Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cín trubičkový

Od: hakl® odpovědí: 10 změna:

Po delší době jsem si chtěl koupit cín,ale prodavač se mě zeptal jestli jsem OSVĆ.Pochopitelně že nejsem,tak mě ho neprodal.!:( Když jsem se ho zeptal,z jakého důvodu,odpověděl že to je nařízení EU.Tak mě spadla brada:CHtěl bych znát různé názory.*nevi*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Bezolovnatou pájku koupíte normálně.
Pájku s olovem je možné prodávat jen firmám.

riva
hodnocení

7x

Objednávám z Číny. Tady prodají jen malobalení kvůli obsahu olova, které byste mohl sníst a otrávit se.

ml1
hodnocení

5x

Cín je normálně prodejný. V tom neni problém. Problém je v cínu s olovem, který se podle EU smí prodávat jen na IČO. Bez IČA by to neměli nikomu prodat. Když jsem naposledy kupoval Sn60Pb tak to proběhlo normálně, ale pokud by byly dotazy, nechal bych to napsat na podnik (a záleželo by, co by k tomu potřebovali, v dobách kovidu, kdy se nesmělo nic prodávat byla potřeba k iču plná moc). Asi nějaké staré zásoby, protože u těch nových musí nepochybně hlásit do Bruselu, kdo si to koupil. A jestli pak ten ičař nemá nějaké povinnosti taky to někde vykazovat.

Pokud jde o mou potřebu, koupil jsem nějaký čistě náhodou nějak těsně před tím zákazem, aniž bych o něm věděl, kdy jsem právě byl překvapený, že mi cín po víc jak 10 letech došel (to jsem koupil dvě půlkilové špulky a jak jsem studoval, nebylo na nějaké to bastlení moc času). Pak jsem našel přecejenom nerozdělanou půlkilovku, takže mám zatím cín na nějakou dobu v pohodě. O tom nařízení se samozřejmě mlčelo (podobně jako o zákazu zářivek tuším v červenci roku 19) abychom nemohli uplatnit prezidentovu metodu jako u žárovek ("pro mě neni problém si na zbytek života žárovky koupit do zásoby").

Cín Sn100 případně s nějakými přídavky mědi nebo stříbra nebo co se ještě přidává by měl být bez problémů, ten si může koupit kdokoliv. Ale ta cena, naposledy jsem viděl 500 korun za 10 dekovou špulku (to stála celkem ještě nedávno kilovka). Taky se s ním prý nepájí nejlíp, ale zkušenost nemám, jestli to bude horší než směs Sn40Pb se kterou jsem začínal.

Názory jsou jasné, je to naprostá pitomost (velmi umírněně řečeno). A pokud člověk narazí na pitomost, je to vždy z dílny EU. Já se rovnou už ptám, když na nějakou novou pitomost narazím, jestli to je zase nějaké nové nařízení EU, a většinou neprohádám.

111®

se stříbrem se pájí blbě, netče to dobře a spoje jsou křehké, rády praskají...při namáhání..

ml1

To se samotným cínem taky. Dost často u Pb Free věcí (což je všechna elektronika posledních tak 20 let) opravuju studeňáky, které někdy je vidět, že se nechytly (klasický studeňák, jen nechápu, že je něco takového možné vyrobit ve fabrice), nebo jsou prostě jen prasklé (což vlastně neni studeňák, spoj byl zřejmě po opuštění výrobní linky v pořádku).

Když koukám do nabídky GME tak všechny pájky tam mají procento mědi (ta je aby to tolik nežralo pájecí hroty) a některé právě i to stříbro které nevím, jaký má význam (a zároveň se trochu umírnili, desetideková špulka stojí už "jen" 250 korun). Vím, že se uvažovalo i o jiných kovech - bizmut, kadmium (asi ne vážně, to je horší než olovo), a mohl bych jmenovat další kovy. Viděl jsem na tohle téma nějakou diplomku nebo možná dizertaci čvut fel (není problém dohledat, tyhle věci jsou vystavené na internetu) kde se rozebíralo několik různých slitin a hodnotila se jejich vhodnost pro pájení z více parametrů. Jedním byla i kompatibilita s olověnými pájkami (u jedné slitiny byl problém se vznikem těžko tavitelných intermetalických sloučenin s olovem).

hodnocení

5x
Názor je takový, že naše babičky a dědečkovè dokonce pili vodu z olověných trubek (dodnes ho má každý dvacátý dům!) a dožili se devadesátky, zatímco my na rakovinu zdecháme v padesáti. Takže určitě jíme, pijeme a dýchàme plno svinstva, ale olovem v televizi to asi fakt nebude. EU i svět ovládli blázni.
Jinak olovnatý cín zatím stále při troše hledání na českých eshopech seženete a nemusíte nic prokazovat. Jen je u toho připsáno "pouze pro profesionální využití". Ale moc bych se v tom nevrtal, ať jim to nezatrhnou. Osobně lze třeba v GM taky, ale nadiktujete jim ičo a název nějaké firmy (aspoň loni to stačilo).

Také je názor, že Římané vymřeli na olovo ...

Proč zanikla Říms/...

Římané podle vědce konzumovali olovo takřka denně. Ke slazení vína a dalších potravin používali sirupy z hroznů, které se dlouze a pozvolna vařily v olověných nádobách. Jediná čajová lžička takového sirupu prý stačila k rozvinutí chronické otravy.

Vzhledem k tomu, že římští vládci a elitní vrstvy se v jídle a pití zrovna neodbývali, otrava se u nich mohla projevit silněji než u zbytku populace a postupně degenerovali. Jako příklad Nriagu uvádí "otupělého a roztržitého"Klaudia: "Trpěl poruchou řeči, měl slabé končetiny, jeho chůze byla nemotorná. K tomu se přidal třes, nevhodné záchvaty smíchu a slintání."

No ale normální člověk si tišťák z mobilu ke snídani nedává. Jde právě o tu přiměřenost. Nahradit olověné trubky ano, ale proč proboha zakazovat olovnatý cín v elektronice. A on už to zdaleka není jen cín, vyrábíme ve firmě speciální elektroniku a ten seznam toho, co se nesmí používat, každý rok roste. Výrobci například museli změnit zálivky relé, ovšem ty už nemají ty parametry, co dříve. V relé do auta to třeba nevadí, ve speciální elektronice je z toho slušný problém.

hodnocení

1x
Ja ho bral na netu když sem k vanocum pořizoval jako jeden z darkú pájku a nebyl jedinej problém

hodnocení

0x

Tohle jsem kupoval teď v listopadu a dobré to bylo (tavilo se to kolem těch 190 a dělalo to hezké spoje) aliexpress.com/...

Ideál je asi 63 Sn /37 Pb en.wikipedia.org/..., ale cokoli poblíž je dobré.

Bezolovnatý cín se pájí blbě, musí se používat výrazně vyšší teploty, spoje vypadají hůř, ale zato vydrží míň je u nich výrazně větší riziko, že se časem jednak rozpadnou a jednak natahají dlouhé vodivé fousy do okolí, kde se to bude zkratovat s čímkoli, nebo dělat parazitní spoje.

Pájecí pasty bez olova vyžadují výrazně lepší vybavení, než mám doma, jinak se s nima skoro nedá pracovat, klasické (63/37) fungují naprosto v pohodě a práce s nima je snadná.

Tam, kde je potřeba mít spoje spolehlivé, jako letectví nebo zdravotnictví mají samozřejmě vyjímku, že můžou používat pro pájení vhodné směsi (zejména teda tu klasickou 63 Sn /37 Pb).

Takže zatím jsem se zásobil na dohlednou budoucnost a uvažuju o zásobení se na výrazně delší dobu, přesahující předpokládanou dobu mého života. Možná to přijde nazmar a dostane se to pak s odpadama kdoví kam, ale pokud nemám jistotu, že potřebné mnočství koupím kdykoli, tak je košile blížší než kabát. Já takhle pitomá nařízení nevymýšlím, ale žít s nima jsem nucen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pájení mědi

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]