Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení jednofázového motoru

Od: ivan* odpovědí: 17 změna:
Zdravím, nevíte prosím jak zapojit jednofázový motor s rozběhovými kondenzátory viz foto? Jedná se o motor Jednofázový elektromotor, 1,1kW, 220V | KD1802... Děkuji za kladnou odpověď...
Zapojení jednofázového motoru

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na stitku mate schemy pre oba smery otacania. Zapojte do podla tych schem.

Treba marne hleda pozici Z
sasaa

Souhlas s Peterom! Proč to nezapojíš?

ivan*
hodnocení

Zapojil jsem, ale má tak 20 otáček za minutu , kam dát hnědý a modrý podle vás?

Hnedy a modry odkial? Z privodneho kabla so zastrckou?

hodnocení

4x

Vidím, že jste absolutně neznalý...poproste někoho, kdo ví, co a jak zapojuje...ať nedojdete k úrazu. Dle obrázku je to pro "skoro" každého jasné...

ivan*
hodnocení

Vám možná ano, ukazoval jsem to dalším pěti elektrikářů a čumí na mě jako poslední brambor ve sklepě , poraďte, děkuji

ja1
hodnocení

4x

Bohužel jde o lempl výrobce že nepoužil svorkovnici určenou pro jednofázový ale pro trojfázový motor.

Pokud jste nehýbal s příávody ke kondenzátorům, v tomto zapojení tak jak zde máte fotku, fázový vodič připojte na jednu mosaznou propojku a nulový vodič na druhou mosaznou propojku (je jedno jak). Na obrázku tedy jeden vodič doprostřed a jeden dolu.

Pokud byste chtěl změnit směr otáčení, obě propojky demontujte ze svorkovnice a našroubujte je svisle a to tak že jedna propojka bude svisle vlevo dole, druhá svisle vpravo dole. na jednu připojíte fázový a na druhou nulový vodič.

Vždy musíte ještě připojit ochranný, zelenožlutý vodič na kostru motoru!

Zapojení jednofázového motoru #2
ja1

Změna směru otáčení

Zapojení jednofázového motoru #3

ivan*
hodnocení

Děkuji za kladnou odpověď, ale tak jsem to dnes udělal a motor má extrémně nízké otáčky, spíš žádné a ukostření já samozřejmost, jde o kompresor, nemůže byt problém v tom, že je poháněn centrálou?

ja1
hodnocení

0x

Platilo by to pokud je toto originální zapojení. Ideální by bylo ještě odšroubovat ty půlválcové kryty kondenzátorů a zjistit zda jejich hodnoty sedí podle připojovacích míst na fotce, tj. kondík 18 uF C1 je připojený na pravou horní svorku a pravou uprostřed - hnědá a modrá (podle fotky) a 75uF kondík C2 na horní levou a horní pravou svorku červená a žlutá (podle fotky).

naprázdno bez řemenu se motor točí svižně?

s kompresorem naprázdno - bez protitlaku se motor točí dobře?

ja1

Ono vůbec to připojení svorkovnice je divné, neodpovídá to ani náznakem tomu schématu. proto jsem se ptal zda jste s tím nehýbal.

Ale pokud je centrála slabá, motor při rozběhu odebírá značný proud ( u těch jednofázových je to ještě horší) a může poklesnout napětí centrály tak, že tím značně klesne výkon motoru a kompresor se nemusí rozběhnout.

Zkoušel jste to zapnout v normálním rozvodu?

ivan*
hodnocení

Ano jde o originál zapojení a na prázdno jsem nevyzkousel,kompresorem jde volně otáčet má 0 tlak, zítra se na vše ještě podívám a děkuji za odpověď...

ja1

Pokud jde kompresorem volně otáčet odpadá problém mechanického přetížení. Takže buď je problém silně kolísající napětí/nedostatečný výkon centrály při rozběhu kompresoru, a nebo je motor originálně špatně zapojený už od výrobce (lempl nejen montáže i výstupní kontroly). I to je bohužel možné.*zed* To by se ale muselo proměřit! Minimálně by napověděly elektrické odpory vinutí, rozběhové vinutí bude mít patrně větší odpor než hlavní vinutí. Potom by se musely odpojit kondenzátory a propojky a zapojit podle toho schématu kde Z1 a Z2 bude na svorkovnici ve skutečnosti W1 a W2 *zed*

Jestli máte možnost, zkuste kompresor v normální síťi, pokud ne, a máte multimetr který umí měřit i střídavé napětí, změřte napětí elektrocentrály při zapnutí kompresoru jestli neklesá nějak moc hluboko pod 230V.

EDIT: Aha, mezitím co jsem psal vy už jste odpověděl...

ivan*
hodnocení

V normálním rozvodu jsem nezkoušel, ale měl jsem půjčenej kompresor s tím samým výkonem 1.1kw a fungoval a varná konvice a odběrem 2.4 také fungovala , jedno ze zapojení jsem vyzkoušel a otáčky motoru byly téměř nulové s tím, že zátěž centrály nebyla taková jako při té rychlovarné konvici, možno zkusit to druhé zapojení...

ja1
hodnocení

0x

Tady je zapojení z polských stránek.

elektroda.pl/...

Zapojení jednofázového motoru #4

111®
hodnocení

0x
Ten motor má 2 kondenzatory jeden je běhový a druhý rozbehovy. Chtělo by to zmerit proudy temi kondenzatory. A jrstli vypíná odstredivy regulator ten rozbehovy kondik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]