde o starší systém TN-C ("dvouvodič"), tak do společného nulového pracovního a ochranného vodiče, se při přerušení jeho připojení, třeba i na nulovou sběrnu v rozvaděči, dostává napětí i z ostatních okruhů a obvodů, přes jističe, které vypnuté nejsou. Takže, pokud chceš mít podstatně vyšší jistotu, tak je nejlepší, zejména pro neelketrikáře, vypnout vždy hlavní jistič před elektroměrem.

A dále, "ani zkoušečka se mi nerozsvítíla". Pokud stojíš v bačkorách na koberci, nebo na PVC, tak většinou máš tak minimální potenciál proti zemi, že nějaké doutanavce je to k smíchu, ta ani neblikne. Ošem pokud si "šáhneš", tak Ty jsi podstaně citlivější. Takže "zkoušení" doutnavkou, zejména z hlediska bezpečného vypnutí, je totálně nesmysl. To je potřeba ověřit buďto dvoupólovou zkoušečkou (kdysi VADAS), případně třeba multimetrem, který by měl mít kdokoli, co chce rejpat do elektriky a změřením dvoupólově napětí. Vždy všechny vodiče proti sobě a nespoléhat na barvy.

A uzavřel bych svůj příspěvek mým oblíbeným rečením, které jsem kdysi "dával k dobru" elektrikářům, při školeních z vyhlášky 50/78: "elektřina nezraňuje, ta většinou "pouze" zabíjí!" Takže toto je nutné mít vždy na zřeteli. ;)

kawas
hodnocení

2x
Dekuju moc za Vaše rady a odpovědi. Doma mám veškeré vybavení, které jsem podědil po tátovi (který byl revizní technik). Bohužel můj obor směřoval úplně jiným směrem a tak u několika přístrojů ani nevím jak fungují :) Kdyz se mi snažil předat nějaké zkušenosti. Měl jsem ho hold víc poslouchat.

tj
hodnocení

2x

Pokud se hrabu v zásuvkách, shodím jističe (všechny a ne jen některé o kterých si myslím, že...bla bla bla). Pokud jsou shozené jističe, nemůžete dostat ránu, fáze v celém domě/bytě není... Jak můžete vědět, jak je kabeláž vedena dál od té zásuvky? Bezpečnost na prvním místě.

elekope
hodnocení

1x

Nutno projít celý barák a měřit co kam vede, kde je co zbastlený, kde je upadlej PEN apod...

Dobrá rada: vypnutí ověřuj a i s vyplým jističem se k tomu chovej jako by to bylo pod proudem ;)

ml1
hodnocení

1x

Dvouzásuvka toho modelu se ještě vyrábí (abb klasik), vnitřek má z plastu místo porcelánu a snýtovaný. Ale o to nejde, to jste už asi taky zjistil.

Co jsem udělal špatně? Podle mě to, že jste se toho drátu dotknul. Žlutozelený by měl být bez napětí, ale lepší je tomu nevěřit. (Základní zásada zní, že k vodičům se chováme, jakoby byly pod napětím, dokud se bezpečně nepřesvědčíme o opaku.)

Kdo ví, na co je po cestě připojený, možná to poznáte podle toho, co přestalo fungovat po rozpojení. A možná taky ne. Spíš jo, protože záblesk znamená, že jste přerušil proud. Tedy asi někdo provedl opravu tak, že si vzal "nulák" odjinud.

hodnocení

1x
"zkoušečka se nerozsvitila" to je nedostatečné ověření jestli je daný obvod bez napětí. Minimálně se musí zkoušečka vyzkoušet jestli je funkční před měřením a dobré je i po měření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]