Nejste přihlášen/a.
Zdědil jsem trafosvářečku JS 90-2. Je bez zástrčky. Přívodní kabel je dvoužilový - černá a modrá barva. Na štítku svářečky je psáno napájení 380V. Doma mám 3 fázovou zásuvku se 4 vodiči. Mohu připojit 3 fázovou zástrčku u svářečky na 2 kterékoliv fáze ze 3 fázové zásuvky, nebo je potřeba dodržet nějaké pořadí fází, aby to nebylo proti předpisům?
Předem děkuji za odbornou odpověď.
předně tam nemůže být barva modrá, ale černá+hnědá nebo šedá příp. jiná kombinace uvedených barev..a k tomu ještě zelenožlutá
Skutečně je na přívodním kabelu svářečky modrý a černý vodič. Připojil jsem 16A vidlici a svářečka funguje jak má.
K těm barvám, ono v sedmdesátých letech (a ze setrvačnosti i mnohem později, však se vyrábělo hodně na sklad a skladové zásoby těch dob byly mnohdy i v devadesátých letech stále v obchodech) se na trojfázové vedení používaly barvy červená, modrá, zelená a černá. Zelená je jasná, to je ochranný vodič a červená, modrá a zelená byly fáze. Střední vodič v této kombinaci není, nevím jakou měl podle tohoto systému barvu (on se na motory nepužíval a v zásuvkách ani nebyl). Takže modá byla v dávných dobách zcela regulérně jedna z fází, z toho pohledu by bylo barevné značení v souladu s předpisy té doby. V učení nás na to občas upozorňovali, abysme si toho byli vědomi.
Na tom, které to budou fáze vůbec nezáleží, prostě si dvě vyberte. To už tu bylo napsáno.
Na přívodním kabelu je modrý a černý vodič. Připojil jsem 16A vidlici 4-kolíkovou, tak aby byly na obou kolíkách fáze a svářečka bez problémů funguje.
Pan "hlada" poslal schéma JS 90F, ale já mám JS 90-2 a žádné přepínání na 220V tam není. Zkusil jsem i vidlici na 220V, ale na to svářečka nefunguje. Na nejmenší proud 55A elektroda 2mm jen zajiskřila a přilepila se. Podíval jsem se i dovnitř a není poznat, že by se někdo v tom hrabal a případně vyměnil přívodní vodič. Ale možné to je. Nevím. Jedná se o nálezový stav. Hlavně že teď funguje.Děkuji za názory.
@ra20z Ano, k typu 90F se dodávaly 2 vidlice. Kulatá třífázová 16 A a jednofázová do zásuvky 220 V. Zákazník si pak připojil tu, kterou bude používat. Při napájení z 220 V se modrý připojil na N, při napájení z 380 V barvy neměly význam. Tazatel má typ 90, který nemá přepínač a odbočku na 220 V, u kterého barvy nemají význam. Od výrobce je k ní gumová šňůra 2 x 2,5 mm2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.