Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Baterie do robotického vysavače Sencor

Od: doly odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,
máme robotický vysavač Sencor SRV 4250SL EUE3 přes 1rok.
Kapacita baterie nám vydrží už jen snad 15minut.
Dá se reklamovat nebo se dvouletá záruka nebude vztahovat?
Díval jsem se a nová stojí snad 1500Kč.
Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gusta
hodnocení

2x

U baterií rozlišujeme 2 věci.

1. záruka na funkčnost - jedná se o 2 roky. V této době by měla být uznána reklamace pouze pokud baterie nefunguje, nanabíjí se, teče, přehřívá se.

2. záruka na životnost - 6 měsíců

Takže pokud někdo neumí baterii nabíjet, vybitou jí nechá například v mrazu, tak se prodejce samozřejmě chrání. Nějakými pokusy bylo zjištěno, že i špatné chování tyto baterie +- půl roku vydrží, tak proto.

Je to tak, u baterek obecně bývá jen 6 měsíců, ale nějak mi není jasný, jak se dá lionka/lipolka takhle rychle oddělat. Vliv stárnutí zanedbatelnej a opotřebení cyklováním tak brzo? To by odpovídalo několika cyklům denně. Nebo možná jsou jen články rozbalancovany, ale co s tím udělá běžněj uzivatel ... A nebo prostě mizerný a nabíjeny na 4,4V a je to spočítaný tak, že průměrně těch 6 měsíců přežijou :(

hodnocení

2x

Reklamaci zkusit můžete. Je ovšem otázka, zda bude reklamace uznána. U baterií se záruka vztahuje na funkčnost, přiměřený pokles kapacity během používání je normální a je považován běžné opotřebení, na které se záruika nevztahuje. Teoreticky by to mělo jít do servisu, ten by měl zjistit, zda je pokles kapacity způsoben "běžným opotřebením", nebo závadou na některém článku baterie. V tom prvním případě by reklamace byla zamítnuta, v tom druhém by měla být uznána. Prakticky mívají prodejci takový zvyk, že podobné reklamace bez snahy o zkoumání zamítají.

Pak zústávají v zásadě dvě možnosti
- nákup nové baterie (pokud je ještě k sehnání) nebo repase té stávající;
- nechat si baterii na vlastní náklady prozkoumat soudním znalcem, který určí, zda se jedná jen o opotřebení nebo o závadu. A podle výsledku se pak případně domáhat uznání reklamace třeba i soudně.

hodnocení

2x

Jestli luxujete 10x za týden, je po kapacitě akumulátorů. Nedávno jsem si měnil jeden článek v tyčovém vysavači Elektrolux, který úplně otočil svou polaritu. Aku se vyrábí v Číně a nikdo neví, jak vyrovnanou kvalitu mají ty články v celém setu.

Téměř všechny aku se vyrábějí v Číně!

Taky jsem v nějakým dražším akuvysavaci měnil 1 článek, co se úplně přerušil a za pár dní jsem ho měl zpátky s dalším přerušeným. Vysavač podle všeho nehlidal klasicky napětí každýho článku, ale jen celkový napětí všech 7 v packu a nejslabší tak nechal vybíjet úplně a ještě víc. Dobrý kurvitko.
doly
hodnocení

@Andrej a @Bery Objednal jsem si nakonec celý akumulátor v Číně.
Zjistil jsem, že jsou tam 4 baterie typu 18650, když bych si objednal jen ty články, jak je možné je dát dohromady? Jak si ty články měníte? Potřebujete přece nějakou bodovačku?
Jak to prosím děláte?
Děkuji
gusta

já to dělám buď bodovačkou, nebo je na to roztok chloridu zinečnatýho / kyseliny fosforečný s lihem a pak to jde nízkoteplotní pájkou s vyšším obsahem olova napájet. Kolega používá nějakou kalafunu Razant, ale s tím nemám zkušenosti. Měl jste si koupit baterie s páskama, v těch páskách je dirka nebo očko. Prodávají se i držáky na tyhle baterie, ale nebral bych ty s pružinkou, ale s plechama na každý straně. Pružina dělá přechoďák. Z jakého jste města?

kenav
hodnocení

0x

Reklamovat než záruka skončí.

kmet

Kapacita baterie je už přes půl roku po záruce. Nicméně zkusit to můžou, nic hrozného jim nehrozí, nic neriskují, maximálně zamítnutí.

doly
hodnocení

Dobrý den,
o baterii jsme se starali myslím si, že dobře.
Kdyžtak udělal vysavač svou práci, ihned jsme ho dali nabíjet, žádná velká prodleva tam nebyla a nabíjelo se doplna.
Baterie s vysavačem byla pouze v bytě, nebyla nikdy na mraze.
Co se týče stráty kapacity tak asi během poslední 2 měsíců klesla asi z 1.5 hodiny na 15minut práce ve vysavači.
Vysavač byl používán odhadem 10x za týden.
Myslíte, že nemá cenu jí reklamovat?
Případně má cenu jí koupit někde na Ali?
Děkuji
riva

No vidíte, jak špatně jste se o baterii staral. Lithium není olovo a nedělá mu dobře, když je dlouho nabito doplna. Lithium se má nejlépe nabito na cca 2/3.

Kdo nechce baterii ničit, dobíjí ji až před tím než bude potřeba a po práci ji buď nedobíjí (pokud neskončila vybitá), nebo ji nabije jen trochu.

gusta

Tady pro zajímavost přikládám zkracování životnosti baterie nabíjením do plna (černá čára).

Ale napadá mě jiná věc. Stalo se mi to u štěpkovače, kdy se mi do ložisek namotal kus drátu, že se vypínal na přehřátí. Není možné, že jsou v převodech nebo na hřídelích třeba vlasy? Možná nemá problém baterka, ale zvýšil se příkon motoru... Nebo nějakej filtr je zamr*anej.

Baterie do robotického vysavače Sencor
Ten graf, spíš než škodlivost nabíjení do 100%, ukazuje zavislost životnosti na hloubce vybíjení obecně. Domnívám se, že pokud by všechny hodnoty hloubky nabití/vybití byly v grafu treba o 20% nižší (tedy rozsah 5-80% místo 25-100), zivostnost by se výrazně nezměnila, ale je to jenom moje domněnka. A další se týká toho ideálního skladovacího napětí, kde si myslím, že to celý vzniklo z toho, že kolem 3,7V ty články nejspíš mají z výroby "chemicky", aniž by se na tu hodnotu nejdřív musely nabít, takže se nějak všeobecně rozšířilo, že to je pro skladování nejlepší:) Já naopak skladuju na 100%, kde je pravděpodobnější, že v případě nejakyho samovybíjení článek vydrží delší dobu, než dojde k (často definitivnímu) podvybiti. U baterie více článků s odporovým balancerem je dobíjení doplna zároveň jediná možnost balancování se všemi výhodami pro kapacitu a životnost článků. A samozřejmě, když baterku/článek zrovna potřebuju, tak nabitej :)
Ale ta myšlenka s chlupama na kartáči je dobrá připomínka, před časem jsem se se stejným projevem a hlavně i příčinou setkal u tyčového vysavače, taky se po půl minutě vypínal, a po rozebrani a kontrole všeho jsem nakonec došel až k namotanýmu bobru v kartáči:)

doly
hodnocení

Baterii jsem reklamoval.
Jak se prosím vás musí ty Lithiové baterie správně nabíjet a kdy?
Každý to píše jinak, tak nevím čemu věřit.
Děkuji
gusta

Baterii se zkracuje životnost při hlubokém vybití, při dlouhodobém 100% nabití a vyšší teplotě.

Nejlepší režim pro baterii je nabití 40-80% (nový mobily mají dokonce volitelný omezověč nabití na 85%).

Pokud mám nabíječku, která neukazuje procenta, tak holt dobíjím do 100% před začátkem práce, aby v tomto stavu nebyla moc dlouho a po skončení jí nenabíjím,pokud není pod půlkou. Lepší skladovat s 50, než 100.

Tak to dělám já a žádná baterie mi zatím extra nechcípla. Ani v bateriových polích fve. Ésli se mýlím, určitě mě někdo opraví ;)

doly
hodnocení

Děkuji za vysvětlení je to pro mě novinka

doly
hodnocení

Reklamaci baterie neuznali, přes telefon tvrdili, že jí prozkoumají, ale ve výsledku mi napsali, že záruka na životnost baterie je pouze 6 měsíců.
Kde teď takovou baterii výhodně koupit?
111®

zkusil bych se popta u abaterie.cz/...

teoreticky pokud pošlete starou myslím že jsou schopni vyrobit stejnou, nebo je mohou mít skladem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]