Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhl. 50 §4 vs osoba poučená

Od: ah* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě, zda může "osoba poučená" bez elektro vzdělání obsluhovat samostatně testovací měřící zařízení 1000V.

Měření probíhá tak, že drží v ruce sondu, cca 15 cm., která je zemí, přiloží ji k měřenému výrobku a počká, než výrobek tzv. nastartuje. Výrobek obsahuje zářivky a topení, tedy dvě měření.

Živá část se připojuje přes přívodní kabel před započetím testu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ne nemuze bez dozoru, do 1OOO voltu muzu delat ja jako elektrikar slaboproudar s Vyhl. 50...

Jestli se pletu tak me picnete...

ah*
hodnocení

No já si to myslím taky, ale byl jsem ubezpečen, že při testování údajně teče tak malý proud, že je to zbytečné.

No nevím, nejsem elektrikář, ale zářivky jsou propojeny paralelně vesměs předřadníky 2x36W.

Přívod je dělaný na 230V, ale tester na 1000V. Myslím, že hlavně na topení. Topení je zapojeno dvěma topnými kabely. Ohmy nevím přesně, výstupní hodnoty se pohybují okolo 2,5 ale nevím zda ampér nebo méně. Ampér?

hodnocení

2x

Jetli vám to pomůže, takněco jsem našel zde:

§4- Pracovník poučený:
- Organizace je seznámila v rozsahu jimi vykonávané činnosti s předpisy o zacházení s elektrickými zařízeními a upozornila je na možné ohrožení těmito zařízeními včetně poskytování první pomoci při úrazech el. proudem. Lhůty ověřování znalostí a obsah seznámení musí být předem stanoveny.
Mohou:
- samostatně obsluhovat el. zařízení všech napětí
- pracovat na částech el. zařízení bez napětí do vzdálenosti 20cm od ž.č pod napětím
- pracovat na vypnutých zařízeních vn, vvn s dohledem
Nesmějí pracovat pod napětím.

ah*
hodnocení

Děkuji, to jsem zjistil, jenže z popisu nemohu zjistit jak je to v tomto případě:)

hop®
hodnocení

2x

Ne, nemůžete, "petr" citoval dobře, pokud by sonda byla delší než 20cm, už by se o tom dalo diskutovat.

Ale je zde ještě další možnost: pokud jde opravdu o jednoúčelový speciální testovací zařízení "do zásuvky", které napětím 1000V zjišťuje ochranný odpor spotřebiče, jde o takzvaný "měkký zdroj", 1000V je napětí naprázdno, tedy bez jakékoliv zátěže. Pokud se náhodou tohoto napětí dotknete a tím ho zatížíte, začne protékat minimální "bezpečný" proud a napětí se okamžitě rapidně sníží pod nebezpečnou hodnotu. Pokud je to měřící zkušební přístroj k tomuto účelu, má platný atest zkušebny, a vy jste byl patřičně proškolen v používání tohoto testeru včetně bezpečnosti práce, pak pravděpodobně můžete. Raději netvrdím, že určitě, na to nemám dost informací.

ah*
hodnocení

Děkuji:)

Ještě se mi podařilo zjistit, že u standardního typu výrobku prochází výrobkem při testování proud u světel (zářivky) 2,92A a při testu teploty 1,83A.

U výrobku s největším počtem zářivek 10 až 2,74A teplo a 4,38A světla.

ah*
hodnocení

Tak, sonda je okolo 10 cm. Sonda je zemí, to už jsem psal. Tester je s výrobkem přes jednofázovou kabelovou zásuvku. Při testování prochází proud okolo 2,5A. Napětí na svorkách je 1500V.

Bylo mi tvrzeno, že jde o měkký zdroj, ale pokud prochází výrobkem tak vysoký proud, stále nevím jestli to může obsluhovat osoba s § 4.

hop®

Pořád nevím, co je to za tester, co vlastně testuje. Podle Ohmova zákona při napětí 1500V a proudu 2,5A je výkon zdroje 3,75kW, což by při napětí 230V ze zásuvky znamenalo proud 16A, což už není tester, ale "elektrokotel pro panelák".

Samozřejmě trochu přeháním, ale pokud se tímto testerem testuje ochranný odpor spotřebiče, potom se napětí naprázdno 1500V připojí na zdířku v zástrčce, tedy vlastně na ochranný kolík, a testuje se odpor této ochrany, který by v ideálním případě měl být nulový, v tom případě také napětí nulové a proud nekonečný. V ideálním případě, ale ideály nejsou, a jak říkám, 100% je vždycky moc. Takže nějaký minimální odpor tam je.

Myslím, že osoba poučená toto zařízení obsluhovat může, pro jistotu si ještě přečtěte návod k použití přístroje, tam by měly být uvedeny podmínky manipulace s přístrojem, nebo specifikujte typ a výrobce tohoto testeru, můžem zkusit zjistit více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]