Zdravím všechny, mám dům kde je u kotle k záloze oběhového čerpadla použitý po domácku vyrobený záložní zdroj pomocí autobaterie a nabíječky od bývalého majitele domu. Připojil jsem k té autobaterii malý elektromagnet 4W v domění, že se nic nemůže stát ale po nějaké době začala nabíječka tak zvláštně hučet a já teď přemýšlím jestli to takto připojené vůbec může být a jestli se něco nemůže stát. Zatím vše funguje jak má. Myslel jsem si že tak malý odběr ničemu neublíží. Předem děkuji za odpověď.
Málo informací... jaká nabíječka (domácí výroby)? jaká charakteristika nabíjení, jaký elektromagnet? Autobaterii jsem pochopil...
marek854
Nabíječka nějaká stará, nepodařilo se mi rozluštit štítek, tak alespoň foto. Elektro magnet z polska - psáno 12v 4W. Předchozí majitel byl elektrikář tak předpokládám že je to poskládané dobře. Já jsem jen přidal el. Magnet na dva dráty k baterii a spínám ho při poklesu teploty kotle a prodlouženi doby než vyhasne.
To mě zajímá Co ten elektromagnet ma za účel? Jinak ta nabíječka, mel jsem takovou od popelnice a nechal si z ni jen trafo- bylo tam jen trafo s několika odbočkama a přepínačem, selenovej usměrňovač a amprermetr.
marek854
Má za účel na základě teploty zavřít vzduch do kotle když už dohořívá. Ale asi koupím obyčejné trafo. To hučení té nabíječky se mi nelíbí.
Tipuji, že za normálního stavu je baterka plně nabitá a nabíječka nedodává žádný proud a žádné zvuky. Když tam pověsíte ten elektromagnet (je opravdu pro 12V DC?), tak klesne napětí na baterce a začne dobíjet minimálně ty 4 W. Samozřejmě nevím, jestli je normální. aby vrčela, třeba tam jen něco rezonuje. Spíš bych doporučoval koupit nějaký továrně vyráběný záložní zdroj, zvlášť když jste to ani nevyráběl vy a nevíte, co od toho čekat.
Předpokládal jsem něco v tom smyslu, proto me to zaujalo Láká mě už delší dobu vytvořit něco v podstatě opačného u krbovek s výměníkem - když treba na noc naložím 2 cca pětikilové špalky, někdy ne moc proschlé a moc zavřu vzduch a kominovou klapku, nebo už je komín zralej na vymetení, kamna během noci vyhasnou, nebo jen sotva doutnají. Pokud vyhasnou, zapne plynovej kotel, pokud doutnají a jsou trochu teplý, jsou ráno studený radiátory. A udělat regulaci, co by při poklesu teploty otevřela vzduch nebo klapku, tak by to bylo vyřešený. Ale možná by šel nějak využít i takovej ten termoregulator s řetízkem, co bývá u kotlů, ale elektrický řešení by mi přišlo skoro jednodušší a levnější.
Mám doma ještě zálozní zdroj fsp ep850. Ale má špatnou baterii. Co kdybych k němu připojil autobaterii 44aH? Zvládne ji nabíjet a fungovat s ní když z výroby má jen 9ah? Děkuji
S autobaterkou není duvod, aby nefungoval jakejkoli záložní zdroj, nabíjet ji bude pooomaaaluuu, ale bude Spíš muze bejt problém s jeho chlazením ve chvíli, kdy bude fungovat ooravdu jako záložní zdroj při výpadku, protože chlazení výkonových prvků a trafa asi není dimenzovaný na tak dlouhý provoz, co dovolí autobaterka, ale třeba jen na ru chvíli, než se vybije originální 7Ah. Videl jsem na výkonových mosfetech třeba jen hlinikovou kostku místo zebrovanyho chladiče, ta funguje jenom jako takovej akumulátor tepla a moc ho nevyzari do okolí pri delším provozu. Ale zas čerpadlo nema zdaleka takovej odběr, bere pár desitek w, ne treba 350w, co ta upska má umět, sám používám obyčejnou upsku a baterku u ní 14Ah lifepo4, která přes leto slouží do sekačky a detskyho auta.
marek854
No čerpadlo má max 10w. A měnič co je tam teď tak také nemá žádné chlazení. Nejspíše to asi předělám až se přestane topit. Díky za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.