Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osciloskop bez značky dvojité izolace

Od: velkyvetesnik® odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat jak to mám vyřešit v níže uvedeném fotu. Prosím v odpovědích žádnou vědu je mi 11let:-D

Osciloskop bez značky dvojité izolace

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdosi
hodnocení

3x

Je to starý, laciný, ruský výrobek za směšnou cenu.

Takže nemá všechny oblíbené moderní atestace a jiné papíry. Ale na papíry neběhá, běhá na elektřinu a není galvanicky oddělený od napájení (případně si to dogoogluj), což by nemělo vadit, dokud někde nedojde k poruše.

Když si koupíš oddělovací trafo (z 230V na 230V, pokud bude něco mezi 200 a 400 na obou stranách stejné, tak je to v pohodě) a zapojíš ho přez něj, tak odpadne i tento problém.

Unikající proud je, že když měříš něco uzeměného, tak tím z té sondy do země poteče nepatrný proud (17uA údajně), což ti může zkreslit některá měření.

Parametry má pochopitelně zastaralé, ale za tu cenu je to hezká hračka - na opravdovou práci to moc není - malý display, málo nastavení, žádné moderní funkce atd. ale mít něco takového já v 11 letech, tak jsem nadšený až na půdu a proměřím všechno, co neuteče dost rychle *smich*

Řekl bych, že je galvanicky oddělený od napájecí sítě - viz schéma v mé odpovědi.

hodnocení

1x

Chápu to jako opatrnický text prodávajícího à la prezervativ na svíčce. Sovětské osciloskopy byly vesměs připojené k síti obyčejnou dvoulinkou. Za desítky let používání několika kusů se nikdy nikomu nic nestalo. Naopak, u Tektronixů bylo odpojení země první, co se dělalo.

asd1
hodnocení

0x

A řešit chceš co?

111®
hodnocení

0x

Ano je to tak..

jano123
hodnocení

0x

Fotku textu vidím, škoda že tam nie je značka osc.

Empiricky predpokladám, že sieťová zásuvka nemá uzemňovací

kolík... Ak by som ju zle otočil, hrozí 230V na kostre!

Je to len predpoklad, mám málo informácii...*bezim*

Proboha, proč ho děsíte *sok*? Kde by se na té kostře vzalo 230 V?

Odbočím daleko do minulosti:

Elektronkové rádio Šariš (novější verze známá jako Talisman), se sériově žhavenými elektronkami, v bakelitové krabičce a zadní plechovou stěnou, která sloužila jako anténa ... sice přes kondenzátor, ale při špatně otočené vidlici (fáze na kostře) to kopalo ...

Ten Talisman už měl zadní stěnu z lepenky.

manas
hodnocení

0x

Je to tento osciloskop: aukro.cz/...

hodnocení

0x

Осциллограф ОМЛ-3М — характеристики, инструкция для начинающих

Odkaz zde a tady

Na schématu je vidět transformátor, byť není značen a zkoušen jako oddělovací (to v roce 1987 asi nebylo potřeba).

Osciloskop bez značky dvojité izolace #2
Na jednom obrázku z odkazu je vidět napájecí kabel který je dvojlinka. Takže měřící obvody od napájení musí být odděleny minimálně základní izolací.
Svorka pro uzemnění slouží pro měření při kterých nesmí vzniknout statická elektřina.

hodnocení

0x

V SSSR kde byl osciloskop vyroben se používala v síti 220V izolovaná soustava a proto neměl osciloskop uzemňovací kolík. Měl jsem ho mnoho let a splnil ve své době to co jsem od něho očekával.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]