Nejste přihlášen/a.
Zdravím. jsem hloupá ženská, která se montuje do elektriky. Mám dotaz. Mám 30w 1f. motorek z ventilátoru.
Z motorku čouhají tři dráty stejné barvy. Mezi drátem 1-3 je odpor 920ohmů, mezi 1-2 330ohmů a mezi 2-3 600ohmů.
Na drát 2 bych připojila pracovní nulu a fázi kam? Na opačný drát pak připojím kondenzator cca 3-4uF předpokládám.
Ano správně .Kondenzátor samozřejmě 1-3 aby přivedl fázově posunuté napětí na rozběhové vinutí. Omlouvám se.To jsem teda zmastil.
Tady Alena. Ano, foto jsem mohla připojit. Nějak mě to netuklo.
Jinak děkuji pánům odborníkům za pomoc. BW ještě jednu otázku mám. Kondenzátor je pořád připojen? Nebo se musí po rozběhnutí odpojit? Co mě ale zarazilo, že kondenzátor, který jsem objevila u motorku ( 30W)má velikost jenom 0,8uF. To je podle dostupných informací na netu málo, ne? Jinak jde o motorek ventilátorů do koupelen a WC firmy Hellios z roku 2006.
Z důvodu velké poruchovosti tyto ventilátory Hellios nevirábí.
To není o ,,hloupé ženské´´. Je to o tom, že do elektriky se nesmí plést každý, kdo má do pr***e díru. Ona taky umí i zabít. Proto doporučuji - obraťte se na někoho s patřičnou kvalifikací .
Tady navíc nehrozí jen úraz elektrikou, ale i zranění od toho motoru.
Co dělat, aby se nic nestalo: jednak nešahat na nic, co by mohlo být pod napětím (pozor na ten kondenzátor, který udrží napětí i dobu po vypnutí), jednak právě se ani moc nepřibližovat k tomu motoru zvlášť při rozběhu (on sebou škubne a může poranit) a mít pořád prst na vypínači.
Já bych si s tím zapojením nebyl úplně jistej. Asi to bude ten případ, kdy je hlavní a pomocná fáze, ale jen podle odporu bych si netroufal soudit. Klidně může mít hlavní fáze víc závitů a tím větší odpor. Na motorcích bývá většinou nějaká malůvka, kam co připojit. Je dost pravděpodobné, že 1-2 je hlavní fáze a 2-3 pomocné vinutí, ale dneska v době kdy veškeré označení je jen doporučené a designéři projevují svojí osobnost zcela unikátními řešeními to může být i jinak.
Když řeknu elektrikáři, že mi nejde 1F motor u vodárny, bude ho opravovat ve vynutí? Nebude, nebo to nikdo nezaplatí. Proto musí přijít šikovnost a najít, že měděný přívod na hliníkovém vynutí nedrží.
Ono je to tak, pane Milane. Profesně řeším elektromotory všech různých typů prakticky denně. Tudíž nějaké zkušenosti jsou. Ale NIKDY ani já nezapojuji motor jen tak, že z něj trčí ,,nějaké´´ dráty. Vždy zásadně podle schematu zapojeni, pokud jej nemám, podle štítku se dají dohledat třeba na netu.
Tazatel/ka sice sděluje, že jde o 1f motor, ale už vůbec si nedá tu námahu, aby to vyfotila, případně upřesnila. Ono těch 1f motorů je velké množství typů , přičemž kdoví jestli vůbec jde o 1f motor, že? Navíc z praxe servisáka vím, jak to končí, když se v tom hrabe někdo podobným způsobem ,,kvalifikovaný ´´ nejde jen o úraz samotným el proudem, ale poměrně veselé je i třeba zahoření, obzvláště v situaci , kdy se to stane v truhlárně..
Takže - nejsem Pepek Vyskoč Libický, který svou stupiditu demonstruje v televizi tím, že vypaluje dřevo pomocí VN trafa z MW, přičemž přenos proudu realizuje startovacímí kabely z auta. Ano, vypálil desku, ano, přežil to, ale jasně tím prokázal, jaký je ,,odborník´´ i s celou Primou, která to bez ostychu vysílala.
Prostě radit na podobně položený dotaz mi přijde stejné, jako radit dotyčnému jak spáchat sebevraždu. Koneckonců - jistě jste si všiml, kolik se nám tu vyskytlo poslední dobou ,,kutilů´´, kteří hodlají využít magnetron z MW k hubení plevele, myší a já nevím čeho všeho. Těm taky máme radit, který drát kam zapojit, aby ten magnetron rozjeli?
Pane Promone, já Vás chápu, i tu poznámku o pani Libeckém. Taky jsem to viděl, jako odstrašující případ. Ale nelze ho zamítnout ve všem, jen kvůli tomuto.
Já jen reagoval na sdělení "se nesmí plést každý, kdo má do pr***e díru"
Spíše bych ocenil, Vy jako odborník, kdybyste jí sdělil, že to se musí udělat třeba toto" dejte foto, k čemu to je, jaký je to motor, je tam štítek atd..
Jsme přeci poradna a Vy a další odborníci přeci rádi poradí a pomůžou, nikoliv radou, to nedělejte...
Zastávám totiž názor, nehledat jak to nejde, ale hledat, jak to udělat,.
Přeji Vám jen krásný den a pohodu.
Promon - to video vazne existuje? Ja si myslel, ze to je jen nejaka urban legend. Nikde jsem to nenasel, ani na iPrima
Ano pane Milane, uznávám, že z mé strany nešlo zrovna o gentlemanské prohlášení. Každopádně i Vám přeji hezký víkend.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.