Nejste přihlášen/a.
Když už takhle, tak proč nepřepojit větráky na větev 5V?
A za mne upřímně, než bastlit podobné nesmysly, proč raději nekoupit PWM větráky a nechat je řídit deskou dle teploty?
P12 s PWM stojí od cca 120,- Kč za kus (Mironet). Fakt má cenu nad tím trávit svůj čas a ladit nějaké předřadné odpory? Za cenu ještě toho, že se ztratí regulace z desky, takže si ani při vyšší teplotě nebude moct přidat na průvanu v případě potřeby?
Jinak dle libosti, zde to mají popsáno hezky, včetně vzorců:
Používal jsem diody KY130/80, lze použít podobné... v sérii s větrákem, jedna dioda = úbytek cca 0,8V ...5 diod cca 4V, lze laborovat s více nebo méně kusy...a pokud je to jen na pár měsíců...a do vysloužilého PC. A podobné diody budete mít asi doma
S vyšším úbytkem jedině Zenerka, ale tam to je pevné vyšší napětí, dané... třeba 4,7V pak tř/... a zapojení. Jednodušší je použít běžné křemíkové diody v serii, na 1A, s úbytkem 0,8V na každé z nich
Ehm - a co něco na tenhle způsob? AKASA FC.SIX - Re/...
Neříkám konrétně tento model, ani značku, i když je ověřeným faktem, že mám regulátor otáček od Akasa asi 15 let. Konkurenční nevydržely ani polovinu této doby. Právě ho mám v bedně. Nikdy nereguluji otáčky ventilátorů teplotou, vyjma těch dvou na grafické kartě. Vše se mi otáčí konstantě rychle po celou dobu, nastavené tak aby to bylo tiché a zároveň aby to dobře chladilo. V zátěži normal, v klidu zima. Mně by přišlo hrozně rušivé, kdyby se mi pořád měnily v bedně otáčky ventilátorů, takhle mi to jede konstantně, tiše si šumí. Regulace - již zmíněná Akasa na 4 větráky, pak přímo na bedně od výrobce pro 8 větráků - reguluji s tím tři a ještě mám koupený jen takový obyč průchozí na jeden ventilátor, ale mám za ním rozdvojku a reguluji tím dvojčata na vstupu.
.
Nevím, co by se muselo stát, abych se pouštěl do takového komba v dnešní době, kdy se dá vše koupit. Mimochodem prodávají se ventilátory, které jsou samy už se sníženými otáčkami a vzhledem k jejich ceně by mi ani nestálo za to vytáhnout ze šuplíku pájku a jít si oživovat pájení...
Jo vy koukáte takhle extra i na cenu - klidně použijte i něco takového pro stařečka na dožití, do nového PC se to dá přece přendat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.