Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

230v a 24v ve žlabu

Od: 51 odpovědí: 6 změna:
Chci se zeptat. Mohou jít kabely 230v a kabely 24v v jednou žlabu? Nebo by měli být oddělené?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

05.03.24 15:49
hodnocení

3x
Mohou
sasaa

Ano, ovšem za předpokladu, že i ten kabel na malé napětí má zkoušenou izolaci jako ten na vyšší napětí. Pokud jde o cyky

- není co řešit. Jsou zkoušeny na 750V.

Můžu se optat, která norma toto nařizuje? Nerozporuji to, opravdu mě to zajímá, protože jsem o tom ještě neslyšel a nikdy neviděl nikoho, kdo by tohle řešil.
sasaa

Jde to nasadit dle mne na 332000-5-52 ed.2 čl. 528,1 ... výběr a stavba el. zařízení - el. vedení

hodnocení

1x

ANO, pokud se nejedná o kabely z výstupu FM k motorům a sdělovací kabely, kde by mohlo rušení ze silových kabelů ovlivnit činnost zařízení, třeba řídící systém, ve vašem případě na 24V. Pak minimálně kovový žlab, rozdělený kovovou přepážkou...potřebného rozměru.

doplněno 05.03.24 19:38:

A co souběh kabelů 6-AYKCY 3x240/50 (zk.n. 12,5kV) a kabelů CYKY-J 12x1,5 (zk. n. 2,5kV) ve vzdálenosti 100mm; tedy kabely síťové vysokonapěťové a kabely ovládací a signalizační, pro ovládání a signalizaci vn vypínačů třeba SION od Siemens. Toto se spolu tahalo po kabelových žebřících , uložených na výložnicích kabelových mostů ( energomostů) ve velkém železárenském podniku. A těch kabelů byly až stovky v délkách od stovek metrů třeba až po 3 - 4 kilometry. Vše dle projektů zadavatele...

boorec
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]