Nejste přihlášen/a.
Prosím vás, potřebuji odstranit vodní kámen z pračky, nikdy jsem to nedělal, tak se raději zeptám na dva lidové způsoby tohoto čištění.
Pročetl jsem si manuál k pračce, co výrobce píše o odstraňování vodního kamene a alibisticky tam píše, že se má řídit návodem čistících přípravků. Takže to nepomohlo.
Lidové návody k odstranění vod. kamene jsou ocet či jedlá soda a program praní na 60°C.
A) Čištění pračky octem ...odstranit odolný vodní kámen. Jak na čištění pračky octem? Postačí vám přibližně 300 – 400 ml octa, který nalijete do prázdného bubnu pračky a pustíte nejdelší prací program s nejvyšší možnou teplotou.
B) Čištění pračky jedlou sodou ...do bubnu pračky však nasypete 2 balení jedlé sody a spustíte prací program.
Otázky - má se ocet nebo soda dát do pračky hned na začátku nebo třeba po půl hodině? Nemám vysledované kdy pračka vypouští, ale vím že součástí pracího programu je počáteční krátká fáze praní po které se voda vypustí. Proto má pračka přihrádky I a II na prací prášek (plus třetí na aviváž).
Kdy tam ocet nebo sodu vkládáte vy?
U jedlé sody se ty 2 balení sody má namysli dvě 100g balení?
K tomu, kdy ocet, sodu nebo nějaký odvápňovací přípravek dát do pračky - mám vysledované, že jak u pračky s bočním plněním, tak s vrchním, začíná prací cyklus tím, že pračka nejdříve krátce odčerpá vodu z bubnu a teprve potom napouští. Proto já ( nikomu to nevnucuji ) nejdříve navolím program ( nejlépe s co nejvyšší teplotou ), pustím pračku. Teprve když slyším, že pračka již začala napouštět vodu, program stopnu, doplním do bubnu prostředek na odvápnění a dám program pokračovat. Pokud bych třeba ten ocet dal do bubnu rovnou, tak větší část mi pračka při spuštění odčerpá. Pokud má pračka přímo čistící program, tak počítám, že to již bude ošetřené a nebude na začátku odčerpávat vodu.
Záleží na tom, jak ji máte zanešenou. Soda je málo účinná. Lepší je ocet. Je levný, ale smrdí. Dal bych ho tam aspoň dva litry. Osobně mám nejraději kyselinu citronovou. Kilo se dá koupit kolem stovky. Je účinná a nesmrdí. Do pračky asi půl kila. Nejdelší program na 90°C. Jinak mohu doporučit tablety Tako. Jsou levné a tak účinné, že není potřeba pračku nikdy čistit ani při tvrdé vodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.