Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebezpečí chytrého osvětlení

Od: majer odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Budu mít chytré osvětlení, které funguje tak, že stávající vypínače jsou pořád zaplé a místo klasické žárovky se dá chytrá žárovka. Jelikož jsou potom vypínače pořád zaplé, mohu mobilem či chytrymi vypínači ovládat světla. Zajímalo by mě, zda nemůže teoreticky dojít k požáru, když budou vypínače pořád zaplé a proud pořád poteče stále přes vypínače i do vyplých žárovek (i když malý, protože odběr vyplé žárovky je cca 0,3W). Nebude se elektroinstalace zahřívat nebo tak něco? Je potřeba klasickými vypínači vypínat osvětlení, když nejsem doma, aby do žárovek stále nešel proud?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Riziko požáru je minimální, ale vyloučit se nedá.

"Chytrou" domácností neušetříte. Každý ten chytrý spotřebič sice odebírá minimum, ale za to 24 hodin denně, 365 dní v roce. Mám zkušenost s osvětlením chodby v domě (cca20 LED žárovek), kdy se po nainstalování pohybových čidel celková spotřeba zvýšila až o 10 %.

riva
hodnocení

3x

Jsou lidé, kteří shazují hlavní jistič když jdou ven. No a jsou jiní, kteří nechávají televizi a další spotřebice trvale pod napětím (stand-by), některé spotřebiče stále běžící (router, kamerový systém, smart domácnost).

Jinak ohřev elektroinstalace od spotřeby 0,3 W je neměřitelný.

Sám si musíte zvážit, kam patříte.

111®
hodnocení

2x
Cokoliv necháváte pod proudem bez dohledu je potencialne nebezpečné. Také to toci elektromerem, takze chytra domacnost neni zadarmo.

hodnocení

2x

Jedno riziko su nekvalitne smart prvky, v ktorych cinsky sudruh setril a vselico osekal na minimum, tie mozu zacat horiet. Kvoli tomu maju byt ich plastove casti, rovnako ako instalacne krabice a vodice zo samozhasacieho materialu.

Druhe riziko je stav, ked ste napr na dovolenke a nejake prepatie / rusenie zopnu vykonove prvky a bude vam to tam svietit cele dni. V oboch pripadoch je riziko tym vacsie, cim pochybnejsi vyrobca (s cenou to nesuvisi).

hodnocení

2x

Čím více elketroniky, tím je vše méně spolehlivější a komplikovanější. Kamarád má asi dva měsíce Škodu Karoq a ráno přijde k autu před rodinným domem a otevřený elektrický kufr, zvedlý... Tak zkoumají na kameře a ten den ráno cca v 5hodin ráno okolo projel Tranzit a jim se otevřel ten kufr... A teď babo raď kde udělali soudruzi chybu...

Máme doma ventilátor se světlem a když vypne elektřina a zapne, tak se trvale rozsvítí. Není to přímo žádná Čína jak se tady vyjadřuje o výrobcích Peter. Ventilátor stál ve své době cca 4500 Kč a je to Westinghause ...

vernon
Chyba soudruha řidiče byla, že tu Škodovku nechal odemčenou...

hodnocení

1x
Musíte se řídit návodem výrobce žárovky.
Čím chytřejší to bude tím je větší pravděpodobnost poruchy a tím vzniknou různá nebezpečí.

vili
hodnocení

0x
Koupil jsem si chytrou zásuvku do normální zásuvky a výběru jsem dal relativně dost práce. Takže jsem nekoupil první šmejd, který by mi přišel do cesty, ale vysoce hodnocený výrobek renomovaného výrobce, s odpovídající cenovkou.
Po přesně 16 dnech spínání akvária mi aplikace hlásila, že zařízení nevidí. Po návratu domů jsem našel černě očouzenou zásuvku, v které byla ta nová zasunuta, a ta nebyla funkční. Přitom mám elektrické rozvody několik let rekonstruované a bez jakýchkoliv problémů včetně té ohořelé fungovaly. Při reklamaci mi bez zkoumání vrátili peníze, prý je to několikátá.
Tak nevím, nějak už tomu nevěřím a domů to nechci, mám instalované místo toho časovací spínače na jiné bázi. Na druhou stranu, mají to spousty lidí, a jim to funguje.
U vás doma to bude asi podobné. Potenciálně problém, který ale většině lidí bude fungovat bez závad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]